$
בחירות בארה"ב 2020
באנר בחירות בארה"ב דסקטופ

ניתוח כלכליסט

טראמפ הפך את האינטרנט למקום מייאש, וכך זה יישאר

הנרטיבים השקריים, ההסתה והשטנה של נשיא ארה"ב הפכו את האינטרנט והרשתות החברתיות למקום שלא כיף להיות בו. המציאות שבה כל אחד בוחר עובדות אלטרנטיביות ומעצב את תפיסת העולם שמתאימה לו, אינה צפויה להשתנות

עומר כביר 23:1003.11.20

ללא קשר לזהות המנצח בבחירות לנשיאות ארה"ב, דבר אחד ברור. בהיבטים רבים של חיינו, השינויים הדרמטיים שחולל טראמפ, אפילו לא במדיניות מכוונת שהנהיג, אלא מעצם התנהגותו, יישארו איתנו עוד זמן רב. בין אם מדובר בממשל תקין, יחסים בין יריבים פוליטיים, יציבות של מוסדות שלטון ועוד, ישנם דברים שהשתנו ללא היכר, אולי לבלי שוב. השינויים הגדולים ביותר התחוללו באינטרנט ובפלטפורמות המדיה החברתית. הנה שלושה אופנים שבהם דונלד טראמפ שינה את הרשת.

 

 

1.אין עובדות, וגם אין מציאות

 

לפני שטראמפ יצא בקמפיין הבחירות הראשון שלו לנשיאות ארה"ב, העולם הסכים על פי רוב עם אותן עובדות יסוד. כן, היו נושאים שנויים במחלוקת, כן, היו בשוליים חובבי תיאוריות קונספירציה שהחזיקו בתמונת מציאות שונה, אבל בגדול, העולם, המערבי לפחות, החזיק בתפיסת מציאות די דומה. אבל הפייק ניוז שהפכו לשחקן מרכזי בבחירות 2016, וביתר שאת האימוץ של טראמפ של נרטיבים שקריים שונים אחרי ניצחונו בבחירות, שינו זאת. היום, אין כבר עובדות בסיסיות שכולם מסכימים עליהן, כל אחד יכול לבחור לעצמו את העובדות האלטרנטיביות שהכי מתאימות לו ולבנות את תפיסת העולם שלו בהתאם. זה לא משנה שאין שמץ של אמת בטענה לפיה הילארי קלינטון הפעילה רשת פדופיליה ממרתף של פיצריה בוושינגטון הבירה (או שלפיצריה המדוברת אין אפילו מרתף). אם זה נראה לי נכון, אז מבחינתי זה נכון וזהו זה. היכולת לעצב את המציאות כרצונך היא תולדה ישירה של טראמפ ותישאר הרבה אחריו. 

הילארי קלינטון. טענות על הפעלת רשת פדופיליה במרתף של פיצריה הילארי קלינטון. טענות על הפעלת רשת פדופיליה במרתף של פיצריה

 

2. הפלטפורמות אקטיביסטיות יותר

לפני 2016, הייתם צריכים לחפש בנרות דוגמאות לפעילות משמעותית של הרשתות החברתיות נגד סוגיות כמו תכנים קיצוניים אך גבוליים, פייק ניוז או תיאוריות קשר. מבחינת מארק צוקרברג, הכחשת שואה היתה חלק מחופש הביטוי, ואלא אם היה מדובר במשהו שערורייתי, כמו אם מיניקה, היה קשה לגרום לפייסבוק לפעול בנושא. מגפת הפייק ניוז, ההסתה והשטנה הקיצונית שהתפשטו ברשתות החברתיות בעידודו העקיף של טראמפ, בשילוב תיאוריות הקשר ההרסניות, אילצו את הפלטפורמות לעבור למדיניות אקטיביסטית. בארבע השנים האחרונות נקטו פייסבוק, טוויטר ואחרות, במהלכים נרחבים כמו זיהוי רשתות של מדינות זרות והסרתן, הטלת מגבלות על הפצת פייק ניוז והוספת אזהרות והגבלות לפוסטים שקריים בנושאים קריטיים כמו מגפת הקורונה או סדרי הצבעה בבחירות, כמו גם לפוסטים שמעודדים אלימות. אלו אינם דברים שנעשו בעבר, בוודאי שלא בהיקף כזה, ורובם תוצאה של הקצנת השיח המקוון שהוביל טראמפ, ואילצה את הרשתות לפעול לפני שהאתרים שלהן ייהפכו למזבלה.

 

הדוגמה שממחישה זאת יותר מכל היא ההחלטה שקיבלה רדיט בקיץ האחרון להסיר את הסאברדיט הידוע לשמצה The_Donald, שריכז כמה מהתומכים היותר קיצוניים והפחות שלווים של טראמפ. אם רדיט, אתר שנמצא קצת מחוץ למיינסטרים המקוון, נוקט בפעולה כל כך משמעותית נגד פורום כל כך מרכזי בו, באופן שפוגע באחד האנשים החזקים והנקמנים בעולם, ברור שמשהו השתנה לבלי שוב.

 

3. האינטרנט הרבה פחות כיף

 

זוכרים את Overly Attached Girlfriend? או את Bad Luck Brian? ומה עם גראמפי קאט? היתה תקופה, לפני חצי עשור בלבד, שהיינו נכנסים לפייסבוק ולטוויטר כי זה היה ממש כיף. אנשים מוכשרים מאיתנו יצרו ממים מצחיקים או ויצים, וכניסה לרשתות החברתיות היתה דרך מצוינת לשרוף שעה בכיף, בגלילה חסרת מחשבות ומועקה. טראמפ שינה זאת. המדיניות האכזרית שהוביל הממשל שלו — נגד מוסלמים, מהגרים (545 מהילדים שהופרדו מהוריהם בגבול עם מקסיקו טרם אוחדו, לפי דיווח מאוקטובר), הסביבה, לכידות חברתית, נגד התנהגות אנושית בסיסית, נגד כל מה שטוב ויפה בעולם — והאות שלמדו ממנו מנהיגים במדינות אחרות, הפכו את הדיון ברשתות החברתיות להרבה פחות מהנה ולהרבה יותר אפל ומעיק.

 

כן, עדיין יש ממים ובדיחות, אבל אלו נדחקו הצדה לטובת פוסטים מזועזעים, רותחים או מדוכאים על הדבר הרע האחרון שקרה או שתכף יקרה. מגפת הקורונה והטיפול הכושל של ממשל טראמפ בה, החריפו את המגמה במידה כה רבה, עד כי יש כבר שם לאותה גלישה איומה ונוראה במורד הפיד: Doom Scrolling. האינטרנט אחרי טראמפ הוא מקום מדכא, מבאס ומייאש. לא כזה שבורחים אליו כדי להתנתק קצת, אלא כזה שבורחים ממנו. טראמפ הרס את האינטרנט כמקום מפלט מהמציאות המייאשת, ועל זה לעולם לא נסלח לו.

x