סגור
דונלד טראמפ מעניק את מדליית החירות לכלכלן ארתור לאפר ב-2019
דונלד טראמפ מעניק את מדליית החירות לארתור לאפר ב-2019 (צילום: בלומברג)

הכלכלן הבכיר שמזהיר את טראמפ: "המכסים על כלי רכב יגרמו לנזק בלתי הפיך לתעשייה בארה"ב"

הנשיא האמריקאי הודיע השבוע על הטלת מכסים בשיעור של 25% על יבוא כלי רכב; ארתור לאפר, שקיבל מטראמפ את מדליית החירות ב-2019, קובע כי המהלך סותר את יעדי הממשל של חיזוק הייצור בארה"ב ויציבות הכלכלה, וכי הוא יוסיף כמעט 5,000 דולר בממוצע למחיר המכוניות

המכסים החדשים על תעשיית הרכב, בגובה 25%, עליהם הכריז שלשום נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, עשויים להוסיף 4,711 דולר בממוצע למחיר כלי הרכב במדינה - כך קובע הכלכלן האמריקאי הבכיר ארתור לאפר במסמך שפרסמה סוכנות AP. לדבריו, המהלך עשוי להחליש את יכולתן של יצרניות הרכב בארה"ב להתחרות עם יריבותיהן הזרות.
בניתוח בן 21 עמודים שהגיע לידי סוכנות AP קובע לאפר - שקיבל מטראמפ את מדליית החירות ב-2019 על תרומתו לכלכלה – כי תעשיית הרכב הייתה במצב טוב יותר אילו נשיא ארה"ב היה שומר על תקנות שרשרת האספקה מול קנדה ומקסיקו, הכלולות בהסכם הסחר עם שתי המדינות (USMCA) מ-2019.
בתחילת מרץ הטיל טראמפ מכסים של 25% על קנדה ומקסיקו. עם זאת כמה ימים לאחר מכן הוא הקפיא לחודש את המכסים על כל המוצרים המיובאים משתי המדינות האלה ואשר נכללים בהסכם USMCA - כולל כלי רכב וחלקי חילוף. עם זאת השבוע הודיע טראמפ, כאמור, על הטלת מכסים על כלי רכב החל ב-2 באפריל.
"המכסים המוצעים מהווים סכנה ועשויים לגרום לנזק בלתי הפיך לתעשייה, וסותרים את יעדי הממשל של חיזוק הייצור בארה"ב ויציבות הכלכלה", כתב לאפר. "מכס של 25% לא רק יכווץ, או כנראה יחסל, את שולי הרווח עבור יצרניות בארה"ב, אלא גם יחליש את יכולתן להתחרות ביריבות בינלאומיות".
לפי לאפר, הממשל טרם הצליח לשכנע אפילו את הכלכלנים המועדפים עליו, שמכסי היבוא שלו ישיגו את התוצאות הרצויות. בניתוח הוא כתב כי עדיין לא מאוחר עבור טראמפ לשנות מסלול, וציין את הסכם ה-USMCA שהושג בקדנציה הראשונה שלו כ"הישג משמעותי".
"הסכם USMCA שימש כאבן פינה של הקדנציה הראשונה של טראמפ, והפך למאפיין דומיננטי של מדיניות הסחר בצפון אמריקה, טיפח צמיחה כלכלית, ייצב את שרשראות האספקה, וחיזק את תעשיית הרכב האמריקאית", כך לדברי לאפר. על פי הניתוח, עלות כלי רכב תגדל ב-4,711 דולר בממוצע עם המכסים, ורק ב-2,765 דולר אם הפטורים יישארו על כנם.
לאפר המציא ב־1974 את "עקומת לאפר", המראה כיצד תחילה העלאת מסים תוביל לגביית יותר מסים, אבל החל משלב מסוים, כשהמסים גבוהים מדי, היא תוביל לירידה בהכנסות המדינה.