$
תעשייה ופיננסים

הבנקים הגדולים בצרפת סייעו בהקמת חברות קש במקלטי מס

קרדיט אגריקול ו־BNP פריבה אפשרו ללקוחות להחזיק חשבונות באיי הבתולה הבריטיים, בסמואה ובסינגפור בעזרת חברות־בנות של הבנקים. בין הלקוחות המיוחסים של פריבה: אילי ספנות מיוון, שכלכלתה נפגעה קשה מהעלמות המס

סוכנויות הידיעות 08:2408.04.13

הדלפת הענק על משתמשים במקלטי מס בינלאומיים מוסיפה לצבור תאוצה.

 

להדלפה אחראי האיחוד הבינלאומי של העיתונאים החוקרים (ICIJׂׂ) שעמל במשך יותר משנה על דליית פרטי 130 אלף איש מ־170 מדינות מתוך 2.5 מיליון מסמכים ובהן ישראל. בין השמות שהודלפו ניתן למצוא את שמו של בעל השליטה ברב־בריח, שמואל דונרשטיין. אמש הכחיש דונרשטיין את הדיווחים וטען כי פעל כחוק.

 

אתמול פרסם הארגון מידע שקושר גם שניים מהבנקים הגדולים בצרפת - BNP פריבה וקרדיט אגריקול - לעולם התחתון של מקלטי המס. לפי הפרסומים, שני הבנקים פיקחו על הקמת מספר לא מבוטל של חברות קש באיי הבתולה הבריטיים, בסמואה ובסינגפור עבור לקוחות שביקשו לסדר לעצמם שיעורי מס נמוכים יותר, תוך שמירה על חשאיות מקסימלית.

 

לפי המסמכים, BNP פריבה נוהג לנתב פעילות של לקוחות דרך החברות־הבנות שלו בהונג קונג ובסינגפור, ואילו קרדיט אגריקול נעזר בחברה־בת בשוויץ.

 

 

שני הבנקים הקימו חברות עסקיות באמצעות החברות־הבנות שלהם באסיה ובסיוע פורטקוליס טראסט־נט, ספק שירות המתמחה במקלטי מס ובהקמה זריזה של חברות קש.

 

הקמת חברות כאלה אינה מהלך בלתי חוקי במדינות דוברות אנגלית, כל עוד השירותים אינם מוצעים ללקוחות במדינה שאוסרת פעילות חברות מסוג זה. עם מדינות אלה נמנית צרפת, שבה אסורה פעילות אנונימית של מוטבי חברות.

עם זאת, סוג הפעילות הזה מחייב התנהלות זהירה מאוד. אנליסטים בתחום המאבק בהעלמות מס בינלאומיות סבורים כי כל בנק המעורב בסוג כזה של פעילות חושף את עצמו לסיכון חמור של סיוע להונאות מס — ואפילו להלבנות כספים.

 

ההבטחה לציבור הופרה

 

המעורבות הפעילה של שני בנקים צרפתיים בהקמת החברות הללו במקלטי מס היא בגדר הפרה בוטה של עקרונות שהבנקים חזרו והדגישו בפניות לציבור.

 

כך למשל, ב־17 באפריל 2012 בודואן פרו, יו"ר קבוצת הבנקאות BNP פריבה, הצהיר בפני ועדת חקירה של הסנאט בנושא העלמות מס: "אנחנו לא מתפשרים בתחום הזה. אנחנו לא מוותרים על התנהלות מופתית". ב־30 בינואר 2013, בשימוע פרלמנטרי שנערך במהלך סקירת הצעת חוק לגבי פיצול תעשיית הבנקאות והידוק הרגולציה, בכירי הבנקים הגדולים בצרפת ציינו כי פעילותם במקלטי מס היא שולית.

 

BNP פאריבה BNP פאריבה צילום: בלומברג

מסמכי ICIJ אפשרו להתחקות אחר פעילות 56 חברות בינלאומיות שפריבה הקים דרך חברות־בנות באי ג'רזי, באיי הבתולה הבריטיים, בסמואה, באיי סיישל ובאסיה. קרדיט אגריקול, עולה מהמסמכים, הפגין גם הוא פעילות ערה, ולפי התחקיר הקים 36 חברות עסקיות דרך חברות־בנות בשוויץ, בהונג קונג ובסינגפור.

 

הפרסומים הללו רק מוסיפים למבוכה השוררת בשבועות האחרונים בצרפת, לאחר שנחשף כי שר התקציב לשעבר בממשלת הנשיא פרנסואה הולנד, הפועל להטלת מס עשירים, החזיק בחשבונות סודיים בחו"ל. דיווחי ICIJ חשפו בסוף השבוע כי גם ז'אן ז'אק אוז'ייה, שהיה ממונה על התקציבים בקמפיין של הולנד, השקיע בעסקים שהיו רשומים באיי קיימן.

 

המידע על הבנקים הצרפתיים מצטרף לשמות הרבים של אנשים פרטיים, חברות וקרנות שפורסמו עד כה מתוך כמות הנתונים האדירה שעליה מתבסס התחקיר. המידע שמפרסם ICIJ באופן עקבי מאז סוף השבוע מציג את התמונה המלאה והמפורטת ביותר שפורסמה עד היום בנוגע להיקפיה האמיתיים של תעשיית העלמות המס הגלובלית. כל הגורמים המעורבים בתעשייה זו ימשיכו לחשוש גם בעשרת הימים הקרובים, שבהם צפויים להיחשף מדי יום פרטים ושמות נוספים.

 

מנכ"ל BNP פריבה ז'אן לורן בונאפה סירב להגיב לפניית העיתון "לה מונד" בנושא. עם זאת, אחרי שבדק את פעילויותיו באסיה, הבנק אישר כי החברות הללו אכן היו קיימות בעבר, אך כבר אינן פועלות. לטענת הבנק, החברות הוקמו עבור לקוחות מאסיה באופן חוקי לחלוטין, והבנק "ידע על זהות האנשים הללו ואישר את מקור הכספים ומטרתם".

 

עם זאת, המידע שאסף הגוף החוקר מערער את הטענה הזו. לפי התחקיר, בעלי המניות האמיתיים של חברת מוג'ו, למשל, שהוקמה באיי הבתולה הבריטיים על ידי חטיבת הבנקאות הפרטית של פריבה בסינגפור, מתגוררים ביוון.

 

דהיינו במדינה אירופית שמקבלת סיוע פיננסי מהאיחוד האירופי מאז 2010 ואשר כלכלתה נפגעה קשה מהעלמות מס.

האנשים הללו זוהו כיורגוס מקרימיצ'אלוס ודמיטריוס צ'אריטאטוס. מקורות באתונה אישרו במכתב כי האחרון הוא בנה של קתרין דרקופולוס־צ'אריטאטוס ונכדו של איל הספנות היווני יורגוס דרקופולוס, שבבעלותו היתה אימפריית הספנות אמפרוסט עד מותו ב־2008. מקרימיצ'אלוס וצ'אריטאטוס מכהנים כיום כדירקטורים של חברת הספנות אמפרוס.

קרדיט אגריקול, מצדו, סירב למסור תגובה לגבי המידע החסוי בטענה של "חשאיות בנקאית". גורם רשמי בכיר מטעם אגריקול הדגיש, עם זאת, כי הבנק ערך ניקוי אורוות מקיף בכל הנוגע לפעילותו במקלטי מס בשנים 2009 ו־2010 בעקבות פסגה של ה־G20 שנערכה בנושא באפריל 2009. זאת לאחר שברקע המשבר הפיננסי של 2008 הכריזו הכלכלות הגדולות בעולם מלחמה נגד איי מקלט.

 

עוד מציין אתר ICIJ כי אף שהמגזר הבנקאי השקיע מאמצי־על במלחמה בהלבנות כספים של גורמי פשע, פעילותו במלחמה בהעלמות מס ובהונאה אינה מספקת. בכיר במגזר הבנקאות הצרפתי, שביקש להישאר בעילום שם, אמר לנציגי איחוד העיתונאים כי אין בטענה זו אמת.

 

"בנקים הם לא שוטרים"

 

"הרשימה השחורה של מקלטי מס שגיבשה ה־OECD כבר לא קיימת. כל אחת מהמדינות חתמה על הסכם מס", אמר הבכיר. "אנחנו מיישמים את החוקים במקומות שבהם הם קיימים. אם פוליטיקאים יאזרו אומץ להעניש מדינות הנחשבות לחשאיות, נתאים את עצמנו למצב".

 

בעקבות חשיפת פעילות דויטשה בנק בדו"ח מיהר שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה לברך על המהלך. "אני מרוצה מאוד מהדו"ח, שיגביר את הלחץ על המדינות לפעול בנושא", אמר. גרמניה שבה והפעילה מכבש לחצים נגד בנקים בשוויץ ובלוקסמבורג בדרישה כי ימסרו לה מידע על גרמנים המעלימים מס. בעיצומו של המשבר הקפריסאי היא היתה המקטרגת העיקרית נגד מודל מקלטי המס שמפעילה קפריסין, המושך אליו רבים מעשירי רוסיה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x