$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

זמן בייג'ינג

אפליקציה אחת משנה את שוק הדירות להשכרה בסין

Ziroom, הכוכבת העולה בשוק הנדל"ן הסיני, מציעה דירות ממותגות ומשופצות שמשכירים דרך האינטרנט ונכנסים אליהן מהרגע להרגע. אלא שהחברה מואשמת גם בניפוח תעריפי השכירות ובחוסר בטיחות של נכסיה

אופיר דור, בייג‘ינג 17:3027.10.18

אני סורק את הדירות להשכרה ב-58.com, אחד מלוחות פרסום המודעות המובילים בסין, מוצא תמונה שנראית מבטיחה ויוצר קשר עם הסוכן המפרסם. איכשהו בסין הסוכנים תמיד זמינים ואנחנו קובעים להיפגש בעוד שעה לראות את הדירה. הוא מגיע בדיוק בזמן, מוליך אותי ברצינות אל הנכס ופותח את הדלת. אני נדהם. הדירה האמיתית לא דומה בשום אספקט למה שפורסם באתר. זה לא עניין של זוויות צילום מחמיאות, יש פה דירה אחרת לגמרי, פחות משופצת ופחות יפה.

 

לפני שנתיים, כשחיפשתי דירה בבייג'ינג בפעם האחרונה, האפיזודה הזו (שחזרה על עצמה שוב ושוב) היתה משעשעת אותי. אז התייחסתי לכל העניין כהבדל בין-תרבותי שצריך לכבד ולהכיל, היום אני סתם מתרגז על בזבוז הזמן שלי. כמוני מתרגזים גם מיליוני סינים אחרים שנאלצים להתמודד עם שלל מכשולים ושטיקים בדרך למציאת דירה להשכרה.

 

נהוג לומר שפיתוח שירות או מוצר מצליח מתחיל בזיהוי נקודת הכאב של הלקוחות. בסין נקודות הכאב נמצאות בדרך כלל בתחום האמון, או יותר נכון בחוסר האמון של הסינים כלפי השירותים והמוצרים שהם מקבלים. חוסר האמון אחראי להצלחה של חברת המסחר האלקטרוני JD.com למשל, שמבטיחה לסינים רק מוצרים מקוריים ואפס זיופים. חוסר אמון הוא גם הכוח המניע מאחורי עשרות אלפי סטודנטים סינים הלומדים בחו“ל שמתפרנסים ממשלוח מוצרים מארה“ב או אוסטרליה חזרה לסין, בעיקר מוצרים הקשורים לקוסמטיקה או לתזונת תינוקות, שבהם האמון בתוצרת המקומית נמוך במיוחד.

 

 

אפליקציית Ziroom. מענה לנקודה כואבת אפליקציית Ziroom. מענה לנקודה כואבת

 

לא דיירים, חברי קהילה

 

חוסר אמון בסוכני נדל"ן והטרטור הכרוך במציאת דירה הם בין הסיבות להצלחה של אפליקציית Ziroom, שנחשבת לכוכבת העולה בתחום השכרת הדירות בסין. בראש ובראשונה Ziroom (משמעות השם הסיני שלה היא "ללא דאגות") מתחייבת כי כל התמונות באתר הן ייצוג נאמן של הדירות עצמן, ובסין גם זה לא מעט. האפליקציה לוקחת את השקיפות לרמה הבאה עם אספקת מידע מפורט החל מהשנה בה נבנה הבניין דרך המרחק המדויק של הדירה מתחנות הרכבת התחתית באזור ועד לאינדקס הנוגע לעד כמה הסביבה של הנכס ירוקה (31% זה גבוה או נמוך?). כל המידע הזה חושף אותך לתופעות מוזרות כמו בניין בן תשע קומות שנבנה ב-2003 אבל אין בו משום מה מעלית. באופן לא מפתיע רק הדירות מקומה שבע ומעלה פנויות.

 

 

מטה Ziroom מטה Ziroom צילום: Visual China

 

Ziroom מביאה גם את בשורת הדיור הממותג לסין. החברה חוכרת דירות מבעלי בית פרטיים לטווח ארוך, משפצת ומרהטת אותן בקו אחיד יחסית ומשכירה אותן לשנה או יותר בפרמיה. מבחינת המראה, הדירות של Ziroom הן לרוב בסטנדרט גבוה יותר מהממוצע בשוק, שבבייג‘ינג הוא נמוך להחריד. גם פה תמצאו מידי פעם ספה בלויה וקרועה, אבל פחות מאשר בדירות אחרות בעיר. בחלק מהמקרים יכולים הדיירים אפילו לבחור מראש את הריהוט שיוכנס לחדר השינה שלהם מבין מספר אפשרויות. כחלק מהמיתוג הסמל המסחרי של Ziroom בסין הוא שכל הדירות שלה ננעלות ונפתחות בקוד במקום על ידי מפתח.

 

Ziroom הכניסה דיגיטציה לכל נושא ניהול הדירה, כשהחתימה על חוזה הדירה והתשלום עליה נעשים דרך האינטרנט. כמה שעות אחרי החתימה על החוזה הדייר מקבל את הקוד ויכול לעבור. הפשטות והמהירות הזו היא יתרון אדיר בעיר עם כל כך הרבה תנועת אנשים פנימה והחוצה.

 

על תקלות וליקויים ניתן גם לדווח דרך האפליקציה ולקבל שירות מאנשי מקצוע של החברה, בלי להיכנס לשיחות מרגיזות עם בעל דירה שמתעקש לבוא לפתור את הבעיה בעצמו או לשלוח את גיסו החשמלאי החובב. כחלק מהגישה ההוליסטית של החברה, באפליקציה אפשר לקנות שורה של שירותים ומוצרים נלווים, החל מהובלות, דרך רכישת ריהוט ומוצרים נלווים ועד הזמנת ניקיון. דרך האפליקציה אפשר גם להירשם לאירועים ומפגשים ולסבלט את הדירה כשנוסעים לחופשה. לפי החברה, המשתמשים של Ziroom הם לא דיירים אלא חברי קהילה.

 

Ziroom הוקמה כבר ב-2011 כסטארט-אפ בתוך ליאן ג’יה, אחת מסוכנויות הנדל“ן הגדולות בסין. אלא שהמיזם תפס תאוצה באמת אחרי שפוצל מליאן ג‘יה והפך ליחידה עצמאית, ובמיוחד לאחר שבתחילת השנה קיבל השקעה בגובה 4 מיליארד יואן (622 מיליון דולר) מענקית הטכנולוגיה הסינית טנסנט וקרן ורבורג פינקוס האמריקאית, זו שרכשה לא מזמן את לאומי קארד. לפי הנתונים האחרונים, ל-Ziroom יש כבר 1.2 מיליון דיירים הגרים ב-400 אלף נכסים בתשע ערים בסין ומכניסים כ-2 מיליארד דולר בשנה. הפוטנציאל של Ziroom אדיר לאור החלטת הממשלה הסינית להרחיב את שוק השכירות כדי להוריד לחץ ממחירי קניית הדירות שטיפסו בפראות בשנים האחרונות. שוק השכירות הסיני צפוי לגלגל 664 מיליארד דולר לשנה עד 2030.

 

הדייר שמת והזוג שצולם

 

אז אולי Ziroom הופכת את תהליך חיפוש דירה לנעים ושקוף יותר, אבל יש לה גם השפעות שליליות על השוק. החברה סומנה כאחת האחראיות לעלייה של יותר מ-20% במחירי השכירות בבייג‘ינג בשנה האחרונה. כדי להשתלט על יותר נכסים, Ziroom וסוכנויות אחרות נכנסו למלחמת מחירים מול בעלי הדירות. מי שמשלם את מחיר מלחמות השליטה האלו הם הדיירים (או חברי הקהילה) שהמחירים שנדרשים מהם רק עולים וגוררים את כל השוק. בעל הדירה הנוכחית שלי למשל החליט להעלות את השכירות בחדות מ-6,400 ל-7,500 יואן (3,400 ל-4,000 שקל), מה שאילץ אותי לצאת שוב לחפש דירה אחרת.

 

בפוסט ברשת החברתית סיפר בעל דירה בבייג‘ינג איך מאבק בין Ziroom לחברה מתחרה על הזכות להשכיר אותה, הקפיץ את מחיר השכירות מ-7,500 יואן ל-10,800 יואן. באוגוסט, בעקבות תלונות רבות מאזרחים על דמי השכירות המטפסים, התערבה ממשלת בייג‘ינג וקראה את החברות לסדר, בדרישה להאט את קצב העלאת המחירים. שכר הדירה הממוצע בבייג‘ינג כולה עומד על כ-100 יואן למטר (53 שקל) ובאזורי מרכז העיר מטפס אפילו ל-140 יואן למטר (74 שקל).

 

מחירי הדירות הם ממש לא השערוריה היחידה ש-Ziroom היתה מעורבת בה לאחרונה. בחודש ספטמבר קיבל בית המשפט בעיר האנג ג‘ואו לדיון תביעה ביחס למותו של דייר של Ziroom. הדייר, בן 36, עבר מבייג‘ינג לעיר האנג ג‘ואו באפריל כדי לעבוד במטה עליבאבא. חודשיים בלבד לאחר מכן הוא נפטר מלוקמיה. אלמנתו, שהגישה את התביעה, הזמינה בדיקת רעלים שמצאה בדירה שיעור גבוה של הרעל פורמלדהיד, הקשור לשימוש בצבעים וחומרי חיטוי מסוימים כמו גם בארונות ופרקט מעץ. פרסומים בעיתונות הסינית האשימו את Ziroom בכך שמיהרה להשכיר את הדירה אחרי שהשיפוץ הסתיים בלי לאפשר לרעלים להתנדף. לפי הדיווחים, החברה חתמה על הסכמי השתקה עם דיירים אחרים שחלו במחלות שונות לאחר מעבר לדירה של Ziroom. בעקבות השערוריה נאלצה Ziroom להבטיח כי כל דירה חדשה שתצא לשוק תעבור קודם לכן בדיקת איכות אוויר.

 

בכל זאת השערוריה הביזארית ביותר של החברה הגיעה החודש, כשזוג ששכר דירה בבייג‘ינג גילה בה חור חשוד בקיר. הם כיסו את החור ולמחרת פנו למשטרה. כשהשוטרים הגיעו הם מצאו מאחורי החור מצלמה קטנה עם כרטיס זיכרון של 16 ג'יגה. המצלמה היתה מחוברת אלחוטית ל-Wifi בדירה שסופק על ידי Ziroom. המצלמה כך נראה צילמה מאז שנכנס הזוג לדירה ואף אחד בינתיים לא יודע מי הציב אותה שם. טוב נו, באמת אפשר להאשים את הסינים שהם לא נותנים אמון באף אחד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x