$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

הממשלה בווייטנאם מקדמת השקעות מסין, האזרחים מטרפדים אותן

רבים מהווייטנאמים חוששים מפלישה כלכלית סינית והפיכה למדינת חסות של השכנה הענקית מצפון. הפגנות ענק במדינה הצליחו לדחות הצעת חוק להקמת אזורים כלכליים מועדפים למשקיעים זרים

אופיר דור, האנוי 18:0413.10.18

אני מגיע להאנוי, בירת וייטנאם, ברכבת לילה מהעיר נאנינג בדרום-מערב סין. 11 שעות בקרון רכבת מרווח נשמעות כמו הזדמנות טובה להשלים שעות שינה אבל בפועל הנסיעה מתגלה כחוויה מעט מתישה.

 

 

 

תחילה עוצרים לשעה ארוכה בצד הסיני של מעבר הגבול ואחרי עוד חצי שעה של נסיעה מגיעים לתהליך ארוך בצד הווייטנאמי. השוטרים הווייטנאמים במעבר הגבול הקטן דורשים מהמבקרים הסינים טיפ של 10 יואן (5.5 שקל). חלק מהסינים מודים בהכנעה ששילמו, בעוד אחרים מספרים בגאווה איך העזו לסרב. ממני נחסך התענוג, אף אחד לא מבקש ממני לשלם.

 

חוץ ממני ישנים בתא עוד שלושה סינים. שניים מהם, כמוני, נוסעים בפעם הראשונה לווייטנאם, אחד כדי לבקר את בנו הלומד באוניברסיטה בהאנוי והשני לטייל. השותף השלישי לתא מנוסה יותר, הוא מגיע לווייטנאם מידי כמה חודשים לנסיעות עבודה.

 

בזמן ההמתנה במעברי הגבול הוא מספר לנו חוויות מהמדינה. איך זה לעבוד עם וייטנאמים? אני שואל. "הם מאוד נחמדים והכל עובד חלק בדרך כלל. חוץ מפעם שאחד הקולגות הווייטנאמים שלי שתה יותר מידי והתפרץ לעברי באיומים על כך שאנחנו, הסינים, לא מפחידים אותם ואם נפלוש לווייטנאם, הם יעשו לנו מה שעשו לאמריקאים ולצרפתים לפניהם", סיפר הבחור הסיני קצת במבוכה. הפחד מפלישה סינית, אם לא צבאית אז כלכלית, טבוע עמוק אצל הווייטנאמים כפי שאגלה במהלך השבועיים שאבלה במדינה.

 

בגלל הכיבוש הסיני ההיסטורי

 

כ-1,000 שנות כיבוש ושליטה סינים בווייטנאם לאורך ההיסטוריה הותירו השפעות רבות במדינה. הווייטנאמים חוגגים את החגים הסינים ומחזיקים באמונות עממיות דומות, כמו האמונה בהשפעת קרובי המשפחה המתים על אלו החיים. בפינות רחוב בהאנוי, ממש כמו בבייג‘ינג, תמצאו מדורות קטנות לשריפת כסף מנייר שאמור לשמור על הקרובים המתים מרוצים ומסופקים. הווייטנאמים השתמשו בעבר גם בווריאציה על הסימניות הסיניות עד שהחליפו אותן לאותיות לטיניות בהשפעת כובש אחר, הצרפתי.

 

 

האנוי, בירת וייטנאם האנוי, בירת וייטנאם צילום: שאטרסטוק

 

על אף הדמיון התרבותי הזה, כמעט כל מי שתפגוש בווייטנאם יאמר לך בנימוס ולפעמים סתם בבוטות עד כמה לא אוהבים סינים כאן, בגלל הכיבוש הסיני ההיסטורי, המלחמה הישירה בין המדינות ב-1979, הסכסוך הטריטוריאלי הפתוח על אזורים בים סין הדרומי ו"בגלל שהסינים מוכרים לנו מוצרים באיכות נמוכה", גרסה ששמעתי לא מעט.

 

למעשה לפי הסקר השנתי של מכון המחקר הבינלאומי Pew, אזרחי וייטנאם מחזיקים בעמדה השלילית ביותר בעולם ביחס סין. לפי נתוני 2017, רק 10% מהווייטנאמים אמרו שיש להם עמדה חיובית כלפי סין, הנתון הנמוך ביותר בסקר, נמוך יותר מאשר שיעור בעלי הדעה החיובית על סין ביפן (13%) ובהודו (26%).

 

הסאבווי של האנוי נבנה מכסף סיני

 

כמו בסין גם בווייטנאם שולטת מפלגה קומוניסטית יחידה. על אף ההיסטוריה הטעונה והמחלוקות הטריטוריאליות הפתוחות, הממשלה הווייטנאמית מקדמת השקעות מסין התורמות לצמיחה הכלכלית. סין הגבירה משמעותית את מעורבותה הכלכלית בווייטנאם כחלק מיוזמת "החגורה והדרך" הגרנדיוזית שלה ליצירת רצף של תשתיות לאורך אסיה ואירופה. במקביל מנסה בייג‘ינג לחזק את הקשרים הכלכליים מול מי שנחשבות למתנגדות הגדולות ביותר לשאיפות הטריטוריאליות שלה בים סין הדרומי כולל וייטנאם.

 

 

מימין: נשיא סין שי ג'ינפינג וראש ממשלת וייטנאם נגויין שואן פוק מימין: נשיא סין שי ג'ינפינג וראש ממשלת וייטנאם נגויין שואן פוק צילום: fmprc.gov.cn

 

ב-2017 עמדו ההשקעות הישירות של חברות סיניות בווייטנאם על 1.4 מיליארד דולר, פי חמישה מהנתון ב-2012. גם מספר המבקרים הסינים בווייטנאם זינק פי שלושה במהלך תקופה זו ועמד על ארבעה מיליון אשתקד. בין השאר הרכבת התחתית בהאנוי שתתחיל לפעול בשנה הבאה הוקמה בכספי סיוע מסין. עם כל זה לא מספיק, הבנק המרכזי של וייטנאם מאפשר החל מהחודש באופן רשמי להשתמש במטבע היואן הסיני לביצוע עסקאות מסחר בערים בצפון וייטנאם הגובלות בסין.

 

הפגנות אנטי-סיניות אלימות

 

אבל יש בווייטנאם רבים שחושבים שדברים הולכים רחוק מידי. בחודש יוני, כשעלתה על הפרק שוב התוכנית לפתוח שלושה אזורים כלכליים מיוחדים בווייטנאם להשקעות זרות, היא נתקלה בהתנגדות עזה מצד האזרחים המקומיים כשאלפים יצאו להפגין ברחובות הערים הגדולות. מאות בני אדם נעצרו בהפגנות שנחשבות למראה יחסית נדיר במדינה הדיקטטורית. המפגינים הביעו חשש מהפיכת וייטנאם למדינת חסות של סין וממסירת שטחים לשכנה מצפון. הפגנות אנטי-סיניות אלימות פרצו גם ב-2014 בווייטנאם כחלק מהסכסוך הטריטוריאלי בים סין הדרומי, והובילו לרציחתם של עובדים סינים במדינה.

 

האזורים הכלכליים המיוחדים נועדו לפתות משקיעים זרים לווייטנאם בעזרת הטבות כמו החכרת קרקעות ל-99 שנה, חוקים מקלים בנוגע לפתיחת בתי קזינו והליכים בירוקרטיים מקוצרים. בממשלה הווייטנאמית ניסו להתגונן, כשהשר הממונה על השקעות ותכנון ציין כי "סין לא מוזכרת אפילו לא במילה אחת בהצעת החוק על האזורים הכלכליים המיוחדים". אולם רבים בווייטנאם מעריכים כי מי שינצל את ההטבות בסופו של דבר יהיו יזמים סינים, במיוחד משום ששניים משלושת האזורים הכלכליים המיוחדים צפויים להיפתח בסמוך לגבול עם סין. מה שמעצים עוד יותר את הדאגה של המפגינים היא העובדה שהאזורים המיוחדים ימוקמו במקומות בעלי חשיבות ביטחונית הקרובים למתקני צבא. ההפגנות עשו את שלהן והרשות המחוקקת בווייטנאם הודיעה לאחרונה על דחיית הדיונים על פתיחת האזורים הכלכליים המיוחדים לפחות עד מאי 2019.

 

 

שדה אורז בוייטנאם שדה אורז בוייטנאם צילום: בלומברג

 

גם בתוך הממשל הווייטנאמי נשמעים קולות המזהירים מהסתמכות על הלוואות וסיוע חוץ מסין. המזהירים מצביעים על כך ששיעור הריבית המשולם על הלוואות שמגיעות מסין עומד על 3% לעומת עד 1.2% להלוואות מיפן ועד 2% מדרום קוריאה. המבקרים טוענים עוד כי הפרויקט שמומנו ונבנו על ידי סין הם באיכות נמוכה, סבלו מדחיות רבות ועלו בסופו של דבר יותר מהמצופה. הרכבת התחתית בהאנוי למשל אמורה היתה להיות מושלמת כבר לפני ארבע שנים אך תתחיל לפעול כאמור רק בשנה הבאה.

 

בווייטנאם אוהבים מאוד את ארה"ב

 

בניגוד לדעה השלילית על סין, באופן מפתיע בווייטנאם אוהבים מאוד את ארה"ב על אף המלחמה האכזרית ההיא. על פי סקר Pew, כ-84% מהווייטנאמים אמרו שיש להם עמדה חיובית כלפי ארה“ב, הנתון הגבוה בעולם, גבוה אפילו יותר מאשר שיעור התומכים בארה“ב בישראל (81%). "אף פעם לא היתה לנו בעיה עם העם האמריקאי אלא רק עם הממשל בארה“ב באותם ימים", הסביר לי סטודנט צעיר שפגשתי בהאנוי. "אנחנו יודעים שבארה“ב היו אזרחים רבים שהתנגדו למלחמה בווייטנאם".

 

גם אם זאת ממש לא כוונתו המקורית, מלחמת הסחר עליה הכריז נשיא ארה“ב דונלד טראמפ עשויה בסופו של דבר לחזק את מעמדן הכלכלי של מדינות דרום מזרח אסיה ובראשן וייטנאם. כבר כעת ישנם דיווחים על חברות סיניות שמקימות מפעלים בווייטנאם כדי לייצא מהם סחורה לארה“ב, וכך להתחמק מהמכסים הגבוהים על מוצרים הנשלחים מסין לאמריקה. באופו אופן חברות מערביות עשויות להפנות יותר השקעות לווייטנאם כדי להימנע מלספוג מכסים גבוהים על המוצרים שלהן בארה“ב.

 

בראיון לבלומברג בחודש שעבר נשמע ראש ממשלת וייטנאם בכל מקרה זהיר יותר ביחס למלחמת הסחר."מלחמת הסחר הזו תשפיע בוודאות על וייטנאם", אמר ראש הממשלה הוייטנאמי נגויין שואן פוק (Nguyen Xuan Phuc). "אנחנו מחפשים דרכים חדשות לצמוח ורוצים לשמור על יחסים טובים הן עם ארה“ב והן עם סין“.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x