סגור
ה מרינה של דובאי
המרינה של דובאי. מרכז פיננסי בינלאומי המושך אליו עשירים (צילום: Bloomberg)

הפתרון של עשירי בריטניה להתחמקות ממס ירושה: מגורים במדינה אחרת למשך עשור

איטליה ואיחוד האמירויות הפכו ליעד המועדף עבור בעלי ההון בממלכה המבקשים לחמוק ממס ירושה של 40%. השיטה: עוזבים את בריטניה למשך עשור וחוזרים לתשע שנים. מלבד מסים גבוהים, עשירי בריטניה נוטשים בגלל אי־הוודאות שנוצרה מאז הברקזיט

שינויים שביצע משרד האוצר הבריטי בחוקי הירושה בממלכה הביאו להגירה שלילית של עשירים, כאשר לונדון היא למעשה העיר היחידה בעלת ריכוז עשירים משמעותי מלבד מוסקבה, שנרשמת בה בריחת בעלי הון.
המגמה הזו מקורה בשינויים בחוק שהכריזה עליהם הממשלה בשנה שעברה, שבגינם רבים מעשירי המדינה עוזבים לעשור מתוך כוונה לשוב לבריטניה לתשע שנים נוספות לכל היותר, וזאת כדי לעמוד בתנאים המזכים אותם בפטור מהמס. "להערכתנו, רבים ינהלו באופן פעיל את סטטוס המגורים שלהם, עם אפשרות לעזוב שוב לאחר תשע שנים", אמר ל"פייננשל טיימס" אנתוני ווטלינג מפירמת הייעוץ אלוורז ומרסל. בדומה, מנכ"ל פירמת הייעוץ בליק רוטנברג, נימאש שאה, העריך כי השינוי יחזיר תושבים שכבר חיים מחוץ למדינה יותר מעשור. עם זאת, להערכתו חלקם יעזבו שוב כדי לחמוק מהמס.
בריחת המיליונרים השתקפה בסוף השבוע האחרון בדירוג השנתי של עשירי המדינה שמפרסם "הסאנדיי טיימס". לפי הרשימה, המספר הכולל של מיליארדרים בממלכה התכווץ השנה ל־156 מ־165 ב־2024. מדובר בירידה החדה ביותר מאז החל פרסום הדירוג לפני 37 שנים. בהתאם, הונם המצרפי של מי שמרכיבים את הרשימה ירד לעומת 2024 ב־3%, ל־772.8 מיליארד ליש"ט.

מלבד תעלולי המס, הסיבות לעזיבת עשירים הן אי־הוודאות שנוצרה מאז הברקזיט, העלאות מסים תחת ממשלות הלייבור והשמרנים, ושחיקת שווי הליש"ט.
מס הירושה חל על עיזבונות בשווי של יותר מ־325 אלף ליש"ט, והוא עומד על 40% עבור כל סכום מעל הרף הזה. הרף העליון נותר ללא שינוי מאז 2009, ובממשלה התחייבו להשאירו כך לפחות עד 2030. ההכנסות מהמס עמדו בתשעת החודשים האחרונים של 2024 על 7.5 מיליארד יורו, עלייה של 710 מיליון יורו לעומת התקופה המקבילה שנה קודם לכן. זאת אף שלפי הנתונים האחרונים, רק כ־4% מכלל העיזבונות משלמים את המס. למרות זאת, ההערכה היא כי ההכנסות ימשיכו לעלות, וזאת מכיוון שהנכסים מתייקרים, כך שגם מספר העיזבונות שעליהם מוטל המס יגדל. "להערכתנו, ההכנסות ממס ירושה יצמחו משמעותית במונחים ריאליים בשנים הבאות", סיכם הכלכלן דיוויד סטורוק מהמכון ללימודים פיסקאליים בריאיון לאתר יורוניוז.
כחלק מהשינויים בחוק הודיעה בנובמבר שעבר שרת האוצר רייצ'ל ריבס, כי החל באפריל 2026 יחול המס גם על נכסים חקלאיים בשווי גבוה ממיליון ליש"ט, אם כי במקרה זה יעמוד המס על 20%. בנוסף, החל באפריל 2027 יחול המס גם על דמי פנסיה בלתי מנוצלים.
השינויים בחוק שאפשרו לקבל פטור במקרה של מגורים במדינה אחרת הפכו את הפתרון הזה למוחשי עבור לא מעט בעלי הון. לפי סטיבן קני, שותף בפירמת רואי החשבון PKF ליטלג'ון, מדובר ב"אסטרטגיה מעשית, בנסיבות המתאימות ללקוחות המתאימים". היעדים המועדפים מונים, בין השאר, את מילאנו, זאת בזכות מס אחיד של 200 אלף יורו שגובה ממשלת איטליה מתושבים חדשים, ללא קשר לגובה ההכנסה. "אנשים עוברים לא רק בגלל המסים, אלא גם כי הם אוהבים את הריביירה האיטלקית, את האלפים האיטלקיים, את האדריכלות, התרבות או האנשים", אמר ל"פייננשל טיימס" מיילס דין, ראש מחלקת המס הבינלאומי בפירמת החשבונאות אנדרסן. מעמדה של איחוד האמירויות כמרכז פיננסי בינלאומי מתפתח הפך גם אותה ליעד מועדף. יעדי מילוט נוספים הם פורטוגל, מלטה, שוויץ וסינגפור, זאת גם בזכות תוכניות ויזת זהב, המעניקות תושבות בתמורה להשקעה.
לפי דו"ח שפרסמה פירמת הייעוץ להגירה הנלי אנד פרטנרס, בשנה שעברה עזבו את בריטניה יותר מ־10,000 מיליונרים, זינוק של 157% לעומת שנה קודם לכן. מנוסת המיליונרים מורגשת במיוחד בלונדון, שם עזבו 11,300 בתוך 12 חודשים בלבד. בין העוזבים היו 18 המוגדרים כבעלי הון אישי הגבוה מ־100 מיליון דולר, ושני מיליארדרים. נכון להיום, מתגוררים בעיר 215,700 מיליונרים, כך לפי נתונים שאספו בהנלי אנד פרטנרס. כאמור, לונדון ומוסקבה הן למעשה הערים היחידות בין 50 הערים עם ריכוז המיליונרים הגבוה ביותר, שמספרם התכווץ בעשור החולף.
במכון אדם סמית (ASI) מעריכים כי המספר הזה רק ילך ויגדל בשנים הבאות. כיום, 4.55% מתושבי הממלכה מוגדרים מיליונרים, אך לפי התחזית, הנתון ייפול ל־3.62% בתוך שלוש שנים. "העובדה שבריטניה מאבדת באופן יחסי יותר מיליונרים מאשר סין או רוסיה מהווה מדד מדאיג למצב הכלכלה ולאפשרויות הצמיחה שלנו", נכתב בדו"ח שפרסם המכון. "מיליונרים רבים הם יוצרי הון, כלומר הם מקימים עסקים ומעסיקים עובדים ברחבי בריטניה".
בתוך כך, לפי דו"ח שפרסם בשבוע שעבר המשרד לביקורת על כספי הציבור (National Audit Office), היקף העלמות המס של העשירים בבריטניה גבוה מכפי שהעריכו עד כה הרשויות, זאת, בין השאר, בשל תעלולים חשבונאיים והסתרת נכסים במקלטי מס. עם זאת, הקנסות שהשיתה רשות המסים על העשירים ירדו בשנים האחרונות, ולפיכך קראו בארגון להגדיל את מספר המפקחים והתובעים במשרדי מס הכנסה.