$
כלכלה ומדיניות

הסחורות בצניחה וראש ממשלת אוסטרליה מחפש תקווה בהייטק

במהלך המשמעותי הראשון מאז נכנס לתפקיד בספטמבר חשף ראש הממשלה מלקולם טרנבול תוכנית לעידוד חדשנות. המטרה: לצמצם את התלות של כלכלת המדינה ביצוא ברזל ופחם שמחיריהם צנחו בחדות בעקבות הירידה בביקושים מסין

שירות כלכליסט 09:0008.12.15

ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול חשף אתמול תוכנית השקעות בהיקף של 1.1 מיליארד דולר אוסטרלי (806 מיליון דולר אמריקאי) שמטרתה לעודד חדשנות באוסטרליה. זהו הצעד המשמעותי הראשון שעליו מודיע טרנבול מאז נכנס לתפקיד ב־15 בספטמבר, כאשר שאיפתו היא לבצע מהפך באופן שבו מתנהלת כלכלת המדינה ולבטל את הישענותה על ענף הכריה — על כך מדווח "הניו יורק טיימס".

 

עם התמריצים שחשף טרנבול במסגרת המיזם אפשר למנות הטבות מס מיוחדות בהיקף של 106 מיליון דולר אוסטרלי לסטרטאפים, החזרי מס נדיבים למשקיעים במגזר הקמעונאות, שינויים בחוקי פשיטת הרגל האוסטרליים על מנת לעודד יותר נטילת סיכונים מצד יזמים וכן שינויים בחוקי ההגירה כדי לפתות כשרונות מן החוץ להגיע לאוסטרליה. 127 מיליון דולר אוסטרלי יושקעו במלגות מחקר.

 

"עלינו לפעול בזריזות ובזהירות והממשלה צריכה להוביל את הדרך", אמר טרנבול, מולטי־מיליונר ואיש הייטק לשעבר. "תחיית רעיונות היא התקווה העתידית של אוסטרליה", הדגיש במעמד ההודעה על התוכנית.

 

אוסטרליה ניצבת על צומת דרכים על רקע הצניחה בהשקעות בתחום הכרייה אשר בעשור האחרון היתה המוקד העיקרי של הצמיחה הכלכלית. שלב הפקת המשאבים עדיין יימשך זמן רב, כאשר מגזרי הפחם ועפרות הברזל נותרו עדיין בראש רשימת ענפי הייצוא של אוסטרליה, אבל המדינה מתחילה לדשדש מאחורי כלכלות אחרות המקדמות באופן אגרסיבי יותר יצוא מבוסס היי־טק. יצוא הסחורות האוסטרלי נפגע גם מההאטה בביקושים מסין.

 

באופן עקבי, אוסטרליה מדורגת בתחתית מדינות ה־OECD מבחינת שיתוף פעולה בין פעילות עסקית למחקרית, זאת לפי נתוני הארגון. התיאבון שלה לנטילת סיכונים נמוך גם הוא בהשוואה למדינות אחרות, מה שגורם לכך כי סטארטאפים באוסטרליה וחברות שנמצאות בשלבים ראשוניים של הקמה, אינם מצליחים בהכרח למשוך את ההון הנחוץ לצמיחתם.

 

"יותר משרות, יותר צמיחה"

 

כך למשל, חברת התוכנה האוסטרלית אטלסיאן עוררה ביקורת ציבורית רבה בתחילת השנה, אחרי שהחליטה להירשם לפעילות בארה"ב, במקום במולדתה. אטלסיאן צפויה לגייס עד 370 מיליון דולר אמריקאי באחת ההנפקות הגדולות ביותר בתחום ההייטק בארה"ב השנה.

"חברות שמאמצות חדשנות הן תחרותיות יותר, בעלות יכולת רבה יותר להגדיל את נתח השוק וצפויות יותר לייצר משרות חדשות", כך לפי טרנבול. "יותר משרות, יותר צמיחה", הוסיף.

 

הצעדים החדשים כוללים הקמה של מרכז בטיחות סייבר בהובלת תעשיית ההיי־טק. זאת כדי ליהנות מנתח משוק ששוויו לפי הממשלה 97 מיליון דולר אוסטרלי ונהנה מקצב צמיחה שנתי של 8%.

 

גישתו של טרנבול שונה לחלוטין מזו של קודמו טוני אבוט, שהיה מהתומכים הגדולים של תעשיית הכרייה והוחלף בספטמבר לאחר שהופלה הממשלה. טרנבול הודיע על קרן חדשנות בגובה 200 מיליון דולר אוסטרלי שנועדה לתמוך בסטרטאפים ואשר תנוהל על ידי ארגון לחקר המדע והתעשייה. זאת לאחר שאבוט ניסה לקצץ באופן דרסטי את תקציב הקרן כאשר הגיש את תקציבו הראשון ב־2013.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x