$
חברה וסביבה

הסכם בינלאומי להפחתת שימוש בגזי חממה: "ניצחון חשוב לכדור הארץ"

בכנס אקלים המתקיים ברואנדה חתמו 150 מדינות על הסכם להפחתת השימוש בגזים הידרופלורוקרבונים (HFC) שנמצאים בשימוש נרחב במקררים, מזגנים ובתרסיסים. המהלך צפוי לצמצם את ההתחממות הגלובלית בחצי מעלת צלזיוס, אך הוא עתיד לצאת אל הפועל בשלושה שלבים וחלק מהמדינות יצטרפו אליו רק ב-2028

שירות כלכליסט 10:2715.10.16

יותר מ-150 מדינות חתמו על הסכם, שכונה "מונומטלי", לצמצום הדרגתי ולהעלמת פליטות גזי החממה - גזים הידרופלורוקרבונים (HFC), הנמצאים בשימוש נרחב במקררים, מזגנים ובתרסיסים - המחריפים את ההתחממות הגלובלית.

 

נציגי המדינות, הנפגשים כעת ברואנדה, הסכימו לתיקון המסועף לפרוטוקול מונטריאול - ההסכם שנחתם ב-1987 שמטרתו להגביל את הייצור של חומרים הפוגעים בשכבת האוזון. התיקון אמור לצמצם את רמות הפליטה של הגזים, החל מ-2019.

 

מזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי, שמילא תפקיד מרכזי ביצירת ההסכם באמצעות סדרה של מפגשים ברואנדה, אמר שזהו ניצחון חשוב לכדור הארץ. "זהו צעד מונומנטלי קדימה. ההסכם עונה על הצרכים של מדינות פרטניות, אולם יעניק לנו הזדמנות לצמצם את ההתחממות הגלובלית בחצי מעלת צלזיוס", אמר קרי בראיון ל-BBC.

 

הצפות בבלגרד (ארכיון) הצפות בבלגרד (ארכיון) צילום: אי פי איי

 

 

עם זאת, מבקריו של ההסכם אומרים שלפשרה עלולה להיות השפעה פחותה מהצפוי. להסכם החדש שלושה מתווים שמותאמים למדינות שונות: כלכלות עשירות, כגון חברות באיחוד האירופי, ארה"ב ועוד, יתחילו להגביל את השימוש בגזים הידרופלורוקרבונים תוך שנים מספר והחל מ-2019 יחתכו את השימוש בהם בלפחות 10%. כמה מדינות מתפתחות, כגון סין, מדינות אמריקה הלטינית ומדינות איים שונות, יחלו להקפיא את השימוש בגזים אלו מ-2024. מדינות מתפתחות אחרות, כמו הודו, פקיסטן, איראן, עיראק ומדינות המפרץ, יצטרפו להקפאת השימוש בגזים אלו החל מ-2028.

 

סין, היצרנית הגדולה בעולם של גזים הידרופלורוקרבונים תתחיל לקצץ בשימוש בהם רק ב-2029. הודו תתחיל אף מאוחר יותר ואת הקיצוץ הראשון של 10% תתחיל רק ב-2032.

 

"זהו בהחלט יום היסטורי. הגענו לפה כדי להוציא חצי מעלת צלזיוס מהמערכת ואנו עומדים ללכת מכאן עם כ-90% מתיקון 'קיגאלי'", אמר דורווד זיילקה, מהמכון לממשל ולפיתוח בר קיימא (IGSD) - חבר ותיק בשיחות פרוטוקול מונטריאול.

 

התעשייה יכולה לפתח תחליפים

 

אם אכן ההסכם יוחל במלואו הוא ישפיע באופן משמעותי על ההתחממות הגלובלית. על פי הערכות מומחים, הוא עשוי לנקות את האטמוספרה מכ-70 מיליארד טונות פחמן דו-חמצני עד 2050.

 

"גזים הידרופלורוקרבונים מעמידים סכנה מיידית לאקלים בטוח בשל השימוש הגובר בהם וכן בשל התרומה הגדולה שלהם להתחממות הגלובלית - אלפי פעם יותר מפחמן דו-חמצני", אמר יועץ בכיר של ארגון Christian Aid, בנסון איררי.

 

"ההסכמה בדבר לוח הזמנים לצמצום ההדרגתי של ההידרופלורוקרבונים קונה לנו מעט יותר זמן לשם מעבר לכלכלה גלובלית מעוטת פחמן ולהגנה על האוכלוסיות הפגיעות ביותר בכדור הארץ".

 

אולם, כמה משקיפים מטילים ספק בפשרות שנעשו לשם הצטרפותן של הודו וסין, ואמרו שפשרות אלו למעשה מחלישות את השפעתו הכוללת של ההסכם, עד כדי כך שייתכן שהיעד של קיצוץ ההתחממות הגלובלית בחצי מעלה לא יושג.

 

 

דובים בקוטב הצפוני. מבקרי ההסכם טוענים שההצטרפות המאוחרת של הודו וסין עלולה לבטל את הישגיו דובים בקוטב הצפוני. מבקרי ההסכם טוענים שההצטרפות המאוחרת של הודו וסין עלולה לבטל את הישגיו

 

"הם זקוקים להסכם בשביל המורשת של הנשיא אובמה, כך שהמשלחת האמריקאית הייתה אגרסיבית למדי בקידום הצטרפותן של הודו ושל סין להסכם", אמרה פאולה טהון קרבג'אל מארגון "גרינפיס אינטרנשיונל".

 

מזכיר המדינה האמריקאי מאמין שהנתונים המדעיים שבבסיסו של ההסכם מוצקים והוא בטוח שלהסכם תהיה השפעה אדירה על ההתחממות הגלובלית. "יש לי תחושה חיובית לגבי המקום שאליו הגענו, הרצנו את כל הנתונים וכולם חשים ביטחון שהם אמינים", אמר קרי ל-BBC.

 

תומכי ההסכם טוענים שהסכם זה בקיגאלי יעמוד על היסודות שהונחו בידי הסכם פריז, שנחתם על-ידי למעלה מ-190 מדינות בדצמבר אשתקד ושעתיד להיכנס לתוקפו בנובמבר. הם גם מצביעים על היסטוריית העבר של פרוטוקול מונטריאול - שבו למעלה מ-100 גזים פלואורים בוטלו בהסכם למשך 30 שנה. מרגע שההסכם עבר את הרגולציה, התעשייה מפתחת במהירות תחליפים.

 

"השוק יסחוף עימו את הודו והם יצטרפו ויעשו את המעבר מוקדם בהרבה מהתאריך שלו הסכימו", אמר דורווד זאיילק. "צמצומים הדרגתיים מאז ומעולם הניעו את השינויים בשוק כך שהמדשדשים ידורבנו בידי השוק". בין המשלחות שררה תחושה של שמחה לאחר שההסכם אושר סופית בשעות הבוקר המקודמות היום (ש').

בטל שלח
    לכל התגובות
    x