$
חברה וסביבה

מחקר: צריכת מזון בריא - בריאה גם לסביבה

חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד קשרו לראשונה בין ההשפעה המזיקה של צריכת מזונות מסוימים על האדם, לבין ההשפעה המזיקה של הפקתם על הסביבה; הממצאים לא ממש מפתיעים: פירות וירקות טובים לבריאות ולהגנה על האקלים, בשר אדום ובשר מעובד מזיקים הן לאדם והן לסביבה בה הוא חי. יוצאי דופן: הדגים

עומר כביר 11:0329.10.19

אכילת מזון בריא היא כמעט תמיד טובה יותר לסביבה, ומסייעת להתמודדות עם משבר האקלים; כך לפי מחקר נרחב שערכו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד ושפורסם בכתב העת המדעי Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

ההשפעה המזיקה של מזונות מסוימים ידועה, כמובן, זה זמן רב, כמו גם העובדה שיש מזונות שהפקתם צורכת משאבים גדולים יותר ומזיקה יותר לסביבה, מאשר במקרה של מזונות אחרים. ואולם, זהו המחקר הראשון שבדק את שני השיקולים במקביל ולעומק.

  

פירות וירקות. בריא גם לסביבה פירות וירקות. בריא גם לסביבה צילום: איי אף פי

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את ההשפעה הבריאותית והסביבתית של 15 סוגי מזונות שנפוצים בדיאטות מערביות, כמו פירות, ירקות, שעועית, אגוזים, תפוחי אדמה, דגנים מלאים, משקאות ממותקים, בשר אדום טרי, בשר אדום מעובד, עוף, מוצרי חלב, ביצים ודגים.

 

הממצאים מעלים שצריכת פירות, ירקות, קיטניות ודגנים מלאים טובה לא רק לבריאות, אלא גם להגנה על האקלים ועל מקורות המים; מנגד, צריכה מוגברת של בשר אדום ובשר מעובד גורמת את הנזק הגדול ביותר הן לבריאות והן לסביבה.

 

עם זאת, מספר מזונות חורגים מהמגמה הכללית: דגים נחשבים לבריאים, אך הפגיעה של צריכה שלהם בסביבה גדולה מזו של צריכת מזונות מבוססי צמחים; מנגד, מאכלים עתירים בסוכר מזיקים מאוד לבריאות, אך בעלי השפעה סביבתית נמוכה.

 

דגים נחשבים לבריאים, אך צריכה שלהם פוגעת מאוד בסביבה דגים נחשבים לבריאים, אך צריכה שלהם פוגעת מאוד בסביבה צילום: תומי הרפז

 

לדברי החוקרים, מזונות בעלי השפעה בינונית על הסביבה או כאלו שלא מקושרים עם פגיעה בריאותית משמעותית, כמו קמח לבן, מוצרי חלב, ביצים ועוף, יכולים לשפר את הבריאות ולהפחית את הפגיעה בסביבה במידה והם מהווים תחליף למזונות כמו בשר אדום.

 

"צריכת מזון כפי שנהוגה כיום מסכנת חברות, באמצעות מחלות כרוניות ופגיעה מתמשכת באקלים, במערכות הסביבתיות ובמשאבי המים של כדור הארץ", אמר לגרדיאן ד"ר מייקל קלארק מהמחלקה לבריאות האוכלוסין באוקספורד, שהוביל את המחקר. "בחירה בדיאטה טובה ובת-קיימא יותר היא אחת הדרכים המרכזיות לשיפור הבריאות ולהגן על הסביבה".

 

עמית של קלארד, ד"ר מרקו ספרינגמן, הוסיף: "אנחנו יודעים היטב שדיאטות שמבוססות בעיקרן על מזונות מהצומח הן בריאות יותר ובנות-קיימא יותר מדיאטות עשירות בבשר. אבל לפעמים אנשים עדיין מתבלבלים לגבי איזה מזון לבחור".

 

השניים מקווים שממצאי המחקר יאפשרו להציג לצרכנים, למקבלי החלטות ולחברות המזון מידע מפורט יותר, שיסייע בקבלת החלטות חכמות יותר. כעת מנסים החוקרים למנף את הממצאים לפיתוח תוויות מזון חדשות, שיציגו מידע על ההשפעה הבריאותית והסביבתית של מאכלים ומוצרים שונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x