$
המזרח התיכון

מלחמת הסחר חתכה את רווחי הכוכבת של בורסת סעודיה

ההאטה במשק העולמי כתוצאה מהלוחמנות של הנשיא האמריקאי פגעה ברווח הנקי של חברת הפטרוכימיקלים סאבכ, שמנייתה היא הנסחרת ביותר בבורסת סעודיה. במקביל צנחו הכנסות הממלכה מנפט, מה שגרם להעמקת הגרעון התקציבי

דורון פסקין 08:2822.08.19

המשק הסעודי מאט, וכתוצאה מאיץ יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן את תוכניות הרפורמה שלו, וגם מהדק את אחיזתו במושכות השלטון. החודש דיווח משרד האוצר הסעודי על העמקת הגרעון התקציבי ברבעון השני ל־9 מיליארד דולר, לעומת כ־2 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד.

 

 

לפי הסעודים, התרחבות זו נובעת בין השאר מגידול של 5% בהוצאות הממשלה שנועדו לעודד את הצמיחה במשק, לתשלום סובסידיות והטבות סוציאליות. במקביל, הכנסות הנפט ירדו ב־5% והכנסות ממקורות אחרים, ב־4%.

 

ראש בראש עם רוסיה

 

הירידה בהכנסות מנפט הביאה את סעודיה להתחרות ראש בראש עם רוסיה כמדינה עם עתודות המט"ח הרביעיות בגודלן בעולם. לראשונה זה 8 שנים, עתודות המט"ח של רוסיה צפויות להיות גדולות יותר מאלו של סעודיה. הסיבה לכך היא שהכנסות סעודיה מנפט לא מספיקות כדי לממן את ההוצאות הממשלתיות שנועדו לרכך את המפנה הכלכלי שמתכנן בן סלמאן במסגרת חזון 2030.

מטה חברת הפטרוכימיה הממשלתית סאבכ בריאד, סעודיה מטה חברת הפטרוכימיה הממשלתית סאבכ בריאד, סעודיה צילום: רויטרס

 

 

בתחילת השנה הצפי היה כי ב־2019 המשק הסעודי ירשום צמיחה של 2%, בדומה ל־2018, אולם לאור הנתונים העדכניים, ההערכות הרווחות הן לצמיחה של 1.6% לכל היותר. אחת הסיבות להורדת צפי הצמיחה היא הקיצוץ בתפוקת הנפט בעקבות הארכת ההסכם בין ארגון המדינות המייצאות נפט (OPEC) ובין רוסיה, וכן מגמת ירידת מחירי הנפט, בין השאר כתוצאה ממלחמת הסחר המתלהטת בין ארה"ב לבין סין. עם זאת, עבור פרנסי המשק הסעודי שימור מגמת הצמיחה חשוב בייחוד לאחר התכווצות של 0.75% במשק בשנת 2017.

 

 

למרות הנתונים המאכזבים, בן סלמאן יכול לרשום לזכותו הצלחה בכל האמור להשקעות בבורסת המניות המקומית תדאול. מאז תחילת השנה זינקו נכסי קרנות הנאמנות וקרנות הסל הנסחרות בה מ־356 מיליון דולר ל־4.8 מיליארד דולר, כך לפי נתוני EPFR גלובל שעוקבת אחרי תנועות כספים לקרנות. הזינוק מיוחס להתגברות העניין של המשקיעים הזרים במניות שבבורסת ריאד תודות להקלות שהעניקו הרשויות. גורם נוסף הוא הכללת הבורסה במדד השווקים המתפתחים על ידי MSCI, FTSE Russell ו־S&P דאו ג'ונס. סעודיה החלה לתת הקלות למשקיעים זרים ב־2015, אך הן הואצו עם הכללת הבורסה במדדים הבינלאומיים. כך למשל, בתחילת יולי בוטל האיסור על תקרת בעלות של 49% בחברות הנסחרות בבורסה על ידי משקיעים אסטרטגיים, מתוך מטרה לעודד השקעות זרות. ראשי הבורסה הסעודית, ששווי החברות הנסחרות בה נאמד ב־530 מיליארד דולר, צופים כי פתיחת השוק לזרים תוביל לזרם השקעות המוערך בכ־50 מיליארד דולר עד סוף השנה.

 

ההנפקה נדחתה שוב

 

עם זאת, ייתכן והערכות אלו הן אופטימיות מדי. אינדיקציה לכך היו דו"חות הרבעון השני של החברות הבורסאיות הבולטות. במיוחד אמורים הדברים לענקית הפטרוכימיקלים סאבכ שמנייתה היא הנסחרת ביותר בבורסת ריאד. הרווח הנקי של סאבכ ברבעון השני היה החלש ביותר מזה עשור, 565 מיליון דולר, צניחה של 69% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, המגיעה בעקבות צניחה של 55% ברבעון הראשון של השנה. היחלשות רווחי יצרנית הכימיקלים הרביעית בגודלה בעולם נובעת מהירידה בביקושים בשוק הגלובלי בגלל מלחמת הסחר. צניחה זו היא סיבה נוספת לדחיית הנפקתה המתוכננת של ענקית הנפט הסעודית אראמקו, שבאחרונה השתלטה על סאבכ.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x