סגור
financial times
כלי בינה מלאכותית AI ChatGPT ג'מיני קופיילוט קלוד פרפלקסיטי
כלי בינה מלאכותית. מימון של 215 מיליון דולר (צילום: Tada Images/Shutterstock)

יוצרים רווחים: הסטארט־אפים שעוזרים לאמנים למכור תכנים ל-AI

גל חדש של סטארט-אפים טכנולוגיים מציע להקים שווקים חוקיים לתכנים שיוכלו לשמש להכשרת מודלי AI, ומצליח למשוך את המשקיעים, זאת בזמן שענקיות כמו OpenAI, גוגל ומטא עומדות בפני תביעות ורגולציה גוברת. החברות, ביניהן פיפ לאבס, ורמיליו ונראטיב בונות כלים ופלטפורמות שבהם היוצרים יוכלו לקבל תשלום בתמורה לשימוש בתכנים שלהם להכשרת מודלים 

קבוצה חדשה של סטארט–אפים מצליחה למשוך את המשקיעים. מדובר בחברותה שמטרתן לסייע לתעשיית היוצרים למכור תכנים למפתחות מודלים של AI. המגמה הזו מתחזקת בעוד OpenAI, מטא וגוגל עומדות בפני ביקורת מוגברת לנוכח השימוש שלהן בתכנים המוגנים בזכויות יוצרים להכשרת המודלים שלהן.
שלל חברות חדשות, ביניהן פיפ לאבס, ורמיליו, Created by Humans, נראטיב, ProRata ו-Human Native בונות כלים ופלטפורמות מסחר על מנת לאפשר לכותבים, מו"לים, אולפני מוזיקה ויוצרי סרטים לקבל תשלום בתמורה לכך שהם יאפשרו לתכנים שלהם לשמש למטרות הכשרת AI.
לפי נתונים שאספה חברת Dealroom.co, הסטארט–אפים האלה להסכמי רישוי ולפלטפורמות מסחר בתכנים השיגו מאז 2022 מימון של 215 מיליון דולר. במקביל, חברות ה-AI מנסות לחתום על חוזים עם חברות מדיה להשגת נתונים איכותיים להכשרה, זאת בניסיון להימנע מתביעות על הפרת זכויות יוצרים או מחקירות של הרגולטורים.
"רישוי של תכנים שלא קיימים באינטרנט הולך להיות עסק גדול", אמר דן נילי, מנכ"ל ומייסד חברת ורמיליו (Vermillio), שעובדת עם אולפנים וחברות מוזיקה גדולות כמו סוני פיקצ'רס וסוני מיוזיק. בסטארט–אפ, שמזהה אם חברות AI העתיקו תכנים המוגנים בזכויות יוצרים וכן תכנים אחרים תחת רישוי, מעריכים כי שוק הרישוי ל-AI יתרחב מסביבות 10 מיליארד דולר ב-2025 ל-67.5 מיליארד דולר עד 2030. החברה גייסה במרץ 16 מיליון דולר בסבב גיוס הון בהובלת סוני מיוזיק ו-DNS קפיטול.
בהתאם, בשנה האחרונה עלה מספר עסקאות רישוי AI. לפי נתונים שאספו באוניברסיטת גלזגו, מספר העסקאות הללו טיפס בדצבר לשיא של 16. OpenAI המפתחת של הצ'טבוט ChatGPT ופרפלקסיטי מפתחת מנוע חיפוש המבוסס על AI, חתמו כל אחת על יותר מ-20 עסקאות עם קבוצות מדיה מאז 2023, בעיקר עם ארגוני חדשות.
"כדי לבנות מודלים של AI זקוקים לשלושה דברים: כישרון, כוח מיחשוב ונתונים", אמר ג'יימס סמית, מנכ"ל ומייסד Human Native הבריטית. "חברות AI הוציאו מיליונים על שני הגורמים הראשונים, ורק עכשיו מתחילות להוציא מיליונים על השלישי".
באוגוסט גייסה פיפ לאבס 80 מיליון דולר בהובלת אנדריסן הורוביץ, ובנובמבר ProRata הוערכה בשווי של 120 מיליון דולר. לאחר שחתמה על עסקאות רישוי עם מו"לים גדולים בבריטניה כמו הגרדיאן ו-DMG מדיה, הבעלים של הדיילי מייל.
ההשקעות הללו יוצאות לדרך לנוכח החשש הגובר סביב המידע שמשמש להכשרת מודלי ה-AI. כך, בבריטניה שוקלים להקל את חוקי זכויות היוצרים לצורך הכשרת המודלים, אך בו בזמן חברות טכנולוגיה כמו OpenAI וגוגל מתמודדות עם ניסיונות לחייב אותן לשלם יותר עבור תכנים חשובים, זאת באמצעות תביעות שהוגשו נגדן בארה"ב ורגולציות חדשות שאושרו באיחוד האירופי.
החודש התמודדה מטא מול סופרים בבית המשפט, במה שנתפס כמבחן הגדול הראשון לשאלה אם חברות הבינה המלאכותית צריכות לשלם למחזיקי זכויות היוצרים עבור מידע שהורד מהאינטרנט.
OpenAI, שחתמה כבר על עשרות הסכמים לשיתוף מידע, כולל עם הפייננשל טיימס, מתמודדת אף היא עם תביעות שהגישו נגדה מספר עיתונאים, ביניהם הניו יורק טיימס. "במקום לנסות לבזבז זמן רב בניסיון להתאים את החוק, מה שאנחנו מנסים לעשות הוא להראות שזה פשוט פתרון טוב יותר שגם חברות ה-AI וגם בעלי הקניין הרוחני יעדיפו להשתמש בו", אמר ג'ייסון זהאו, ממייסדי פיפ לאבס, שמשתמשת בטכנולוגיית בלוקצ'יין כדי לנטר ולמכור קניין רוחני.
בדומה, חברת Stability AI שגם נתבעת על ידי אמנים שטוענים שהיא משמשת בתכנים שלהם להכשרת המודלים שלה, מעוניינת להקים פלטפורמה משלה לרישוי תכנים, כך לדבריו של המנכ"ל פרם אקראג'ו. "זה משהו שאנחנו עובדים עליו, פלטפורמה או פורטל שבהם האמנים יוכלו למכור תכנים שיתאימו להכשרת המודלים", אמר. "לדעתי זה רעיון מאד חכם".
אולם, השוק הצעיר הזה מתמודד גם עם לא מעט אתגרים. כך, הסטארט–אפים צריכים למצוא מספיק ספקיות של מערכות מידע כדי ליצור מודל עסקי עובד. הם גם צריכים למצוא תכנים באיכות גבוהה מספיק, ושהם יהיו זמינים בקלות ובמהירות. מערכות מידע מקוונות רבות כוללות לעיתים תכנים לא רצויים כמו חומרים פוגעניים או מיניים, שעלולים לחשוף את החברות לתביעות ולפגוע במוניטין שלהן. מכשול נוסף הוא לשכנע אמנים ויוצרים שישתלם להם למכור את התכנים שלהם להכשרת מודלים של AI.
"לרבים מהחברות והיוצרים שפנינו אליהם אין עדיין מספיק אמון בפתרונות הטכניים הקיימים או שעדיין בפיתוח", סיפרה ג'ינה נף, מרצה לבינה מלאכותית אחראית באוניברסיטת קווין מרי בלונדון. "לרבים מהם זו נשמעת כמו עסקה גרועה". אך סמית מ- Human Native’s טוען מנגד: "אנחנו לא יכולים להגיע למצב שבו אנחנו מחסלים תעשיות שיקרות לליבנו כמו עיתונות ומוזיקה. עלינו למצוא דרך שזה יעבוד".