קנדה תבטל מכסים, תאילנד תגדיל יבוא: הלוחמנות של טראמפ השתלמה לו
מלחמת הסחר נפתחה ומדינות כבר מתקפלות בניסיון למזער נזקים ולתת לנשיא את מה שביקש להשיג: שיפור מאזן הסחר לטובת ארה"ב ומכסים נמוכים יותר על מוצרי היצוא שלה. סין תישאר בצד המעניש ותחליף סחורות אמריקאיות ביבוא מברזיל
המכסים הגלובליים שעליהם הכריז נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ גוררים צעדי תגובה מצד מדינות ברחבי העולם ומשנים את סדרי המסחר.
סין, שכבר ספגה מכסים עוד לפני "יום השחרור" של כלכלת ארצות הברית, כפי שהגדיר טראמפ את 2 באפריל — כבר מחפשת חלופות לתוצרת החקלאית האמריקאית בברזיל, הכלכלה הגדולה ביותר בדרום אמריקה. וייטנאם וגם בריטניה, שנקטו גישה מפייסת ואף חנפנית מאז הודיע הנשיא האמריקני על כוונותיו להשית מכסים, נוקטות, בהתאם, מהלכי ריכוך בתקווה למזער את הפגיעה. גם קנדה, שהפגינה בשבועות האחרונים גישה לוחמנית לנוכח מהלכי שכנתה, נסוגה בימים האחרונים והודיעה כי תצמצם את היקף וחומרת מכסי הגומלין שאותם תיכננה להשית.
סין מחפשת תחליפים בברזיל
עוד לפני "יום השחרור" של טראמפ השיתה ארצות הברית מכסים נוספים בגובה 20% על היבוא מסין, שהגיבה מצדה בשורה של מהלכים. אלה כללו השתת מכסי גומלין בגובה 15% על יבוא מוצרי חקלאות מארצות הברית. כתוצאה, חברות בסין החלו להמיר את התוצרת האמריקאית בפולי סויה, עופות וכותנה ממגדלים בברזיל.
ההתקרבות בין הכלכלות מיטיבה עם שני הצדדים. לברזיל מוצרים וחומרי גלם הזוכים לביקושים גבוהים בסין, כמו בקר, עפרות ברזל ונפט, ואילו לסין ישנו ההון הנחוץ כדי לתמרץ את צמיחתה של הכלכלה הגדולה ביותר בדרום אמריקה.
ברזיל לא מסתפקת רק בסין ומנצלת את המכסים שהשית טראמפ כדי להגדיל את היצוא שלה גם למדינות נוספות. "טראמפ הוא לא השריף של העולם, הוא רק הנשיא של ארצות הברית", אמר בשבוע שעבר נשיא ברזיל לולה דה סילבה במהלך ביקור ביפן לחיזוק קשרי הסחר בין המדינות. "עלינו להתגבר על הפרוטקציוניזם ולוודא שהסחר החופשי יוכל לצמוח", סיכם.
סין, מצדה, ממשיכה לנקוט מהלכים נוספים נגד ארצות הברית. כך, סוכנות בלומברג דיווחה כי הממשלה בבייג'ינג הגבילה בשבועות האחרונים את ההשקעות של חברות מקומיות בארצות הברית. במסגרת זו, היא הורתה למספר משרדים, ביניהם הוועדה הלאומית לפיתוח ולרפורמות, לעצור הליכי רישום ואישור של חברות המבקשות להשקיע בארצות הברית.
הצעדים הסיניים מכוונים גם נגד חברות אמריקאיות. בחודש שעבר צירפה סין 15 חברות אמריקאיות לרשימה שחורה של מדינות אשר חברות סיניות אינן מורשות לספק להן טכנולוגיה. עשר חברות נוספות הוכנסו לרשימת "ישויות לא מהימנות".
לארצות הברית גירעון מסחרי של 295.4 מיליארד דולר מול סין, זאת לאחר שבשנה שעברה ירד היצוא שלה לסין בכ־3% ל־143.5 מיליארד דולר, בעוד היבוא טיפס ב־2.8% ל־438.9 מיליארד דולר.
וייטנאם תפחית מכסים על גז
וייטנאם פועלת לצמצום העודף המסחרי שלה מול ארצות הברית וזאת בתקווה להפחית את שיעור המכסים שישית עליה הנשיא דונלד טראמפ. בשבוע האחרון הכריזה המדינה על שורה של צעדים לקידום המטרה, ביניהם הגדלת היבוא מארצות הברית והפחתת המכסים על מוצרים כמו גז טבעי נוזלי, מכוניות ואתנול המיובאים ממנה. בנוסף העניקה הממשלה אישור להפעלת שירות האינטרנט הלווייני של סטארלינק שבבעלות אילון מאסק. ברקע המהלכים הללו דווח אתמול, כי מאסק עוזב את ממשל טראמפ, מה שהביא לעליות בוול סטריט, כולל מניית טסלה.
הצעדים יוצאים לדרך לנוכח איומי טראמפ לפעול לאיזון החשבונות המסחריים של ארצות הברית, וזאת על ידי השתת מכסים גבוהים על מדינות אשר להן עודף מסחרי מולה. כך, העודף המסחרי של וייטנאם מול ארצות הברית עמד בשנה שעברה על יותר מ־123 מיליארד דולר כאשר היצוא לוושינגטון ייצג 30% מהתמ"ג של המדינה.
בניגוד להצהרות לוחמניות מצד מדינות רבות, בווייטנאם אימצו מראש גישה דיפלומטית יותר כלפי טראמפ והמכסים. בינואר הציע ראש הממשלה פאם מינץ' צ'ין לפגוש את טראמפ באחוזתו בפלורידה ואף "לשחק גולף כל היום", כל זאת כדי להיטיב עם המדינה.
לפי התוכנית שחשפה הממשלה שלשום, המכסים על גז נוזלי טבעי המיובא מארצות הברית יירדו ל־2% מ־5% כיום, בעוד המכסים על מכוניות אמריקאיות יירדו ל־32% לעומת 45%־64%. המכסים על אתנול יופחתו במחצית, ל־5%.
לפי דובר מטעם מחלקת מדיניות המס במשרד האוצר הווייטנאמי, הורדות המכסים הללו נועדו "לשפר את מאזני המסחר בין וייטנאם ושותפות המסחר שלה". עוד הוסיף, כי אף שבין וייטנאם וארצות הברית קיימת שותפות אסטרטגית, הן אינן חתומות על הסכם סחר חופשי. תוכנית ההטבות, הכוללת גם הורדות מכסים על יבוא עוף, שקדים, תפוחים, דובדבנים ומוצרי עץ מארצות הברית, תושלם בהמשך החודש.
יתרון נוסף שעומד לזכות וייטנאם זו התוכנית של ארגון טראמפ, שבראשו עומדים בניו של הנשיא, להשקיע מיליארדי דולרים בפיתוח מסלולי גולף, בתי מלון ונדל"ן במדינה. הבנייה של הפרויקט הראשון מתוכננת להתחיל כבר בחודש הבא, והוא יכלול הקמת מסלול גולף ומתחם מגורים בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר.
תאילנד תגדיל יבוא תירס ואלכוהול
בתאילנד חוששים באופן מיוחד מפגיעת המכסים של דונלד טראמפ, זאת לנוכח חשיבות השוק האמריקאי ליצוא שלה. לפי הערכות הממשלה, ההפסד למגזר היצוא יעמוד על כ־8 מיליארד דולר בשנה. לפיכך, הממשלה אימצה אסטרטגיה לקראת משא ומתן פוטנציאלי בין הצדדים, כאשר בכוונתה להגדיל את היקף היבוא מארצות הברית ולהוריד את המכסים החלים על התוצרת האמריקאית.
לפי ווטיקראי ליווירפאן, בכיר במשרד המסחר התאילנדי, הממשלה שוקלת להגדיל את היבוא של תירס, סויה והכימיקל אתאן מארצות ברית, זאת בנוסף להרחבת היבוא של בקר ואלכוהול. במקביל יופחתו המכסים שהיא גובה על מוצרים אמריקאיים. עם זאת, להערכתו יידרשו קרוב לוודאי צעדים נוספים. "יבוא סחורות והפחתת מכסים לבדם לא יספיקו. אנחנו נשקול כל כיוון וכל אפשרות", הדגיש בריאיון לסוכנות רויטרס.
בכוונת הממשלה לבקש את עזרתה של חברת התעופה תאי איירווייז בקנייה או בהחכרה של מטוסים מתוצרת ארצות הברית. במשרד החוץ התאילנדי הדגישו עוד, כי חברות מקומיות השקיעו 17 מיליארד דולר בארצות הברית במגזרי המזון, הנדל"ן והרכב, ומעסיקות 11 אלף עובדים — נתונים אשר בתאילנד מקווים ירככו את עוצמת התגובה של טראמפ.
החשש התאילנדי נובע בין השאר מעודף הסחר שלה מול ארצות הברית, שעומד על 45.6 מיליארד דולר. המהלכים שהיא נוקטת נועדו לצמצם זאת ל־20 מיליארד דולר.
היצוא נחשב למנוע צמיחה מרכזי עבור הכלכלה התאילנדית, השנייה בגודלה בדרום מזרח אסיה, וארצות הברית היתה עד כה שוק היצוא הגדול ביותר שלה. ב־2024 ייצג היצוא לארצות הברית 18.3% מכלל המשלוחים, שהתרגמו לסכום של 54.96 מיליארד דולר.
אולם, תאילנד גובה מכס גבוה יותר על סחורה אמריקאית מכפי שארצות הברית גובה ממנה, וטראמפ הכריז כי אחת המטרות של המכסים היא להשוות את שיעוריהם לאלה שמדינות גובות מארצות הברית. בממוצע, ארצות הברית גובה מכס של 2% על יבוא מתאילנד, בעוד שיעור המכס הממוצע בתאילנד על סחורה אמריקאית עומד על 8%. בתחום החקלאות והתעשייה, הפער אף גדול יותר ותאילנד גובה מכסים הגבוהים ב־11% מאלה של ארצות הברית.
בריטניה תקל על חברות הטכנולוגיה
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר מנסה לשמור על יחסיו הקרובים עם דונלד טראמפ ולכן נוקט בגישה שונה משל האיחוד האירופי ומדינות נוספות, ולא מאיים על ארצות הברית בהשתת מכסי גומלין. על פי דיווח בעיתון ה"גרדיאן", סטארמר הציע לחברות הטכנולוגיה האמריקאיות הקלה משמעותית במס השירותים הדיגיטליים, וזאת בתמורה למכסים נמוכים יותר מצד ארצות הברית.
על מנת לחדד את המסר, שיעור המס יישאר ללא שינוי עבור מדינות אחרות. סטארמר בחר באפשרות של הפחתת המס ולא ביטולו, שכן הוא מכניס לקופת האוצר 800 מיליון ליש"ט בשנה. המס, החל על חברות טכולוגיה המייצרות הכנסות עולמיות של יותר מ־500 מיליארד ליש"ט והכנסות של מעל 25 מיליון ליש"ט בבריטניה, עומד על 2% מהכנסות החברות בממלכה.
בכירים בממשלה אישרו, כי הושגה הסכמה עם ארצות הברית על הסכם סחר המתמקד בטכנולוגיה, זאת בתקווה שיפטור את בריטניה מהמכסים. עוד דווח, כי בריטניה הסכימה להוריד את המכסים על מוצרי חקלאות מארצות הברית, ביניהם בקר ועוף.
שר העסקים הבריטי ג'ונתן ריינולדס ציין כי בריטניה נמצאת "בעמדה הטובה ביותר מבין כל המדינות להגיע להסכם" על הסרת מכסים, זאת בהתבסס על הבטחתו של טראמפ כי הוא יהיה "נחמד" למדינות שיש להן חשבון מסחרי מאוזן עם ארצות הברית. לבריטניה גירעון מסחרי של 11.9 מיליארד דולר מול ארצות הברית.
על אף הרוח האופטימית, כלכלנים מזהירים כי בריטניה לא חסינה לגמרי ממכסי טראמפ. כך, לפי הערכות, המכסים של 25% על יבוא מכוניות עלולים לסכן 25 אלף משרות בממלכה, זאת מכיוון שאחת מכל שמונה מכוניות שמיוצרות בבריטניה, נמכרת בארצות הברית. "למכסים של טראמפ יש פוטנציאל לשבש לחלוטין את תעשיית ייצור המכוניות בבריטניה ובכך להשפיע על רבבות משרות ולסכן את תוכניות הצמיחה של הממשלה", הזהירו חוקרים במכון IPPR. בדומה, בגולדמן זאקס הורידו השבוע את תחזית הצמיחה השנתית של בריטניה מ־0.9% ל־0.8% והזהירו מהשלכות מלחמת הסחר, גם אם המכסים לא יושתו ישירות על הממלכה.
קנדה - בלי מכסים על מזון
בשעות שקדמו להכרזה על המכסים ריככה קנדה את הטון הלוחמני שאפיין את ממשלתה בשבועות שקדמו ל־2 באפריל. על פי דיווח בעיתון הקנדי "גלוב אנד מייל", הממשלה לא תשית מכסי גומלין על רוב מוצרי המזון ומוצרי היסוד שהיא מייבאת מארצות הברית, כמו גם על פריטים ומוצרים העלולים להביא לאובדן משרות במגזרים מרכזיים בכלכלה. הדיווח מתבסס על דבריהם של יועציו הכלכליים הבכירים של ראש הממשלה הנכנס מארק קרני.
ההכרזה שדווחה שלשום מגיעה לאחר שבתחילת חודש מרץ הודיעה קנדה על השתת סבב ראשון של מכסים על יבוא מארצות הברית, וזאת בתגובה למכסים שכבר השית עליה הנשיא טראמפ. בסבב הזה נכללו מוצרים בשווי 30 מיליארד דולר קנדי, ביניהם מיץ תפוזים, חמאת בוטנים, יין, בירה, קפה, הלבשה, אופנועים ומוצרי חשמל. בממשלה ציינו אז, כי כל האפשרויות פתוחות, לא רק מכסים, "וזאת אם ארצות הברית תמשיך להשית מכסים לא מוצדקים על קנדה".
בשבוע שעבר, לאחר שטראמפ הודיע על מכסים של 25% שיושתו על יבוא מכוניות, חזר קרני על האיום לנקוט בפעולות נוספות נגד ארצות הברית. "אנחנו נגן על העובדים שלנו, אנחנו נגן על החברות שלנו, אנחנו נגן על המדינה שלנו ואנחנו נגן עליה ביחד", הכריז. "אנחנו יכולים להשית מכסי תגובה", הוסיף.
לפי נתוני משרד המסחר האמריקאי, היצוא של ארצות הברית לקנדה הסתכם בשנה שעברה ב־349.4 מיליארד דולר, ירידה של 1.4% לעומת שנה קודם לכן, זאת בעוד היבוא ממנה עמד על 412.7 מיליארד דולר, כך שלקנדה עודף סחר של 63.3 מיליארד דולר מול ארצות הברית.
ברקע ההיערכות הממשלתית לריכוך מהלכים, הציבור הקנדי מביע זעם ותסכול כלפי ארצות הברית. כך למשל, הושק קמפיין Elbows Up, על שם מהלך מפורסם של שחקן ההוקי גורדי האו, שנהג לנגח את סנטריהם של יריבים במרפקיו. הקמפיין קורא לרכישת תוצרת קנדה והורדת מוצרים אמריקאיים מהמדפים, כמו גם להחלפת שם משקה הקפה אמריקנו, לקנדיאנו. "האנשים עצבנים", ציינה ג'ינה קסיפארי, המנהלת חנות סדקית באוטווה, והודתה כי ביטלה הזמנות מספקים בארצות הברית.