$
קורונה

ניתוח כלכליסט

הכלכלות הגדולות נערכות לקראת מיתון

התפרצות הקורונה תופסת את הכלכלות הגדולות בחולשתן: יפן וגרמניה בקיפאון שיוביל למיתון, תחזית הצמיחה של הודו נחתכת, ודווקא סין מציגה נתונים גבוהים מדי. רק קרן המטבע הבינלאומית נשארת אופטימית, בינתיים

אדריאן פילוט 06:5718.02.20

פחות מחודש ימים נדרש לכלכלות הגדולות ביותר בעולם להבין כי אם סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם ושותפת הסחר הגדולה ביותר שלהן, חולה בנגיף בלתי רגיל, גם שאר העולם יחלה ואף עלול לשלם מחיר כלכלי בלתי מבוטל. בניגוד ל־2003, השנה שבה התפרץ הסארס, וסין היוותה בו רק 8% מהכלכלה העולמית, כיום היא מהווה יותר מ־19%.

 

כלכלת סין משפיעה על העולם בעיקר דרך סחר החוץ: סין היא היצואנית הגדולה בעולם, עם היקף יצוא של 2.5 טריליון דולר ב־2018, המהווה יותר מ־12% מסך היצוא העולמי. באותה שנה היא ייבאה בסכום עתק של 2.13 טריליון דולר ־ שנייה רק לארה”ב בסכומי היבוא. כיוון שכך, כל מדינה שמייצאת לסין תרגיש את ההאטה בכלכלה הסינית באמצעות ירידה בביקושים.

 

 

  צילום: גטי אימג'ס

 

הירידה בביקושים תורגש היטב ביפן, הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, וכתוצאה מכך היא כנראה תיכנס למיתון - הראשון שלה זה חמש שנים. מיתון מוגדר רשמית כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית, ובמקרה זה, נגיף הקורונה האיץ תהליך קיים.

 

יפן סבלה מטייפון הרסני שפגע בה, ובהמשך עליית מס רכישה שפגע בצריכה הפרטית. אלה הובילו לחולשה חסרת תקדים של הכלכלה, ואף לירידת תוצר של 6.3% ברבעון הרביעי בקצב שנתי.

 

היצוא היפני לסין כבר נפגע מהאטה בצמיחה הסינית וכמובן ממלחמת הסחר בין סין לארה”ב. גם הפעם ערוץ ההידבקות הוא סחר החוץ - ולא רק של סחורות: התפרצות הנגיף סגרה רבות מהחברות הסיניות שקונות חלקים וציוד מיפן. ההשפעה של סין על יפן משמעותיתמאוד: יותר מ־21% מסחר החוץ של יפן (יבוא ויצוא) נעשים מול סין. הפגיעה איננה מצטמצמת לסחר הסחורות אלא גם פוגעת בשירותים נוספים. כך, לדוגמה, הנגיף גם עצר את זרם התיירים הסינים ליפן.

 

גרמניה: "נחווה מיתון טכני"

 

יפן אינה היחידה: לפני כשבוע הדויטשה בנק הגרמני הזהיר באופן שלא משתמע לשתי פנים כי גם גרמניה, הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם והגדולה ביותר בגוש היורו, קרובה למיתון.

 

סין היא שותפת הסחר העיקרית של גרמניה: היבוא ממנה והיצוא אליה הסתכמו ב־2018 ב־237 מיליארד דולר בשנה.

 

לפי נתונים רשמיים ראשוניים, הצמיחה בגרמניה עמדה על 0% ברבעון הרביעי של 2019, ולפי התחזית המעודכנת של המוסד הפיננסי הגרמני, המשק הגרמני צפוי להתכווץ קלות ברבעון הראשון של 2020 ב־0.2%, והבנק מטיל ספק רב בסיכוייו של המשק להתאושש בתחילת 2020. נגיף הקורונה מחריף את השפל התעשייתי שאליו נקלעה המדינה כך שהירידות הרצופות במהלך שני רבעונים יכניסו את גרמניה למיתון, גם אם מדובר בעניין טכני ולא במשבר של ממש. הקורונה לא הפילה את הכלכלה הגדולה בגוש, אלא תופסת אותה ברגע של חולשה, כאשר היא רושמת את שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2013, שנת משבר היורו ־ ומורידה אותו עוד יותר.

 

 

כשלושה שבועות אחרי ההתפרצות, מפעלים גרמניים בסין נסגרו, קווי אספקה מגרמניה ואל המדינה שובשו ובנוסף אחת הנקודות הרגישות ביותר בכלכלת גרמניה נפגעה: תעשיית הרכב. תעשייה זו נפגעה כבר לפני כן עקב מלחמות הסחר בין סין לארה"ב.

 

סטפן שניידר, כלכלן בדויטשה בנק, אמר לאתר בלומברג: "הנגיף מהווה סיכון להתאוששות הגלובלית כיוון שהוא מעיב על התקוות לתחייה בכלכלה הסינית. מיתון טכני במחצית הראשונה של 2020 נראה סביר יותר ויותר". עוד הוא העיר כי הכלכלה הגרמנית לא תתאושש ברבעון השני ולפיכך גרמניה תיכנס למיתון טכני ותצמח ב־2020 ב־0.7% בלבד במקום ב־1% לפי האומדנים הראשונים.

 

לפי סין, הפגיעה זמנית מאוד

 

חברת הדירוג מודי’ס הצטרפה לאזהרות והודיעה אתמול כי הודו, הכלכלה החמישית בגודלה, תיפגע אף היא מהתפשטות הנגיף: "ההתאוששות של כלכלת ההודית שהחלה להפגין סימני התייצבות, עלולה לאבד מומנטום ולהיות נמוכה”. לפיכך, מודי’ס עדכנה כלפי מטה את תחזיות הצמיחה להודו ל־5.4% לשנת 2020 ו־5.8% ל־2021, זאת לעומת התחזית הקודמת שלה של 6.6% ו־6.7% בהתאמה.

 

דווקא מזכ”לית קרן המטבע הבינלאומית קריסטלינה גאורגייבה מנסה להציג את התופעה ב”חולפת” וככזו שלא תפגע בצמיחה הכלכלית ארוכת הטווח: "נכון לעכשיו, התחזית שלנו לצמיחה כלכלית עולמית נותרה על 3.3% ל־2020. זה מקרה קלאסי שבו אני ממליצה לכולם לא לקפוץ למסקנות מוקדמות". עם זאת גאורגייבה הודתה כי התפרצות הנגיף עלולה להפחית בין 0.1 לעד 0.2 נקודות אחוז מהצמיחה, נכון לעכשיו.

 

גם בסין מנסים להציג את האירוע ככזה שיפגע בצמיחה של כלכלת המדינה אך רק בטווח המיידי. שר החוץ של סין ג’י וואנג טען שההתאוששות אחרי ההשתלטות על הנגיף תהיה מהירה וחדה.

 

אלא שמחקר חדש של מכון הפיננסים הבינלאומי (IIF) היוקרתי - המאגד את הבנקים והמוסדות הפיננסיים החשובים של כל העולם — מעלה כי נתוני הצמיחה הרשמיים של סין נראים גבוהים למדי והם אינם משקפים את ההאטה האמיתית שחווה המדינה. "אנו מוצאים כי נתוני הצמיחה הרשמיים הם יציבים ומשונים למדי מאז 2015. אנו מגלים ירידה באינפלציית הליבה, המצביעה על קיומו של רפיון בכלכלת סין", נכתב במסקנה הסופית של המחקר שהתפרסם בתחילת החודש.

 

עוד הוסיפו: "התמריצים הכלכליים שממשלת סין העניקה במסגרת מדיניותה, יועדו לקזז את ההשלכות השליליות של מלחמת הסחר מול ארה"ב בלבד, ולפיכך מהפך חזק בפעילות הכלכלית הופך לתרחיש לא סביר, במיוחד לאור ההשפעה והעלאת אי הוודאות של התפרצות נגיף הקורונה, שעלול לעכב את החזרה למסלול".

x