לא משחק ילדים: המכסים של טראמפ מאיימים למוטט את תעשיית הצעצועים האמריקאית
לפי נתוני התאחדות הצעצועים האמריקאית, כ-80% מהצעצועים הנמכרים בארה"ב מיוצרים בסין. מנכ"לים בתעשייה מסבירים שלמכסים בשיעור של 145% על סחורות המיובאות מסין יהיו השלכות הרסניות - בהן פיטורים, העלאת מחירים בלתי נמנעת והפיכת צעצועי הילדים למותרות
מלחמת הסחר שמוביל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מטלטלת את השווקים ומכניסה את כלכלות העולם למצב של דריכות. אחת התעשיות שנכנסה לדריכות לאחרונה היא תעשיית הצעצועים.
צעצועים תוצרת סין היו פטורים ממכס מאז הקדנציה הראשונה של דונלד טראמפ כנשיא, אך זה כבר אינו המצב. בחודש שעבר העלה טראמפ את שיעור המכס על סין ל-20%, במה שהיווה מהלומה לתעשיית הצעצועים הסינית. השבוע שיעור המכס על סחורות מסין המשיך לעלות דרמטית, כאשר השיעור הנוכחי עומד על 145%. והמספר הזה צפוי עוד לעלות, בעוד שבייג'ינג ממשיכה להשיב במכסים משלה, וטראמפ מאיים בעוד העלאות. עבור המשפחה האמריקאית, משמעות הדבר היא שצעצועים יחסית זולים עשויים להפוך למותרות, שכן לפי נתוני התאחדות הצעצועים האמריקאית, כ-80% מהצעצועים הנמכרים בארה"ב מיוצרים בסין.
מנכ"לים בתעשייה מזהירים בכתבה ב-CNN מפני השלכות הרסניות של המכסים על סין על ענף הצעצועים האמריקאי. "אין לנו ברירה אלא להעלות מחירים בשיעור דו-ספרתי גבוה", אומר אייזק לאריאן (Isaac Larian), מנכ"ל MGA Entertainment מקליפורניה, שמייצרת בין היתר את בובות בראץ הפופולריות. "כל 46 שנות קיומו של העסק שלי מוטלות על הכף". הוא מציין גם בעיות מעשיות בהעברת הייצור לארה"ב, כמו חוסר בחומרי גלם מקומיים לייצור שיער לבובות.
למרות שטראמפ טוען שהמכסים נועדו להחזיר מקומות עבודה לארה"ב, לאריאן מתריע שדווקא המכסים הנגדיים של סין בשיעור של 125% יאלצו אותו לפטר עובדים במפעל שלו באוהיו, שבו מועסקים כ-700 איש, זאת מכיוון שרבים מהמוצרים שהמפעל שלו מייצר מיוצאים לסין. בעוד שרוב הייצור של MGA מתבצע בסין, במפעל באוהיו מיוצרים מוצרים מסדרת Little Tikes של החברה, שכוללים מכוניות צעצוע וארגזי חול. המפעל יכול אמנם להגביר את הייצור, אבל האמריקאים "לא רוצים לעבוד במפעלים", לדבריו. גם אם מציאת עוד עובדים לא הייתה מהווה בעיה, הייצור עצמו עדיין יעלה למפעל אמריקאי יותר מרכישת המוצרים מסין – גם עם המכסים הנוכחיים, לדבריו. בנוסף, רכישת חומרי הגלם המשמשים לייצור שיער לבובות בארה"ב הוא עניין מאתגר במיוחד. "אין אף מפעל אמריקאי שיכול לייצר שיער לבובות. מה אני אמור לעשות? למכור בובות קירחות?" תוהה לאריאן.
תעשיית הצעצועים האמריקאית נשארה מעוגנת בסין מאז שנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20, בזכות שכר העבודה הנמוך והתשתית המפותחת. לפי התאחדות הצעצועים האמריקאית, מתוך צעצועים בשווי של כ-17.7 מיליארד דולר שיובאו לארה"ב בשנה שעברה, 75% (כ-13.4 מיליארד דולר) הגיעו מסין. ג'יי פורמן (Jay Foreman), מנכ"ל Basic Fun!, יצרנית דובי Care Bears ומשאיות Tonka, תיאר את המצב כ"משבר" שמאיים על הישרדות התעשייה כולה. חברתו השהתה את כל משלוחי הצעצועים בשל האי-ודאות לגבי המכסים העתידיים, צעד שמסכן את תזרים המזומנים של החברה. התאחדות הצעצועים האמריקאית מזהירה שחברות רבות עלולות לקרוס, במיוחד בתקופה זו כשבדרך כלל מזמינים סחורות לעונת החגים. הצרכן האמריקאי צפוי לראות עליות מחירים משמעותיות, כאשר צעצועים שהיו בעבר בהישג יד עלולים להפוך למוצרי יוקרה.