סגור
כלכליסט עולם – האיחוד האירופאי
(אילוסטרציה)

העולם מגיב לטראמפ: אירופה תגביל יבוא חקלאי, סין תטיל חרמות

מהלכים אירופיים להגנה על חקלאי היבשת צפויים לפגוע ביבוא פולי הסויה מארה"ב, בגלל השימוש בחומר הדברה מסוכן. המשמעות: מכה למגדלים האמריקאים המייצאים נתח משמעותי לאירופה. בסין החברה־האם של קלווין קליין נכנסה לרשימה השחורה 

המאמצים של האיחוד האירופי להגן על חקלאי היבשת הביאו לאימוץ שיטות הלקוחות היישר מספר המהלכים של דונלד טראמפ, כאשר על הדרך — גם ארצות הברית הופכת יעד לפגיעה. "פייננשל טיימס" מדווח, כי הנציבות האירופית עתידה להכריז השבוע על מהלכים להגבלת יבוא מזון, שיגבירו את המתיחות מול שותפות הסחר של הגוש. לפי גורמים המעורים בנושא, המהלכים יופנו בשלב ראשון נגד סחורות כמו פולי סויה מארצות הברית, שבגידולם משמשים חומרי הדברה שאינם מורשים באירופה.
עם זאת, עד כה דחתה הנציבות האירופית קריאות ביבשת להשית מכסי גומלין על ארצות הברית, בטענה שזו תהיה הפרה של חוקי ארגון הסחר העולמי (WTO), המאפשרים הטלת הגבלות רק מסיבות מדעיות. בנציבות אף הדגישו כי הצעדים החדשים מכוונים רק נגד חומרי הדברה הנחשבים כמסוכנים ביותר.
לפי אוליבייה ווארהלי, נציב הבריאות של האיחוד האירופי, ההתמקדות תהיה בחומרי הדברה הנחשבים מסרטנים או הגורמים לשינויים במטען הגנטי. "אם המדע אומר שזה לא בטוח, אז אנחנו לא רוצים את זה", אמר בחודש שעבר. אחד מחומרי ההדברה הללו הוא פאראקוואט, שאסור לשימוש באירופה אך משמש עדיין את מגדלי הסויה בארצות הברית. בתביעה שהגישו אלפי חקלאים בארצות הברית ב־2023 הם טענו כי החומר גרם להם לחלות בפרקינסון.


האיסור המתוכנן על יבוא פולי סויה מארצות הברית יביא לפגיעה משמעותית, שכן אירופה היא שוק מרכזי של תעשיית הסויה האמריקאית. מלבד ההגבלות הללו, שהן חלק מרפורמה כוללת במגזר החקלאות האירופי, נערכים באיחוד למהלכים נוספים. כך, בשבוע שעבר הודיעה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין כי באיחוד "לא יעברו בשתיקה" על המכסים בגובה 25% שטראמפ נערך להשית על פלדה ואלומיניום. יעדים אחרים של מהלכי הענישה האירופיים כוללים, מלבד סויה, גם ברבן, חמאת בוטנים, ג'ינס ואופנועים. "האיחוד יפעל כדי להגן על האינטרסים הכלכליים שלו", אמרה פון דר ליין. "מכסים לא הוגנים יציתו צעדים מחמירים והולמים". בדומה, קנצלר גרמניה אולף שולץ אמר כי "אם ארצות הברית לא תשאיר לנו ברירה, האיחוד יציג חזית אחידה. בסופו של דבר, מלחמות סחר תמיד עולות לשני הצדדים בשגשוג".
טראמפ, בינתיים, ממשיך לאיים במכסי גומלין על מדינות שיפעלו נגד ארצות הברית. ביום חמישי האחרון הוא תקף את האיחוד האירופי שלטענתו אוסר על יבוא פירות ים מ־48 מדינות בארצות הברית, ואיים במכסים אם לא ישנו את המדיניות.

2 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ 20.1.25
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ 20.1.25
הנשיא דונלד טראמפ. תקף את האיחוד האירופי בגלל פירות ים
(צילום: AP/Matt Rourke)

הגזרה מתחממת גם בסין, עד כה היעד העיקרי למכסי טראמפ, אשר בקדנציה הנוכחית השית עליה מכסים נוספים של 10%. בבייג'ינג הסלימו את מאמצי התגובה, שכוללים, בין השאר, את הידוק הפיקוח על מהנדסים וטכנולוגיה. כך, הממשלה מקשה על מהנדסים לעזוב ונערכת להשתת הגבלות על יצוא ציוד טכנולוגי החיוני לייצור סוללות. "שרשרת אספקה חזקה וכוח עבודה מיומן הם בין היתרונות היחידים שנותרו לסין", אמר ל"פייננשל טיימס" משקיע באחת החברות שמתמודדות עם הקושי בהוצאת מהנדסים לרילוקיישן. "הם לא רוצים להפסיד את היתרונות הללו למדינות אחרות". האנליסטית אנטוניה חמאידי ממכון מרקטור ללימודי סין הוסיפה כי המדינה מגבירה במודע את השליטה על יצוא. "בעקרון הם פועלים מתוך מטרה לשמור על סין כמקור מרכזי לשרשראות האספקה העולמיות", הסבירה.
התגובה הסינית למכסים התבטאה החודש בהוספת PVH, שבבעלותה מותגי קלווין קליין וטומי הילפיגר, לרשימה השחורה. זו הפעם הראשונה שבה סין כוללת ברשימה הזו חברה אמריקאית עם אינטרסים משמעותיים במדינה, וזאת בטענה לחששות לפגיעה בביטחון הלאומי. PVH היא עתה חלק מרשימת "ישויות לא מהימנות" שגובשה ב־2020 וכללה עד כה בעיקר חברות בתחום הביטחון, בהן סקיידיו, יצרנית הרחפנים הגדולה בארצות הברית. המהלך מאפשר להטיל שורה של סנקציות על חברה, זאת בנוסף למניעת גישתה לספקיות סיניות. PVH מעסיקה כ־1,000 עובדים בסין, החוששים כעת לפרנסתם. לפי אנליסטים, צעד הענישה הסיני מעביר גם מסר לחברות אמריקאיות מובילות, כי הן אינן חסינות מהשלכות מלחמת הסחר. "חברות מבקשות מאיתנו לעזור להן להבין את משמעות המהלך", אמר ל"פייננשל טיימס" מייקל הארט, נשיא לשכת המסחר האמריקאית בסין. "הן מנסות להבין אם הן עשויות להיות הבאות בתור".