$
כלכלה ומדיניות

לא רק חביות נפט: איראן תציף את השווקים העולמיים בפיסטוקים

אחרי שלושה עשורים של חרם שהוטל והוסר לסירוגין, איראן נערכת ליום שאחרי הסרת הסנקציות המערביות באמצעות יבולי ענק של פיסטוקים. ההשלכות: צניחה במחירים ותחרות קשה לחקלאים בקליפורניה, שנהנו משגשוג בזכות החרמת איראן

בלומברג 17:0007.05.15

הדיון על הסרת הסנקציות מאיראן התרכז עד כה בהשפעות שיהיו לכך על שוק הנפט, אך איראן עשויה להציף את השווקים בסחורה נוספת: פיסטוקים. אף שהיא מדורגת שביעית מקרב יצרניות הנפט, בתחום הפיסטוקים היא היצרנית הגדולה בעולם.

 

ובדיוק כמו עם הנפט, המכירות של פיסטוקים איראניים לארה"ב ולאירופה הוקפאו או הופרעו לאורך 30 השנים האחרונות בגלל סנקציות מערביות, מה שאפשר לארה"ב להפוך ליצואנית הגדולה בעולם. ברקע השיחות בין וושינגטון לטהרן לפתרון משבר הגרעין, שעשוי להגיע להסכם סופי ב־30 ביוני, סוחרים צופים עתה ירידה במחירי הפיסטוקים.

 

נשים מאיראן ממיינות פיסטוקים נשים מאיראן ממיינות פיסטוקים צילום: רויטרס

 

המפסידים הגדולים עלולים להיות חקלאי קליפורניה, שתפוקת הפיסטוקים שלהם הוכפלה בעשור האחרון למרות בצורת קשה שפוקדת את מדינתם. ייצור הפיסטוקים בקליפורניה החל להיכנס להילוך גבוה ב־1979 בעקבות החרם שהטילה ארה"ב על איראן, וב־2014 הגיעה התפוקה ל־234 אלף טונות, יותר מפי שלושה מתפוקת היבולים של 2004 - כך לפי מועצת הפיסטוקים האמריקאית. עבור אוהבי הפיצוחים יותר אספקה פירושה מחירים נמוכים יותר, זאת אחרי שמחירי הפיסטוקים זינקו ב־40% במהלך חמש השנים האחרונות בשל מחסור בהיצע.

 

עם זאת, לפי שעה, מגדלי הפיסטוקים בקליפורניה לא מודאגים. בוב קליין, מנהל המועצה לפיסטוקים שבסיסה בפרזנו, אמר כי איראן תתקשה למכור את תוצרתה באירופה ובארה"ב בגלל רמות גבוהות של זיהום פטרייתי שנמצאו בפיסטוקים שלהם. "אני לא שומע הרבה מאוד דאגות בתעשייה בנוגע לחזרתה של איראן", הוא אמר בראיון. גם אם המחירים יירדו קצת, החקלאים ישגשגו בקליפורניה. "המחירים טובים. הפיסטוקים הם מהגידולים הרווחיים ביותר שלנו בארה"ב", ציין.

 

שווי יבולי הפיסטוקים האמריקאיים הגיע ל־1.3 מיליארד דולר בשנה שעברה. עבור איראן מדובר בשווי דומה, אך החשיבות רבה יותר, שכן זה ענף היצוא השני בגודלו אחרי הנפט.

 

 

ארה"ב אסרה שיווק פיסטוקים איראניים לסירוגין לאורך שלושת העשורים האחרונים. החרם הראשון הוטל ב־1979 בעקבות משבר בני הערובה בשגרירות ארה"ב בטהרן. החרם הוסר כעבור ארבע שנים, אך חודש שוב ב־1987 במהלך מלחמת איראן־עיראק, ואז הוסר בשנת 2000. עשור לאחר מכן אישר הנשיא ברק אובמה חקיקה שחסמה שוב יבוא של פיסטוקים איראניים לארה"ב.

 

סנקציות מערביות אחרות, שמטרתן לפגוע בתעשיית הגז והנפט האיראנית, מגבילות גם הן את יכולתה למכור פיסטוקים באירופה. זאת בשל האיסורים החלים על בנקאות ותעבורה ימית, כך לפי סוחרים.

 

סין, הודו וטורקיה הן הקנייניות הגדולות של פיסטוקים איראניים, שחלקם זולגים דרך טורקיה גם לשווקים האירופיים. למעשה, טורקיה היא היבואנית המרכזית של הפיסטוקים האיראניים, ולפני הטלת האמברגו היא יבאה נתח של 15% מהפיסטוקים של איראן. במקביל היא גם יצואנית של הפיצוחים הפופולריים ותוצרתה היוותה כ־13% משוק הפיסטוקים העולמי ב־2010.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x