218 מיליון דולר על חבית חומרי נפץ: הניסוי המסוכן של פילדלפיה
הסיקסרס שורפת את תקרת השכר, משלמת מיליוני דולרים במס מותרות, ומכילה את לברון ג’יימס, הסופרסטאר בן ה־41 שמרחף במסוק מעל עיר הפועלים, שאליה הגיע רק לאחר שוויתר על קדנציית פרישה בניקס. קבוצת הכדורסל הפילדלפית מקריבה הכל למען אליפות היסטורית ב־NBA. איך זה ייגמר?
הימים הם ימי אמצע אוקטובר בפילדלפיה, שמביאים איתם כרגיל ריח של פחם, קפה שחור וחרדה קיומית בריאה. אלא שפתיחת עונת 2026/27 מנחיתה על עיר האהבה והאחווה משהו שחורג בהרבה מגבולות הספורט: התנגשות חזיתית בין האתוס הפועלי והמחוספס של הרחוב לבין הקפיטליזם הכוחני, המנוכר והנוצץ ששובט על המגרש. במקום שבו זיעה ונאמנות היו תמיד המטבע העובר לסוחר, הגיעה ה־NBA והצמידה תג מחיר מנופח לנשמה הקהילתית של המועדון.
שבוע בלבד לפני ג'אמפ בול הפתיחה של העונה, העיר נפרדה באבל כבד מליין ג'ונסון. החומה הבצורה של האיגלס בקו ההתקפה במשך 14 שנה, האיש שעמד באלפי מהלכים, ואיפשר רק 10 הפלות של הקוורטרבק שלו בכל הקריירה, הודיע פתאום על פרישה מפוטבול בגיל 36 כדי לשמור על בריאותו הנפשית ולסעוד את הוריו. ג'ונסון גילם בדיוק את מה שפילדלפיה דורשת מהגיבורים שלה: עבודה שחורה, הקרבה פיזית, נאמנות עיוורת ותחושת שייכות אמיתית למקום שבו ספורט הוא לא רק בידור, אלא דת עירונית. ההחלטה שלו לפרוש כשעדיין נותר כסף רב על השולחן המחישה את הסדר החברתי הישן של פילי, זה המעדיף בריאות ואנושיות על פני עוד צ'ק שמנמן.
אלא שבדיוק ברגע הזה של משבר זהות קולקטיבי, שבו גם הפיליז (בייסבול) דועכים בפלייאוף, והפלאיירס (הוקי קרח) פותחים את העונה עם רצף הפסדים מביך, נחתה על העיר החללית של לברון ג'יימס.
השידוך הזה בין מועדון הכדורסל של פילדלפיה 76' לבין שחקן הכדורסל הגדול בדורו, שמתחיל את עונתו ה־24 בליגה בגיל 41, הוא לא עוד טרייד נוצץ. זוהי קואליציה מופרכת של הכל־או־כלום שמעמידה את הקבוצה במרכז הבמה של ספורט־העסקים הגלובלי. לברון, שמתחיל עידן חדש בקריירה, הודה בגלוי ערב פתיחת מחנה האימונים שפילדלפיה כלל לא היתה בחירתו הראשונה. הוא חלם לפרוש במדי הניקס, אך נמנע מכך לאחר שהניו־יורקרים השלימו את האליפות ההיסטורית שלהם ביוני, והוא חשש להיתפס כ"רודף טבעות זול". עבור עיר שחיה מאז ומתמיד בצלו המאיים של השכן מצפון, ההודאה הזו היתה כמו מלח על הפצעים: פילדלפיה קיבלה את הסופרסטאר הגדול בהיסטוריה, אך גילתה שהוא רואה בה ברירת מחדל מושלמת ותו לא.
הניתוק הזה מקבל ביטוי מוחשי, כמעט פרובוקטיבי, בגובה של כמה מאות מטרים מעל פני הקרקע: במקום לחוות את רחובות פילי מקרוב, לברון בחר שלא לגור בעיר כלל. הוא מעדיף לעשות את הקו בין מנהטן למתקן האימונים של הסיקסרס בקמדן, ניו ג'רזי, במסוק פרטי מדגם AW139 המסופק דרך הסכמי החסות שלו עם אימפריית המסחר של Fanatics. כלי הטיס הזה, שגומע דלק בקצב מזעזע של קילומטר וחצי בלבד לכל ליטר, תועד בלא פחות מ־18 טיסות למנהטן באוקטובר בלבד. בזמן שרכבת ה־Acela המהירה מציעה מושבים מרווחים, אינטרנט אלחוטי ומקום נדיב לרגליים אפילו לשחקן בגובה 2.06 מטרים, בעלות אפסית ובזמן נסיעה של שעה וחצי בלבד, לברון מעדיף לשרוף טונות של פחמן רק כדי לא לדרוך על אדמת פילדלפיה דקה אחת יותר מהנדרש. כשנשאל על כך על ידי עיתונאים, ענה בשוויון נפש מקומם שזהו "פשוט עוד אמצעי תחבורה", אמירה שמבהירה עד כמה עמוק הניתוק בין כוכב־העל שמרחף בשמיים לבין האוהדים שמחכים בפקקים בגשר בנג'מין פרנקלין.
עבור האוהדים המקומיים, הסמליות הזו צורבת לא פחות מהזיהום הסביבתי. מי שהיה בעבר מנהיג חברתי מוערך, האיש שהקים ב־2020 את ארגון More Than a Vote כדי להילחם בדיכוי בוחרים ולהנגיש את הדמוקרטיה האמריקאית, עבר מטמורפוזה מלאה למכונת מותגים משומנת. לברון של היום, המיליארדר הפעיל הראשון בתולדות ה־NBA, משלשל לכיסו כ־15 מיליון דולר בשנה רק מחסויות כמו פלטפורמת ההימורים Polymarket, המעודדת אזרחים להמר על כל דבר החל ממשחקי כדורסל ועד לבחירות ולמלחמות. הפער בין האדם שהשתמש פעם בהשפעתו כדי להרים קולות מוחלשים לבין המיליארדר שמממן את עצמו מקידומה של תעשיית הימורים, תוך כדי שהוא מתעופף מעל פקקי הכבישים במסוק פרטי, הוא מראה מעוררת סלידה של הקפיטליזם האמריקאי במלוא מערומיו.
בדרך לקנס מינהלי
אבל כשיורדים מהשמיים אל ספרי החשבונות של הנהלת ה־76', מגלים מציאות פיננסית לא פחות מורכבת. הנתונים הרשמיים של Spotrac לשנת 2026/27 מציגים קבוצה הכבולה בתוך כלא פיננסי הדוק: הוצאות השכר של המועדון מאמירות לשיא מטורף של 219 מיליון דולר, מה שמציב את פילי בחריגה אסטרונומית של כמעט 54 מיליון דולר מעל תקרת השכר הכללית (העומדת על 165 מיליון דולר). המועדון אמנם חולם על אליפות, אך משלם על כך מחיר כבד: הוא חצה את רף מס המותרות (שעומד על 200.4 מיליון דולר) ויספוג קנס מינהלי צפוי של כ־6.9 מיליון דולר. בנוסף, הקבוצה מתמרנת על סף תקרת החריגה הראשונה של הליגה, חוק נאכף ומגביל במיוחד, כשרק 1.82 מיליון דולר מפרידים בינה לבין שרשרת סנקציות מינהליות ורגולטוריות קשות.
הכסף הגדול מתרכז בצמרת החמישייה הפותחת בצורה שמונעת כל גמישות: ג'ואל אמביד מוליך את הטבלה עם חוזה מפלצתי של 57.98 מיליון דולר לעונה, מיד אחריו ג'יילן בראון עם 57.73 מיליון, טייריס מקסי שגוזר קופון של 40.77 מיליון, והכישרון הצעיר וי. ג'יי. אדג'קום עם 11.66 מיליון דולר. לברון עצמו, במהלך פיננסי ציני או מחושב היטב, מסתפק בשכר מוצהר צנוע של 3.87 מיליון דולר בלבד העונה, אך מאחורי הקלעים גורף הון ממערכת השותפויות. הריכוזיות הקיצונית הזו של ההון מותירה את הספסל של פילי ריק ומדמם. העובדה שחמישה שחקנים בלבד שואבים את רוב תקציב המועדון אינה רק סוגיה פיננסית, אלא מלכודת מבנית.
השכר לעונה של החמישייה הפותחת בסיקסרס
ג'ואל אמביד:
57.98 מיליון דולר
ג'יילן בראון:
57.73 מיליון דולר
טייריס מקסי:
40.77 מיליון דולר
וי. ג'יי. אדג'קום:
11.66 מיליון דולר
לברון ג'יימס:
3.87 מיליון דולר
על הפרקט, השאלה הגדולה היא אם המתמטיקה הזו תיתרגם לטבעת אליפות או להתפוצצות רב־מערכתית. ניתוחים מקצועיים מבית The Athletic מציגים את שני קצוות הסקאלה: בתרחיש האופטימי ביותר, אם אמביד יישאר בריא וישחק למעלה מ־50 משחקים, ולברון ייכנס לנעלי הפוינט פורוורד, הסיקסרס יהיו בלתי ניתנים לעצירה. לברון ינהל את ההתקפה, יחתוך וימצא את מקסי ואדג'קום בהתקפות המעבר, והכישרון הטהור יעשה את שלו בדרך לצמרת המזרח. כשחמישייה כזו מתואמת, היא מסוגלת לייצר כוח אש התקפי ששום מערך הגנתי בליגה לא יוכל לבלום.
אבל בתרחיש הפסימי, ההפך הוא הנכון: היעדר סנטר מחליף טבעי, היעדר מחויבות הגנתית מצד רביעיית הכוכבים שמסרבים לדבר על "הקרבה", ולו"ז פתיחה רצחני שכולל מפגשים ישירים בחמשת המשחקים הראשונים מול הניקס, הקאבס, הפיסטונס והפייסרס, עלולים לרסק את הקבוצה. המזרח של השנה אינו עוד מגרש משחקים קל; הוא צפוף, עמוק ואכזרי, וקבוצה שתמעד עלולה למצוא את עצמה מטפסת בייסורים דרך טורניר הפליי־אין המסוכן. נפילה למקומות 8-7 משמעותה מפגש קטלני מול מוליכות המזרח כבר בסיבוב הראשון, מה שיהפוך את כל ההימור הפיננסי של הבעלים לכישלון קולוסאלי.
”אנרגיה אטומית”
בעלי ההון וחברות המדיה חוגגים את פתיחת העונה כפסטיבל כלכלי חסר תקדים. לפי נתוני ה־Sports Business Journal, מנכ"ל HBSE (תאגיד הענק והחברה־האם שבבעלותה נמצא המועדון), תאד בראון, הגדיר את הגעתו של לברון כ"אנרגיה אטומית שהתפוצצה לתוך השוק". המועדון כבר חתם על עסקאות ענק חדשות, כולל הסכם חסות יוקרתי להדפסת סמל חברת Bloom Energy על גופיות המשחק הרשמיות. חברת המחקר Playfly Sports מעריכה כי נתוני הצפייה בשידורי הטלוויזיה והסטרימינג של הסיקסרס יזנקו העונה בלא פחות מ־81%, מה שמתורגם מיד לזינוק מדהים של 115% במחירי חבילות הפרסום והחסויות המסחריות.
בסופו של דבר, פילדלפיה 76' עולה למגרש העונה כשחקנית המרכזית בדרמה הגדולה של ה־NBA. זהו מועדון שמוכן לשרוף את תקרת השכר, לשלם מיליוני דולרים במס מותרות, להכיל סופרסטאר ששם את האינטרסים שלו לפני הכל, והכל בשביל מטרה אחת ברורה: רגע אחד של תהילה לפני שהמסך יורד סופית. האם זה ייגמר באליפות היסטורית או בהתרסקות מרהיבה על רקע מחירי הפרסום המנופחים? כמו כל דבר בפילי, התשובה תלויה רק בדבר אחד: כמה כאב העיר הזו מוכנה לספוג בדרך אל האושר.






























