$
חברה וסביבה

ארה"ב: איל נפט ביקש לפטר מדענים שמחקריהם לא מצאו חן בעיניו

הארולד האם, המייסד המיליארדר והמנכ"ל של קונטיננטל ריסורסס, שהוא גם אחד התורמים הגדולים לאוניברסיטת אוקלהומה, פנה לדיקן האוניברסיטה בבקשה לפטר מדענים שחקרו את הקשר בין קידוחי נפט וגז והעלייה החדה ברעידות אדמה במרכז ארה"ב. מה עשה הדיקן?

בלומברג 16:3316.05.15

אייל הנפט האמריקאי הארולד האם ביקש בשנה שעברה מדיקן באוניברסיטת אוקלהומה לפטר מדענים מסויימים שחקרו את הקשר בין קידוחי נפט וגז והעלייה המשמעותית ברעידות האדמה שאירעו במדינה, כך עולה ממייל שרשם הדיקן לסיכום פגישה ביניהם.

 

האם, המייסד המיליארדר והמנכ"ל של קונטיננטל ריסורסס, שעל סיפור גירושיו היקרים נכתב בתקופה האחרונה, הוא אחד התורמים הגדולים לאוניברסיטה, שבה גם פועל המכון הגיאולוגי של אוקלהומה. ב-2011 הוא תרם 20 מיליון דולר למרכז לחקר סכרת שקרוי על שמו. הוא מכחיש את הטענה כי ניסה להשפיע על המדענים. "אני מאד ידידותי, אני לא חושב שאני מאיים במיוחד", אמר בראיון לכתב העת אנרג'י וויר, שפורסם בשבוע שעבר. "אני לא מנסה ללחוץ על אף אחד".

 

עובדים במתקן קידוח נפט בארה"ב עובדים במתקן קידוח נפט בארה"ב צילום: בלומברג

 

אולם מהמייל שהגיע לידי בלומברג עולה, כי האם השתמש בשפה בוטה במהלך הפגישה שארכה 90 דקות עם הדיקן שבמחלקה שלו פועל המכון הגיאולוגי. "האם מוטרד מאד מכמה מהדיווחים על רעידות אדמה, עד כדי כך שהוא רוצה לפטר חלק מהעובדים במכון הגיאולוגי", רשם לארי גרילו, הדיקן של מיובורן קולג' לכדור הארץ והאנרגיה, הפועל באוניברסיטה, במייל ששלח לעמיתיו ב-16 ביולי, 2014. עוד ציין גרילו במייל, כי "האם מתכוון להיפגש עם המושלת מארי פאלין לדון בנושא הוצאת המכון הגיאולוגי מאוניברסיטת אוקלהומה". כמו כן, בתכתובת מייל נפרדת בין השניים האם אף הביע עניין להצטרף לועדת חיפוש שתמצא את המנהל הבא של המכון.

 

מה עלה בגורל החוקרים?

 

בשלב זה נראה כי לא בוצעו השינויים שדרש האם ואיש לא פוטר מהמכון. זאת על אף שגרילו אף ציין במייל, כי ראה את נשיא האוניברסיטה דיוויד בורן יוצא ממשרדי קונטיננטל מיד לפני שהוא עצמו נכנס לפגישה. בורן מכהן בדירקטוריון של החברה. "העובדות מדברות בעד עצמן", הגיב בורן. "אף חבר במכון הגיאולוגי לא פוטר או אוים בפיטורים. לא נעצר אף מחקר או שונה".

 

המחקרים שמדאיגים את האם מייחסים את העלייה החדה במספר רעידות האדמה במרכז ארה"ב ישירות לתעשיית הנפט והגז, המבצעת קידוחים תת קרקעיים. עם זאת, באוקלהומה, שבה מספר רעידות האדמה בעוצמה של 3 בסולם ריכטר ומעלה עלו מממוצע של 1.6 לפני 2009 ל-585 בשנה שעברה, החוקרים במכון הגיאולוגי דווקא איטיים יותר מעמיתיהם במציאת הקשר בין התעשייה ורעידות האדמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x