סגור
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קידוח נפט ב אוקלהומה ארה"ב
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וקידוח נפט (צילום: AP Photo/Sue Ogrocki,REUTERS/Carlos Barria)
ניתוח

טראמפ צריך דלק זול כדי לשלוט באינפלציה, מדינות אופ"ק ישלמו המחיר

אחרי שמלחמת הסחר גרמה לאי־ודאות והפילה את מחירי הנפט, נשיא ארה"ב מבקש לשמר את המצב הקיים ובביקורו במזה"ת הוא ילחץ להמשך הגדלת ההיצע. עבור סעודיה המחיר יהיה כבד, אך היא עשויה לקבל בתמורה סיוע צבאי וטכנולוגי

שבוע המסחר בשווקים הגלובליים נפתח היום עם המשך מגמת ירידת מחירי הנפט שהחלה בחודש שעבר. חבית מסוג ברנט נסחרת במחיר של כ-60דולר, בעוד חבית מסוג WTI נסחרת בכ-57 דולר. רמת מחירים זו מייצגת צניחה של כ־20% בשלושת החודשים האחרונים, כלומר מאז כניסתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לכהונתו השנייה בבית הלבן.
ואכן, לטראמפ חלק משמעותי בתרומה למגמת הירידה במחירי הזהב השחור. מדיניות המכסים שלו ומלחמת הסחר יצרו מערכת כלכלית עולמית הנמצאת במצב של אי־ודאות וחוששת ממיתון, דבר הצפוי לבוא לידי ביטוי, בין השאר, בירידה בביקושים לנפט.
מה שמעודד את מגמת הירידה השבוע היא הודעת יצרניות אופ"ק+, בראשות סעודיה ורוסיה, כי גם בחודש יוני הן צפויות להגביר את ההיצע ב־411 אלף חביות ביום. לחברות אופ"ק+ יש מגוון נימוקים מדוע הן עושות בעיתוי הנוכחי צעד שנראה תמוה כלפי חוץ וצפוי לפגוע בזרם ההכנסות שלהן מיצוא נפט. ראשית, הגדלת ההיצע, כך מסבירים בקרטל, קשורה בסיבות פנימיות ונועדה "להחזיר למוטב" מדינות חברות, שחרגו ממכסותיהן והערימו בכך על שאר החברות. מעבר לכך, היצרניות טוענות כי הגדלת ההיצע מתבצעת במסגרת ההיערכות לעונת הקיץ, שבמהלכה גוברים הביקושים לתשומות אנרגיה.
אך הגדלת ההיצע של אופ"ק+ נובעת גם מהיחסים המורכבים עם ארצות הברית. מצד אחד, בתנאי השוק הנוכחיים, המהלך מביא לירידות מחירים, מה שמאפשר ליצרניות הנפט לשמור על נתח השוק שלהן. הסיבה: בכך הן מנחיתות מהלומה על הכדאיות הכלכלית של הפקת נפט מפצלי שמן הנפוצה בארצות הברית ונחשבת ליקרה יותר. מצד שני, היצרניות יכולות להציג את הגדלת ההיצע כהיענות לדרישותיו של הנשיא טראמפ, שמעוניין במחירי נפט נמוכים עד גבול מסוים, וזאת מתוך דאגה לאינטרס של הצרכן האמריקאי ולמען ריסון האינפלציה. בנוסף, טראמפ מדגיש כי מחיר נמוך של הנפט יחליש עוד יותר יצרניות שמבחינתו הן בעייתיות בזירה הגלובלית, כמו ונצואלה ואיראן. בה בעת, טראמפ צריך לוודא כי מחיר החבית לא יהיה נמוך מדי, וזאת כדי שההפקה מפצלי שמן תמשיך להיות כדאית בארצות הברית. המחיר שבו הפקת נפט מפצלים הופכת לבלתי כדאית משתנה בהתאם לאזור הייצור, גודל החברה וההוצאות התפעוליות שלה, והוא יכול לנוע בין 45 ל־65 דולר בממוצע לחבית.
ההיענות הזו כביכול ללחצים של טראמפ חשובה בעיתוי הנוכחי בעיקר למדינות המפרץ הערביות, זאת על רקע ביקורו הצפוי באזור במהלך השבוע הבא. טראמפ אמור לבקר, בין השאר, בסעודיה ובאמירויות — שתי חברות חשובות באופ"ק. כמו כן, הוא אמור לפגוש את שאר מנהיגי המפרץ בפסגה מיוחדת, כשיש לזכור שכווית הינה חברה באופ"ק בעוד עומאן ובחריין חברות באופ"ק+. מעבר לסוגיות הגיאופוליטיות שיעלו בביקור — המלחמה בעזה, תוכנית הגרעין של איראן ומאמצי התיווך באוקראינה — לנושא הכלכלי, בדגש על מגזר האנרגיה, צפוי מקום נכבד בסדר היום. טראמפ צפוי לדרוש ממנהיגי המפרץ להיות מחויבים למחיר חבית נמוך גם בטווח הבינוני והארוך, כדי למנוע מהאינפלציה להרים ראש בשוק האמריקאי. עבור מדינה כמו סעודיה, התחייבות כזו משמעה עלויות כלכליות אדירות שיבואו לידי ביטוי בגירעון תקציבי, פגיעה בצמיחה הכלכלית, וככל הנראה ויתור על מימוש בשלב זה של חלק מפרויקטי הדגל שמוביל יורש העצר מוחמד בן סלמאן. כדי לאזן את תקציבה השנה זקוקה סעודיה למחיר חבית נפט ממוצע של כ־91 דולר לפחות, וזאת כדי לממן את הוצאותיה, ובכלל זה את המגה־פרויקטים במסגרת תוכנית הגיוון הכלכלי (חזון 2023). מחיר זה גבוה בהרבה ממה שטראמפ יהיה מוכן לקבל, אולם תמורת התחייבות סעודית כזו, נראה שנשיא ארצות הברית יהיה מוכן להציע למפרציות, ובראשן סעודיה, סיוע צבאי כמו גם טכנולוגי, כולל בתחום הגרעין.