$
כלכלה ומדיניות

אירופה במשבר

קפריסין מחפשת אשמים במשבר: הקפיאה נכסים של בכירי בנק לאיקי

לאיקי היה הבנק השני בגודלו במדינה. קריסתו הכניסה את האי למשבר שאילץ אותו לבקש חבילת חילוץ ולכפות תספורת על החוסכים הגדולים

סוכנויות הידיעות 23:3002.06.13

בית משפט בקפריסין הורה בסוף השבוע להקפיא נכסים בהיקף 5.3 מיליארד יורו שהחזיקו שלושה בכירים בבנק לאיקי. קריסתו של הבנק בחודש מרץ האחרון היתה בין הגורמים המרכזיים שהכניסו את קפריסין לכאוס הכלכלי שאילץ אותה לבקש חבילת חילוץ מהאיחוד האירופי.

 

הבנק המרכזי של קפריסין הודיע כי צווי ההקפאה הזמניים נמסרו לידי בכירים לשעבר בלאיקי, כולם בעלי אזרחות יוונית, שכיהנו כמנכ"ל, כדירקטור בכיר וכראש חטיבת הבנקאות הסיטונאית בבנק.

 

ההקפאה היא חלק מפעולותיה של ועדה תלת־מפלגתית שממשלת קפריסין הקימה לבירור הגורמים והנסיבות למשבר הדרמטי. באפריל האחרון אמר ל"כלכליסט" שר התעשייה, האנרגיה, המסחר והתיירות של קפריסין יורגוס לקוטריפיס כי הממשלה "לא תהסס להטיל עונשים על האשמים".

 

לאיקי, שהיה השני בגודלו בקפריסין, עמד לקרוס בשל חשיפה גבוהה במיוחד לחובות יווניים רעילים. כחלק מהסכם החילוץ, שבמסגרתו הועבר לקפריסין סיוע של 10 מיליארד יורו, פורק לאיקי ונבלע לתוך הבנק הראשון בגודלו, בנק אוף סייפרוס. את הפעילות של לאיקי ביוון רכש פיראוס בנק. אחד מהתנאים המרכזיים להסכם היה תספורת לבעלי פיקדונות הגבוהים מ־100 אלף יורו. עדיין לא ידוע גובהה המדויק של התספורת, אך על פי הערכות מדובר ב־60%. המהלך התקדימי של כפיית תספורת על החוסכים אילץ את ממשלת קפריסין לסגור את כל הבנקים באי במשך כמעט שבועיים בחודש מרץ. כאשר הוחלט לפתוח את דלתות הבנקים, הוטלו מגבלות חמורות על תנועות הון כדי למנוע משיכת כספים המונית.

 

סניף של לאיקי הופך לסניף בנק אוף סייפרוס, בשבוע שעבר בניקוסיה סניף של לאיקי הופך לסניף בנק אוף סייפרוס, בשבוע שעבר בניקוסיה צילום: אי פי איי

 

בית המשפט אסר גם להעביר לבנקאים כספים מחברת ההשקעות מרווין אינווסטמנט גרופ (MIGׂ), לשעבר בעלת מניות גדולה בלאיקי.

 

"הנפקת צו הקפאה זמני בלי להודיע מראש או לאפשר שימוע בנושא מעידה על חוסר רצינות", אמר הדירקטור הבכיר אנדראס וגנופולוס, שמכהן כיום כיו"ר MIG. חברת ההשקעות הודיעה בתחילת השנה כי תנקוט צעדים משפטיים נגד ממשלת קפריסין, משום שהלאמת לאיקי דיללה את אחזקותיה בבנק מ־9.5% ל־1.5%.

 

וגנופולוס, שעזב את לאיקי בסוף 2011, טוען כי השאיר מאחוריו בנק בריא. "18 חודשים אחרי שעזבתי את לאיקי עדיין לא נחשפו עדויות למרמה או טובות הנאה, פשוט מפני שלא היו כאלה", אמר בהצהרה. וגנופולוס האשים את הרשויות הקפריסאיות בקריסת הבנק בטענה שהן קיבלו ב־2011 את ההחלטה השגויה למחוק חובות רעילים של יוון שהיו ברשותם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x