$
כלכלה ומדיניות

האיחוד האירופי הסכים להידוק הפיקוח בגבולות

שרי הפנים האירופים דנו במשבר הפליטים והחליטו על הארכה בשנתיים של הבידוק בחלק מהגבולות הפנימיים. הפגישה בהולנד לוותה בחילופי האשמות בין יוון, שדורשת סיוע בקליטת הפליטים, לבין יתר החברות

שירות כלכליסט 21:0626.01.16

האיחוד האירופי מתקשה לקבוע מדיניות מקיפה להתמודדות עם משבר הפליטים. שרי הפנים של האיחוד חתמו אתמול כינוס בן יומיים באמסטרדם שבהולנד לגיבוש פתרון כלל־אירופי למשבר.

 

השרים הגיעו לסיכום עקרוני על שימוש בסעיף 26 באמנת שנגן, שמאפשר למדינות החתומות עליה להרחיב את בדיקות הגבולות מעבר למגבלת 30 היום המותרת. השרים החליטו להאריך את ביקורות הדרכונים בחלק מהגבולות הפנימיים לשנתיים, בהתאם לתנאים בשטח.

 

מאז נחתמה אמנת שנגן ב־1985, התרגלו האירופים למעבר החופשי בין 29 מדינות שחברות באיחוד, כשבריטניה ואירלנד הן היוצאות מן הכלל העיקריות. אף שלא מדובר בכל הגבולות ולא עבור כל הנוסעים, הארכת הגבלות המעבר מסמלת ניצחון לקולות הלאומניים בפוליטיקה האירופית, שמתנגדים למהות קיומו של האיחוד האירופי.

בנוסף, שרי הפנים של האיחוד הסכימו להרחיב את הסיוע באבטחת גבולותיה של מקדוניה, שאינה שייכת לאיחוד אך נמצאת על הנתיב שבו נעים הפליטים מיוון לצפון אירופה. השרים גם החליטו להמשיך להיפגש אחת לארבעה שבועות בחצי השנה הקרובה.

 

פגישת שרי הפנים כונסה לאחר שנציב האיחוד האירופי לענייני הגירה, פנים ואזרחות, דימיטריס אברמופולוס היווני, דרש לבצע פיזור הוגן במדינות האיחוד של 160 אלף פליטים שתקועים כרגע ביוון ובאיטליה, כפי שמחייבים ההסכמים בין המדינות החברות.

 

פליטים בברלין פליטים בברלין צילום: איי פי

מדינות חברות רבות באיחוד, במיוחד אוסטריה, האשימו את יוון כי היא לא משקיעה מספיק מאמצים בשמירה על הגבול הימי שלה מול טורקיה. רוב הפליטים מסוריה, אפגניסטן ועיראק נמלטים לאירופה בסירות. רבים מהם מתים במסעות הללו, וארגוני העזרה הבינלאומיים טוענים כי התנאים על האיים היווניים בעייתיים.

 

בתגובה טען סגן השר לענייני הגירה ביוון איואניס מוזלאס כי האיחוד האירופי לא מציע עזרה מספקת למדינתו. "יש צורך ביותר מ־100 ספינות כדי לאבטח את הים האגאי", אמר, והאשים את מדינות האיחוד האחרות בפתיחת "משחק האשמות".

 

יוון היתה יעד ל־900 אלף פליטים מאז תחילת 2015, ולפי נתוני האו"ם הממוצע היומי של הגעת מבקשי המקלט עומד על 1,910. מוזלאס טען עוד שהאיחוד האירופי אינו מספק את כל האמצעים שהוא הבטיח כדי לסייע — החל מעריסות, דרך מכונות טביעות אצבע וכלה בשומרים לחופים.

 

רק 94 מתוך 66,400 מהגרים הזכאים לקליטה ביוון נשלחו בינתיים למיקומים אחרים ברחבי אירופה, וגם זאת רק אל שש מדינות בלבד — כך על פי נתוני האיחוד האירופי. לוקסמבורג, המדינה השנייה הכי קטנה באיחוד, קלטה 30 מתוכם.

 

נכון להיום גרמניה היא המדינה שקלטה הכי הרבה מבקשי מקלט מבין מדינות האיחוד האירופי, ומספרם בתחומה עומד על כ־1.1 מיליון.

 

בתוך כך, ענקית הקמעונאות המקוונת אמזון הסירה תחפושות של פליטים לילדים מאתריה בגרמניה ובאיטליה. בחודש הבא יתקיים בשתי המדינות הקרנבל שקודם לצום הלנט. לקוחות שנתקלו בתחפושות באתרי אמזון מתחו עליהן ביקורת וכינו אותן "חסרות טעם" ו"מקוממות". התלונות הגיעו אף שהתחפושות עוצבו לפי לבוש פליטים ממלחמות העולם במאה הקודמת: שמלה מודפסת וארוכה לילדות; וכובע שטוח, בלייזר ומכנסי שק חומים לילדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x