$
כלכלה ומדיניות

קטאר עם הפנים לעובד? חוק שכר מינימום ייכנס לתוקף בינואר 2020

מארחת מונדיאל 2022 שסופגת ביקורת קשה על תנאי העבודה הירודים באתרי הבנייה ושבתחומה 2 מיליון מהגרי עבודה, הודיעה על רפורמה מקיפה שמבטלת את הצורך באשרת יציאה לכל העובדים ומקלה במעבר של עובדים בין מעסיקים. לא נמסר מה יהיה גובה השכר המינימלי

שירות כלכליסט 18:5117.10.19

ממשלת קטאר הודיעה היום (ה') שהיא אימצה חוק חדש לשכר מינימום ושהיא מבטלת את החובה בוויזת יציאה לכל העובדים במדינה. המהלך הוא חלק מרפורמת תעסוקה רחבה לקראת אירוח גביע העולם בכדורגל בשנת 2022. כך מדווח אתר CNBC. המדינה במפרץ הפרסי, שבתחומיה עובדים 2 מיליון מהגרים, מתכוונת גם להקל בנוהלי המעבר בין מעסיקים, כך נמסר מהמשרד לפיתוח מינהלי, עבודה ורווחה בקטאר.

 

 

קטאר, יחד עם עוד מדינות מפרץ עשירות, נמצאת כבר תקופה ארוכה תחת ביקורת קשה בשל מה שמתואר על ידי ארגוני זכויות אדם כתנאי עבודה ירודים. דוחא מעוניינת להראות שהיא פועלת למען שיפור מצבם של העובדים, כשהיא נערכת לאירוח המונדיאל, בתקווה שיעניק זריקת מרץ לכלכלתה.

 

בהצהרה שפורסמה היום נמסר שהקבינט אימץ חקיקה חדשה שקשורה לחוק שכר מינימום, אך יחד עם זאת היא לא חשפה באיזה רמת שכר מדובר. עוד נמסר, כי הממשלה העבירה חוק נוסף שתכליתו ביטול הצורך באשרות יציאה מהמדינה לכל העובדים וכן הקלות לעובדים בהחלפת מעסיקים. בשנה שעברה ביטלה קטאר את הצורך באשרות יציאה עבור חלק מהעובדים הזרים. אולם, קבוצות זכויות אדם טענו שהרפורמה אינה שלמה משום שהיא לא חלה על עובדים מקומיים ומאפשרת לחברות לדרוש ויזת יציאה ל-5% מכוח העבודה. 

 

עובדים בקטאר עובדים בקטאר צילום: איי אף פי

 

 

ארגון העבודה הבינלאומי תיאר את המהלך כ"צעד חשוב קדימה לשמירה על זכויות מהגרי העבודה" ואמר כי הם נועדו לסיים את מערכת החסות, הידועה בשם כפאלה (Kafala). מערכת זו נפוצה במדינות המפרץ בהן חלקים גדולים מהאוכלוסייה הם זרים. בקטאר היא דורשת מהעובדים לקבל את הסכמת מעסיקיהם לפני שהם מחליפים מקום עבודה - עובדה שלדברי ארגוני זכויות האדם משאירה אותם חשופים ופגיעים להתעללות. "הצעדים האלה יתמכו מאוד בזכויותיהם של מהגרי העבודה, תוך כדי תרומה לכלכלה יעילה ויצרנית יותר", אמר ארגון העבודה הבינלאומי בהצהרה. לפי הארגון, הרפורמות החדשות הללו צפויות להיכנס לתוקף עד ינואר 2020.

 

רבים מהעובדים הזרים שעובדים באתרי הבנייה של קטאר, גורפים את רחובותיה ומנקים בתים פרטיים מגיעים ממדינות אסיה כמו נפאל, הודו והפיליפינים. דוחא הגיבה לביקורת מצד קבוצות זכויות אדם על ידי חקיקת רפורמה רחבה לשמירה על זכויות העובדים ושיפור תדמיתה בחו"ל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x