$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

"ועידת מדריד היא כישלון מוחלט, מסיבות קוקטייל החליפו דיונים אמיתיים"

כך אומרת חברת הקונגרס האמריקאי אלכסנדרה אוקסיו-קורטז; המשתתפים לא הצליחו להגיע להסכמה בשני נושאים בסיסיים: הקמת שוק פחמן בינ"ל וסיוע כספי למדינות עניות שכבר עתה סובלות מהתוצאות של משבר האקלים

עומר כביר 11:0415.12.19

משבר בשיחות האקלים במדריד: נציגי המדינות שמשתתפות בוועידת האקלים של האו"ם כשלו הלילה להגיע אפילו לסיכומים סמליים, כמו הסכמה וולנטרית להציג יעדים שאפתניים יותר בשנה הבאה. לפי דיווחים בתקשורת הבינלאומית, עיקר הקשיים נובע מהתנגדויות של מדינות גדולות שחלק מראשיהן מגלים ספקנות בנוגע למשבר האקלים, ובראשן ארה"ב, סין, הודו, אוסטרליה וברזיל.

 

 

 

 

חברת הקונגרס האמריקני אלכסנדרה אוקסיו קורטז ועידת מדריד חברת הקונגרס האמריקני אלכסנדרה אוקסיו קורטז ועידת מדריד צילום: איי אף פי

 

הוועידה, COP25, שהיתה אמורה להינעל ביום שישי, נועדה בעיקר על מנת לקבע הבטים טכניים של הסכם פריז מ-2015. עם זאת, רבים ציפו שהיא תניב קריאה פוליטית רחבה ומאוחדת להעלאת היעדים במאבק במשבר האקלים. ואולם, נציגי 200 המדינות שמשתתפות בוועידה לא הצליחו להגיע לסיכומים אפילו בשני נושאים בסיסיים: כללים ליצירת שוק פחמן בינלאומי וסיוע כספי למדינות עניות שכבר עתה סובלות מהתוצאות של משבר האקלים. לאורך השבת, טיוטות החלטה שונות שהוצגו זכו לתגובות חריפות, נכון לשעות הבוקר המוקדמות לא ברור עדיין מתי יסתיימו הדיונים והאם תפורסם בסופם החלטה כלשהי.

 

 

ועידת האקלים במדריד ועידת האקלים במדריד צילום: גטי

 

לפי דיווח של ה"ניו יורק טיימס", דיפלומטים וגורמים אחרים שמשתתפים בוועידה ציינו התנגדות מצד הכלכלות הגדולות להחלטות מרחיקות לכת. ארה"ב, שהחלה בתהליך לפרישה מהסכם פריז, היא בין המדינות שהתנגדו להצגת מסמך שיצביע על הצורך להציב יעדים שאפתניים בשנה הבאה. המדינה גם הביעה התנגדות נחרצת לבקשות של כמה מדינות עניות לקבל פיצוי או סיוע כספי בעקבות נזק כלכלי שנגרם להן כתוצאה מאירועי קיצון שקשורים למשבר האקלים.

 

הודו, במקביל, התנגדה לקבוע יעדים שאפתניים יותר שייכנסו לתוקף כבר ב-2020. ברזיל מנעה הסכמה בשיחות על יצירת שוק פחמן, כלי כלכלי שנועד לסייע להפחתת פליטות באמצעות קביעת מגבלות על כמות הפחמן המרבית שמדינות או ארגונים יכולים להפיק, ויצירת זירת מסחר שבה גופים עם יתרת פליטות יכולות למכור את אותה יתרה לגופים שאינם עומדים במכסה. המדינה דורשת שמבלעי הפחמן שבשטחה (כמו יער האמזונס) יכללו בחישוב יעדי הפחתת הפליטות שלה, וכן לאפשר לה למכור יתרות פחמן שנוצרות משימור היערות. ואולם, מדינות אחרות טענו שמדובר בספירה כפולה שתערער את מערכת הסחר בפחמן.

 

 

ועידת מדריד ועידת מדריד צילום: גטי אימג'ס

 

קבוצה של 31 מדינות, בהובלת קוסטה-ריקה, בריטניה, גרמניה, ספרד וניו זילנד, הציגה הצעת החלטה לצעדים שיאפשרו להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות ואולם, הצעה זו לא זכתה לתמיכה רבה מצד המדינות המזהמות הגדולות.

 

"הרוח והמטרות של הסכם פריז נשחקות סעיף אחרי סעיף, דיון אחרי דיון", אמר שר הסביבה של גרנדה, סימון סטיל. חברת הקונגרס האמריקנית אלכסנדרה אוקסיו-קורטז, כתבה בחשבון הטוויטר שלה שהוועידה היא "כישלון מוחלט": "ועידות כאלו אמורות להיות דיונים אמיתיים על הצורך הדחוף לצמצם פליטות פחמן בכל העולם, לא מסיבות קוקטייל שנועדו לגרום לפוליטיקאים להרגיש טוב יותר עם עצמם בשעה שהם משתיקים מתנגדים ומוכרים את העתיד שלנו".

 

אחרים ציינו את העובדה שהשיחות התעסקו בפרטים שוליים ולא התמודדו עם סוגיות חשובות יותר, ובראשן הצורך לקבוע יעדים שאפתניים במיוחד לעשור הקרוב, ובראשם צמצום פליטות הפחמן בקצב של 7% בשנה. "הנתק בין מה ש-COP25 היתה צריכה לספק למה שהיא צפויה לספק הוא מזעזע, סימן לכך שיסודות הסכם פריז מתערערים", אמר לגארדיאן מייסד ארגון 350.org, ג'יימי הן. "קומץ מדינות קולניות חטפו את התהליך, ומחזיקות את כדור הארץ כבן ערובה".                                 

x