$
תעשייה ופיננסים

השלימה סט: פוסון השתלטה על הבנק הגדול בפורטוגל

שנתיים אחרי שקנתה את חברת הביטוח הגדולה במדינה, רכשה הענקית הסינית 16.7% ממילניום BCP ב־174.6 מיליון יורו. בעתיד היא עשויה להגדיל את האחזקה ל־30%. בפברואר התבטלה עסקת השתלטותה על הפניקס הישראלית

שירות כלכליסט 20:4021.11.16

קבוצת האחזקות הסינית פוסון הפכה לבעלת השליטה במילניום BCP, הבנק הגדול בפורטוגל.

 

 

 

הקונגלומרט הסיני היה אמור לרכוש את חברת הביטוח הישראלית הפניקס ב־1.85 מיליארד שקל, אך העסקה בוטלה בפברואר השנה. פוסון רכשה נתח של 16.7% בבנק הפורטוגלי ב־174.6 מיליון יורו, ולפי הצהרת BCP אף "הביעה עניין להגדיל את אחזקתה בבנק ל־30%". אם התוכנית אכן תצא אל הפועל, יצטרכו בעלי המניות של החברה לאשר את העלאת הרף העליון של זכויות ההצבעה בדירקטוריון ל־30%, לעומת 20% כיום. חלק מהמניות שיעברו לידי פוסון יגיעו מהנפקה חדשה שתתאפשר בזכות דילול מניות. מחזיקי מניות בולטים נוספים ב־BCP הם חברת הנפט הממשלתית של אנגולה סונאנגול והבנק הספרדי סאבאדל.

 

 

מטה פוסון בשנגחאי מטה פוסון בשנגחאי צילום: רויטרס

 

החברה האנגולית אמנם מחזיקה כיום ב־17.8% מהבנק, אך אחזקתה היחסית בו צפויה להצטמצם בעקבות דילול המניות. ההשקעה של פוסון באה בזמן קריטי ל־BCP, שכמו בנקים רבים אחרים באירופה מתקשה לעמוד בדרישות הלימות ההון של תקנות באזל 3 שניסח הבנק המרכזי האירופי. הבנק עוד חייב לפרוע חוב בגובה 750 מיליון יורו לממשלת פורטוגל, שחילצה אותו ביוני 2013. זאת אחת הסיבות לכך שבניגוד למדינות כמו גרמניה וישראל, בפורטוגל קיבלו בברכה רכישות סיניות של חברות מקומיות בסקטור הפיננסי, שכן מהלכים אלו סייעו להפחית את נטל החובות הרעילים במשק, שנפגע מאוד במשבר של 2008.

 

ברכישת BCP פוסון התחייבה לא למכור את המניות שהיא קנתה בהנפקה למשך שלוש שנים, כדי להבטיח את האינטרס שיש לה בשיפור מצבו של הבנק. סיכום נוסף הוא על פיתוח מיזמים בתחום הביטוח מחוץ לפורטוגל שכן BCP פועל בענף בפולין, אנגולה ומוזמביק.

 

 

 

ההשתלטות על BCP היא לא ההשקעה הראשונה של פוסון בענף הפיננסים בפורטוגל. ב־2014 קנתה החברה את חברת הביטוח הגדולה במדינה קאישה סגורוש סאודה במיליארד יורו. החברה הייתה עד אז בבעלות ממשלת פורטוגל שקנתה באמצעותה את חטיבת ביטוח הבריאות של קבוצת אספיריטו סנטו, הבנק הפורטוגלי שהתפצל ב־2014 . מניית BCP ירדה מתחילת השנה ביותר מ־60%, ושווי השוק שלה נע סביב מיליארד יורו.

 

הפורטפוליו של הענקית הסינית

 

מנכ"ל ומייסד פוסון גואו גואנצ'אנג (49) הוביל את החברה, שהיא התאגיד הפרטי הגדול בסין, לשורת רכישת בולטות בשנתיים האחרונות. בין היתר, מחזיקה פוסון בשליטה בחברת הביטוח האמריקאית איירון־שור, הבנק הגרמני H&A ויצרנית התרופות ההודית גלאנד פארמה. אחזקות פחות קונבנציונליות של פוסון הן רשת בתי המלון הצרפתית קלאב־מד, הקרקס הקנדי סירק דה סוליי, שבו היא מחזיקה 25%, וקבוצת הכדורגל וולברהמפטון וונדררס (וולבס) שמשחקת בליגה האנגלית השנייה. ההשקעה של פוסון בתחומים הללו מעידה על העניין שיש לה לא רק בענף הפיננסים, אלא גם בענף התיירות, הבידור והספורט הצומח בסין במהירות.

 

החברה הראשונה שפוסון רכשה מחוץ לסין הייתה אלמה לייזרס הישראלית, בעסקה שביצעה ב־2013. עסקה נוספת של פוסון בישראל היא רכישת חברת הקוסמטיקה אהבה ב־300 מיליון דולר, בפברואר השנה. העסקה הזו משלימה את הפעילות של החברה הסינית בתחום התיירות שכן המותג אהבה ידוע בקרב תיירים סינים ומזוהה עם ים המלח.

 

 

 

מסע הקניות חובק העולם שהוא עורך עם פוסון הקנה למנכ"ל גואו, שהונו מוערך ב־6.6 מיליארד דולר, את הכינוי וורן באפט הסיני. גואו אף ציין כי המיליארדר וגורו ההשקעות האמריקאי הוא המודל שלו לחיקוי בכל הנוגע לעסקיו. בדומה לבאפט, גואו נוטה לשתמש בהון של החברה כדי להתרחב ולהימנע ממינוף עודף של מיזוגים ורכישות. בדצמבר אשתקד גואו נעלם לכמה ימים, ולא ניתן היה לאתרו. התעלומה נפתרה כשמשטרת סין הודיעה כי הוא נלקח כדי לסייע בחקירה של פרשת שחיתות שאינה קשורה לפוסון. גואו עצמו לא היה חשוד בפרשה, שהתמקדה בסגן ראש עיריית שנגחאי לשעבר. למרות ההודעה המרגיעה, הפרשה לא הותירה רושם חיובי במיוחד על המפקחת על הביטוח במשרד האוצר דורית סלינגר, שעיכבה את אישור רכישת הפניקס הישראלית בידי פוסון עד שקבוצת דלק ופוסון הודיעו על ביטול העסקה בפברואר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x