$
כלכלה ומדיניות

ניתוח כלכליסט

שתי הכלכלות הגדולות בעולם בוחנות גבולות

הטלת המכסים ההדדית בין ארצות הברית וסין הציתה מלחמת סחר שתפגע במעגל גדול של מדינות ותאגידים. וושינגטון כבר מאיימת בצעדי המשך, ובינתיים חברות אמריקאיות משלמות ביוקר

עדי ברק 08:1017.06.18

איום מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם מרחף בשלושת החודשים האחרונים מעל ראשיהם של אזרחי ארה"ב, תושבי סין, אנשי הממשל בשני הצדדים ומדינות נוספות ברחבי העולם שחוטפות את הריקושטים.

 

 

 

בסוף השבוע האחרון נהפך האיום למציאות, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל מכסים על סחורות סיניות בשווי 50 מיליארד דולר. תוך שעות ספורות הגיבה בייג'ינג עם הטלת מכסים על תוצרת אמריקאית בשווי כולל של 50 מיליארד דולר. "כלכליסט" ממפה את פרשת מלחמת הסחר. איך הכל התחיל, מה ההתפתחויות האחרונות ולאן כל זה הולך.

 

מה גרם לארצות הברית להטיל מכסים?

טראמפ מצדד במדיניות "אמריקה תחילה", שבמסגרתה מאשימה וושינגטון את בייג'ינג ב"מסחר לא הוגן". לפי הנשיא, גירעון הסחר התופח מול סין מזיק לארה"ב. בשנה שעברה הסתכם יצוא הסחורות האמריקאיות לסין ב־130 מיליארד דולר. מנגד, עמד היבוא מסין על למעלה מ־505 מיליארד דולר. כך הסתכם גירעון הסחר האמריקאי מול סין ב־375 מיליארד דולר. ב־2016 הגיע הגירעון ל־347 מיליארד דולר וב־2010 ל־273 מיליארד דולר.

 

בנוסף, בבית הלבן טוענים כי סין פוגעת בקניין הרוחני האמריקאי, בעיקר בכל הקשור לטכנולוגיות מתקדמות. בינואר הורה טראמפ לפתוח חקירה בנושא. מסקנות חקירה זו הן שהביאו אותו לאיים בהטלת מכסים כבר בחודש מרץ.

 

פרט למכסים המכוונים כלפי סין, ארה"ב הטילה השנה מכסים על מכונות כביסה ופאנלים סולאריים. בנוסף על יבוא אלומיניום ופלדה בגובה 10% ו–25%, בהתאמה. המכסים על אלומיניום ופלדה כווונו תחילה לתוצרת סינית, והחודש הורחבו לשותפות הסחר הקרובות של ארה"ב ־ קנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי.

 

אילו מכסים הטיל טראמפ על סין?

ביום שישי הכריזה נציבות הסחר של ארה"ב על הטלת מכסים על סחורות סיניות בשווי 50 מיליארד דולר. מדובר ב־1,102 סוגי סחורות הקשורות לקניין רוחני וטכנולוגיות, מספר נמוך מזה שנקב טראמפ בעבר. לדברי הנשיא, המכסים נועדו להחליש את האסטרטגיה ש"תאיץ את הצמיחה הכלכלית הסינית אך תפגע בזו של ארה"ב ומדינות רבות אחרות". בכלל זה שאיפותיה של בייג'ינג להיות מעצמה בתחומי רובוטיקה, חלל ורכבים. טלוויזיות וטלפונים סלולאריים אינם מופיעים ברשימת הסחורות.

 

 

 

בשלב הראשון יוטלו מכסים על 818 סוגי מוצרים בשווי 34 מיליארד דולר. מכסים אלה יכנסו לתוקף ב־6 ביולי.

 

בשלב השני וושינגטון תטיל מכסים על רשימה של 284 מוצרים נוספים, בשווי 16 מיליארד דולר. תאריך החלת המכסים הנוספים טרם פורסם, אך הוא יתקיים לאחר דיון ציבורי בעניין תוכן הרשימה.

 

מה היה לבייג’ינג לומר על הכרזת הבית הלבן?

משרד החוץ הסיני הבטיח להשיב באותו המטבע ועמד במילתו. שעות ספורות לאחר שהבית הלבן פרסם את פירוט המכסים, בייג'ינג הצהירה כי תטיל מכסים על 659 סוגי מוצרים בשווי כולל של 50 מיליארד דולר, בשתי פעימות. זוהי הרחבה משמעותית לרשימה של 106 סוגי מוצרים אמריקאיים שפרסמה סין באפריל.

 

ב־6 ביולי סין תטיל מכסים על מוצרים מ־545 קטגוריות ששווים 34 מיליארד דולר. כך יתייקר משמעותית היבוא של פולי סויה, חזירים, תרנגולות, פירות ים, רכבי SUV, רכבים חשמליים ועוד מוצרים.

 

מכסים נוספים בהיקף 16 מיליארד דולר יוטלו בין היתר על פחם, נפט, דלק ומכשור רפואי. לעת עתה מטוסים וציוד תעופה נוסף כדוגמת מנועי מטוסים לא מופיעים ברשימה זו. ממש כמו ארה"ב, גם בייג'ינג עדיין לא מסרה מה יהיה התאריך הרשמי להטלת הפעימה השנייה של המכסים.

 

אילו חברות צפויות להיפגע מהמהלכים?

רכבי ביואיק של ענקית הרכב האמריקאית ג'נרל מוטורס (GM) נמנים עם הרכבים שמיבאת ארה"ב מסין. על פי דיווחי סוכנות בלומברג, כלי רכב שמחירם ההתחלתי הוא 32 אלף דולר צפויים לספוג מס של 8,000 דולר. דובר מטעם GM אישר את ההערכות. השנה מכרה יצרנית הרכב למעלה מ־41 אלף יחידות בארה"ב. לשם השוואה, דגם אקווינוקס של שברולט מכר בארה"ב פי שבעה. יצרנית רכב נוספת שצפויה להפגע היא וולוו השבדית שבבעלות סינית, שהחלה ליצא לארה"ב ב־2015.

 

על פי נתוני מינהל סחר החוץ במחלקת המסחר האמריקאית ב־2017 יבאה ארה"ב מסין 58.5 אלף רכבי נוסעים, מספר זעום ביחס ל־8.27 מיליון רכבים שייבאה אמריקה משאר העולם.

 

 

רכב של ביואיק. החברה צפויה להיפגע רכב של ביואיק. החברה צפויה להיפגע

 

תעשיית השבבים בארה"ב צפויה גם היא להינזק מהמכסים. השבבים אמנם מיוצרים בארה"ב אך נשלחים לסין להרכבה, בדיקות ואריזה. זאת מפני שכוח העבודה הסיני מאפשר להוזיל עלויות. כעת, ידרשו היצרניות לשלם מכסים על יבוא המוצרים של עצמן.

 

כיצד הגיב האיחוד האירופי להכרזת טראמפ?

בתגובה למכסי האלומיניום והפלדה שהטיל הממשל האמריקאי על האיחוד האירופי מוקדם יותר החודש צפוי האיחוד להטיל מכסים על סחורות אמריקאיות בשווי 2.8 מיליארד יורו. בין המוצרים שימוסו יהיו מיץ תפוזים, ויסקי בורבון, אופנועים וג'ינס. המהלך טרם אושר על ידי הנציבות האירופית אך על פי דיווח של "יורוניוז" הדבר יקרה בתחילת החודש הבא.

 

האיחוד האירופי טוען כי הטלת המכסים מצד ארה"ב, שצפויים להשפיע על מוצרי יצוא בשווי של יותר מ־6 מיליארד יורו, הינה מהלך בלתי חוקי.

 

המכסים שהטילה ארה"ב על יבוא אלומיניום ופלדה חלים גם על הודו. "הינדוסטן טיימס" דיווח כי בשבוע שעבר שיגרה ניו דלהי לארגון הסחר העולמי רשימה של 30 סוגי מוצרים אמריקאיים בשווי 240 מיליון דולר שעליהם היא מבקשת להטיל מכסים. בין המוצרים נמצאים אופנועים של הארלי דיווידסון, שקדים וחומצה זרחתית.

 

מה צפוי לקרות עכשיו ליחסי הסחר של שתי הכלכלות הגדולות בעולם?

ביום שישי, עוד לפני פרסום הרשימה האמריקאית, הצהיר טראמפ כי כל תגובת נקם מצד סין תגרור עוד מכסים. ארה"ב מאיימת בהטלת מכסים על מוצרים נוספים ב־100 מיליארד דולר. הרשימה תורכב מסחורות שחלקה של סין ביצוא שלהן לא עולה על 33% מהיבוא של אותה הסחורה לארה"ב, כדי להבטיח אפשרויות מסחר חלופיות ולמזער פגיעה בשוק האמריקאי.

 

אנליסט מטעם סוכנות רויטרס שניתח את נתוני היבוא של ארה"ב לאפריל העריך כי קיימות 7,600 סחורות סיניות שעליהן עדיין לא הוטלו מכסים, שחלקן מכלל היבוא קטן מ־40%. שווין של סחורות אלה עומד על 101 מיליארד דולר. מקור אחר שדיבר עם רויטרס אמר כי יהיה קשה להרכיב רשימה שתענה על הדרישות הנוכחיות וגם תסתכם ב־100 מיליארד דולר.

 

 

 

בדומה לרשימת המוצרים עליהם הודיע הבית הלבן בסוף השבוע, גם הרשימה הבאה צפויה להיפתח לשימוע והערות הציבור. לכן, החלת המכסים בפועל צפויה לקרות בעוד 60 יום לפחות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x