$
כלכלה ומדיניות

מעמד הביניים נמחץ: שיא של עשור בפער בין עשירים לעניים בבריטניה

מחקר חדש מתאר כיצד ב־15 השנים האחרונות הגדילה צמרת המשתכרים בבריטניה את חלקה בעוגת ההכנסות הכללית, בעוד שמחצית השכירים נאלצים להתחלק רק בחמישית ממנה

סוכנויות הידיעות 20:0910.02.13

חוסר השוויון בין המשתכרים בבריטניה עלה בהתמדה מאז שנות התשעים, והוא רק הולך ומעמיק - כך עולה ממחקר שפרסם צוות החשיבה רזולושן פאונדיישן וממצאיו פורסמו ב"אובזרבר".  

לפי נתוני המחקר, ב־15 השנים האחרונות עלה חלקו של ה־1% העליון של המשתכרים בבריטניה בעוגת ההכנסות הכללית מ־7% באמצע שנות התשעים ל־10% כיום. לעומתם, 50% מהמשתכרים בבריטניה צמצמו את חלקם בעוגת ההכנסות הכללית מ־19% באותה התקופה ל־18% כיום.

 

הכוונה היא שאם בודקים את כמות המשכורות הכלליות המחולקות בבריטניה, 1% נהנה מ־10% מהסכום הכולל, בעוד שמחצית המשתכרים האחרים מקבלים בסך הכל פחות מפי שניים מכך.

 

 

מת'יו וויטאקר, כלכלן בכיר בצוות החשיבה שערך את המחקר, אמר בעקבות הממצאים: "אם בוחנים את הטווח הארוך, מגלים כי האמידים ביותר רק הגדילו את הונם והמשיכו לשגשג, בעוד שרבים אחרים לא". לדבריו, "הפער הגדל בא לידי ביטוי כשמשווים בין הנתח של האחוזון העליון לעומת כלל החברה — לא מדובר בשוליים הנדחקים, אלא ברוב הנדחק".

החישובים שערך צוות החשיבה אינם כוללים את ההשפעות של הקלות המס על צמרת המשתכרים, אך הם עדיין מספקים הצצה חשובה לאופן שבו גדל הפער בין עליות השכר של העשירים לבין הקיפאון בשכרה של רוב האוכלוסייה.

 

רק בחודש האחרון השתמש הארגון לשיתוף פעולה כלכלי בינלאומי (OECD) בבדיקה השנתית שערך לבריאותה של הכלכלה הבריטית כדי להזהיר מפני הסכנות שבעלייה המתמדת בחוסר השוויון: "התנאים בשוקי העבודה מרחיבים את פערי השכר בין המועסקים במשרה מלאה לבין אלה המועסקים באופן חלקי, כמו גם אלה העובדים בעבודות קצרות מועד או בשכר נמוך. כל זה מגיע בתקופה נפיצה במיוחד, שבמהלכה עלה חוסר השוויון עוד בתקופה שקדמה למשבר של 2008 למיתון העמוק שהגיע בעקבותיו".

 

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון צילום: בלומברג

 

הפער המעמיק בין המשתכרים בבריטניה מהווה סוגיה פוליטית כבדת משקל. לפי הדיווח, מנהיגים מכל קצווי הקשת הפוליטית בבריטניה יצאו בהצעות שונות לתיקון המצב. אד מיליבנד, מנהיג הלייבור שבאופוזיציה, הציע לבצע "חלוקה מחדש" של משאבי החברה, מבלי שהסביר בדיוק את כוונתו. אחרים הציעו רעיונות מעט יותר מפורטים, כמו למשל ראש עיריית לונדון בוריס ג'ונסון, שהציע להנהיג "שכר מחיה" בחברות — מעין גרסה לשכר מינימום שתעמוד על 8.55 ליש"ט לשעה לשכירים המתגוררים בלונדון, לעומת 7.45 ליש"ט לשכירים המתגוררים מחוץ לעיר, באזורים פחות יקרים.

 

כמו כן, סגן ראש הממשלה מטעם המפלגה הליברלית, ניק קלג, החזיר לחיים את הרעיון להנהיג "מס אחוזות" על כל בית השווה יותר מ־2 מיליון ליש"ט. עד כה אף אחת מההצעות לא התקבלה, והן עדיין מהוות מוקד מחלוקת חריף, שדו"חות מהסוג של הדו"ח שלעיל רק צפויים ללבות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x