סגור
PWC פירמת רואי חשבון
פירמת רואי חשבון PwC (צילום: אי פי איי)

השלוחה הקפריסאית של PwC סייעה לאוליגרכים לחמוק מסנקציות

הדלפה בקפריסין חושפת כיצד הפך האי למקלט כספם של עשרות אוליגרכים רוסים, ואת כישלון הרגולטור האירופאי בפיקוח. רואי חשבון מקומיים, ביניהם נציגי PwC, סייעו בחלק מהמקרים להעביר כספים ונכסים עליהם הוטלו סנקציות. PwC: "ניתקנו קשר עם 60 לקוחות שהוטלו עליהם סנקציות"

פירמות רואי חשבון בקפריסין, וביניהן הנציגות המקומית של הענקית העולמית PwC, סיפקו שירותים לעשרות אוליגרכים רוסים שהיו תחת סנקציות בעקבות המלחמה באוקראינה. הפרטים נחשפים במסגרת Cyprus Confidential, פרויקט תחקירי בינלאומי משותף של ארגון התחקירנים הבינלאומי ICIJ, במסגרתו נותחו 3.6 מיליון מסמכים כלכליים שדלפו מהמדינה. בתחקיר היו שותפים כ-260 עיתונאים מ-55 מדינות. עיתונאי שומרים אורי בלאו היה הנציג הישראלי בפרויקט.
רגולציה מקלה, מיסוי נמוך וחברות באיחוד האירופי, הפכו את קפריסין לאחד היעדים הפיננסים המועדפים על בעלי הון רוסים. לפי הערכות, בעלי ממון רוסים השקיעו או הפקידו במדינה סכום עתק של למעלה מ-200 מיליארד דולר. נתון נוסף המעיד עד כמה פופולארית ההשקעה בקפריסין מגיע מההדלפה: שני שלישי מ-104 המיליארדרים הרוסיים שהופיעו ברשימת פורבס ל-2023 מוזכרים במסמכים שדלפו כבעלי חשבונות או חברות הרשומות במדינה.
המסמכים דלפו משש פירמות שונות המספקות שירותים פיננסים בקפריסין ומתוארכים מאמצע שנות התשעים ועד לאפריל 2022. הם כוללים בדיקות רקע ללקוחות, פרטי חשבונות ויתרות, תיקי חברות, התכתבויות דואר אלקטרוני ועוד.
מהמסמכים עולה כי מאז הפלישה הרוסית לקרים ב-2014, שבעקבותיה הוטלו לראשונה סנקציות על המעגלים המקורבים לנשיא רוסיה פוטין, עבדו פירמות רואי חשבון מקומיות, ובכללן PwC, עם כ-25 אוליגרכים ובין השאר סייעו להם להעביר כספים ועסקים כדי להימנע מהסנקציות. כך למשל, בשנת 2018, ימים ספורים לאחר שארה"ב הטילה סנקציות על האוליגרך אולג דריפסקה, סייעו אנשי PwC לשנות רישומים של היאכטה שלו, ששווייה הוערך בכשבעים מיליון דולר. בסך הכל, חושף התחקיר, עבדה PwC עם 12 מתוך 25 האוליגרכים שהיו תחת סנקציות בעקבות הפלישה לקרים.
כל זה, מתברר, היה רק קדימון להתנהלות בקפריסין לקראת הפלישה לאוקראינה.
במסמכים מוזכרים 71 אזרחים רוסים, רבים מהם קשורים למערך הפוליטי והציבורי של פוטין, שעליהם הוטלו סנקציות בינלאומיות לקראת ובעקבות הפלישה בפברואר 2022. בנוסף אותרו במסמכים למעלה מ-800 חברות ונאמנויות שעל בעליהן הוטלו סנקציות, 650 מהן רשומות כחברות קפריסאיות.
בחלק מהמקרים הללו עשו הפירמות מאמצים להעביר את הכספים לפני שיוטלו עליהם סנקציות. התחקיר מצביע בין היתר על כך שהסניף המקומי של PwC, שבו כ-1100 עובדים, סייע לאלכסיי מורדשוב, אחד מעשירי רוסיה הנחשב למקורב לקרמלין, להעביר השקעות בהיקף של 1.4 מיליארד דולר לאשתו, ביום שבו הוטלו עליו סנקציות. מורדשוב מסר בתגובה לתחקיר כי הפעולות הללו דווחו לרשויות כנדרש וכי אף חברה שלו לא עברה על חוק בשום מקום בעולם.
במקרה אחר סייעה הפירמה לשני אוליגרכים - אלכסנדר אברמוב ואלכסנדר פרולוב - להעביר מחשבונותיהם 100 מיליון דולר זמן קצר לפני שהוכנסו לרשימת הסנקציות בבריטניה.
רק לאחר פרוץ המלחמה אשתקד הודיעה PWC כי היא עוזבת את רוסיה וכי תפסיק לעבוד עם אוליגרכים שהם מושאי סנקציות.
דובר החברה מסר בתגובה שהפירמה לא תתייחס לשאלות לגבי לקוחות ספציפיים, אך הוסיף כי החברה מצייתת לסנקציות שהוטלו על ידי האיחוד האירופי וארצות הברית. הוא ציין עוד כי PwC ניתקה את קשריה עם כשישים לקוחות בעקבות ההחלטה לעזוב את רוסיה ולא לטפל בבעלי הון שעליהם הוטלו סנקציות. "הסטנדרטים הפנימיים של PwC נבחנים ומתעדכנים על מנת שישקפו את הנסיבות המשתנות", אמר דובר החברה.
כך או אחרת, הברחות הכספים והיקפם מבהירים לראשונה עד כמה גדול כישלונם של הרגולטורים השונים באיחוד האירופי, ושל הבנק האירופי המרכזי, בפיקוח על קפריסין המוכרת כבר עשורים כמקום מקלט לכספי אוליגרכים. ההדלפה גם מסייעת להבין את ההשפעה ארוכת השנים של רוסיה על המערך הפוליטי והפיננסי של המדינה.
התחקיר הבינלאומי המשותף כולל עוד שורה ארוכה של גילויים. כך למשל ביחס לעיתונאי גרמני מוכר בשם Hubert Seipel, שכתב ספר ומאמרים רבים על פוטין. ממסמכים שונים בהדלפה עולה כי הוא קיבל בשתי פעימות כ-700 אלף דולר מחברה של אלכסיי מורדשוב שהוזכר קודם לכן. העיתונאי אישר בתגובה כי קיבל "תמיכה" ממורדשוב, אך טען כי הכתיבה שלו לא הושפעה מכך.
גילוי אחר הוא שחברת הנפט הלאומית של סוריה עקפה את הסנקציות שהוטלו עליה עקב מלחמת האזרחים במדינה, וביצעה דרך חברה בקפריסין לפחות חמש עסקאות עם חברת קידוחים אמריקאית מטקסס.
שני האוליגרכים אברמוב ופרולוב לא הגיבו לפניות.
ההדלפה גם מסייעת להבין את ההשפעה ארוכת השנים של רוסיה על המערך הפוליטי והפיננסי של המדינה. שאלות בנושא הועברו לבנק האירופי המרכזי אולם הוא בחר שלא לענות על רובן בטענה ל-"סודיות מקצועית". בכל מקרה, לפי הבנק, פיקוח על הלבנת הון הוא בתחום סמכויותיהן של הרשויות המדינתיות ולא שלו.
גורם רשמי במשרד בממשל הקפריסאי טען בתגובה לדברים כי דו"ח חיצוני שבדק את הסוגיה הצביע על כך שהיקף ההשקעות של אוליגרכים רוסים בקפריסין צנח עוד לפני המלחמה באוקראינה. לדבריו הממשלה הקפריסאית החדשה שהחלה לכהן במרץ השנה תגלה "אפס סובלנות" כלפי כל הפרה של הסנקציות.