$
המזרח התיכון

החרם על איראן הוסר וטוטאל חזרה לשדה הגז הגדול בעולם

ענקית האנרגיה הצרפתית, שנאלצה לעזוב את השדה ב־2009, חתמה על חוזה לפיתוח החלק האיראני במאגר דרום פארס. איראן מחזיקה בעתודות גז ונפט מהגדולות בעולם אך זקוקה להשקעה של 200 מיליארד דולר כדי לשדרג את מתקניה המיושנים

שירות כלכליסט 22:0103.07.17

איראן חתמה היום (ב') על חוזה רשמי עם טוטאל הצרפתית וחברת האנרגיה הסינית צ'יינה נשיונל פטרוליאום (CNPC) לפיתוח חלקה בשדה הגז הטבעי הגדול בעולם. זוהי ההשקעה הראשונה שמבצעות חברות אנרגיה זרות באיראן מאז הוקלו הסנקציות הבינלאומיות בשנה שעברה.

 

 

 

טוטאל ו־CNPC חתמו על ראשי פרקים של ההסכם עם חברת הנפט האיראנית הממשלתית עוד בנובמבר לפיתוח שלב 11 במאגר הגז הימי דרום פארס, עסקה ששוויה מוערך ב־4.8 מיליארד דולר. היום הגיע לטהרן מנכ"ל טוטאל פטריק פויאנה כדי לחתום על ההסכם הרשמי. בהודעה לקראת הטקס מסרה טוטאל כי היא חשה "כבוד וגאווה" על היותה החברה הבינלאומית הראשונה שחתמה על חוזה אנרגיה עם איראן בעקבות הסכם הגרעין הבינלאומי שגובש ב־2015.

 

 

נשיא איראן רוחאני נשיא איראן רוחאני צילום: איי פי

 

בנובמבר העריכה טוטאל את עלות פיתוח החלק הראשון של פרויקט דרום פארס ב־2 מיליארד דולר. החברה שבסיסה בפריז פעלה בשדה עד שנאלצה לעזוב ב־2009, בגלל הסנקציות. גורם רשמי בטוטאל הדגיש כי הפרויקט מתבצע תוך ציות מלא לחוק הצרפתי והבינלאומי וכי הגז שיופק בשדה יספק את הביקושים הפנימיים של איראן החל ב־2021. שלב הפיתוח הראשוני משקף חשיפה של כמיליארד דולר עבור טוטאל, כך על פי אותו גורם.

 

CNPC נמצאת באיראן מאז 2004 והפעילה שירותים עבור שדות גז ונפט, כך על פי אתר החברה. ב־2006, החברה הסינית זכתה בחוזה לשלוש שנים לאספקת שירותים שונים לדרום פארס.

 

 

 

דרום פארס הוא החלק האיראני במרבץ הגז הטבעי הגדול בעולם, שחלקים אחרים ממנו נמצאים בבעלות קטאר. שדה הגז נקלע בחודש שעבר למוקד הסכסוך בין קטאר לשכנותיה הערביות, לאחר שסעודיה ניתקה עמה את היחסים בשל יחסיה הקרובים מדי, לדבריה, עם איראן. היום אמור היה לפוג תאריך היעד לציותה של קטאר לדרישות הקואליציה בהובלת סעודיה, כולל צינון היחסים עם איראן, אך היא קיבלה ארכה של יומיים נוספים.

 

החוזה ל־20 שנה כולל, על פי דיווחים, "תנאים אטרקטיביים מאוד", כאשר טוטאל תשלוט ב־50.1% מהפרויקט, CNPC תקבל נתח של 30% ופטרופארס האיראנית, 19.9%. "ההסכם הוא משמעותי מאוד עבור איראן ויפתח דלתות עבור חברות נוספות לחתום על חוזים עם המדינה", כך על פי רובין מילס, יו"ר חברת הייעוץ קמאר אנרג'י בדובאי, שאמר את הדברים לסוכנות בלומברג. "ההסכם הזה גם מאפשר לאיראן גיבוי דפלומטי מצרפת ומסין, במקרה וייערכו ניסיונות להטיל עליה סנקציות נוספות", ציין, בהתייחסו בעיקר לממשל האמריקאי ובראשו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.

 

 

 

יצור הנפט האיראני זינק ב־33% בשנה שעברה בעקבות הקלת הסנקציות בינואר 2016, שהוטלו עליה בשל תוכנית הגרעין שלה. איראן מחזיקה בעתודות הגז הגדולות בעולם, המוערכות ב־33 טריליון מ"ק, והיא יצרנית הנפט השלישית בארגון אופ"ק. עתה, היא מחזרת אחרי חברות כמו טוטאל, רויאל דאץ' של ולוקאויל הרוסית, כדי שישקיעו בשדות הגז והנפט שלה ויתרמו להגברת התפוקה.

 

 

 

איראן מחזיקה אמנם בעתודות ענק, אבל היא זקוקה להשקעה בגובה 200 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות כדי לשדרג את מגזר האנרגיה המיושן שלה - כך על פי דיווח ב"פייננשל טיימס". בה בעת, נוסף על הימנעות בנקים מערביים מפעילות הקשורה באיראן מחשש לענישה אמריקאית, מאבקי הכוח הפנימיים המתנהלים באיראן מקשים מאוד על חברות מערביות לגבש שם הסכמים. ממשלתו של הנשיא חסן רוחאני, שנבחר מחדש בחודש מאי, מתמודדת עם כוחות התנגדות משמעותיים. משמרות המהפכה, שפיתחו אינטרסים עסקיים במהלך 20 השנים האחרונות, בין השאר בגלל הבידוד של איראן, נאבקים בניסיונות הנשיא לפתוח את איראן להשקעות זרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x