$
כלכלה ומדיניות

ראש ממשלת סין מזהיר מגל אבטלה וחוסר יציבות במדינה

בעקבות ההאטה החדה ביצוא לאירופה והתאוששות אטית מהצפוי בארה"ב הממשל בבייג'ינג חושש מהתממשות תרחיש הבלהות: מיליוני מובטלים והתערערות יציבות המשטר. ראש הממשלה: "חוסר הוודאות בכלכלה העולמית גובר"

רחל בית־אריה, בייג'ינג 20:5118.07.12

ראש ממשלת סין, וון ג'יה־באו, מזהיר מפני התפשטות האבטלה במדינה לאחר שסין הציגה את שיעור הצמיחה הרבעוני הנמוך זה שלוש שנים. וון אמר כי המצב בשוק העבודה הולך ומחריף וכי יש לנקוט מדיניות פרואקטיבית כדי להבטיח משרות מספיקות.

 

"אנשי המפלגה והממשל בכל הרמות צריכים לשים את קידום התעסוקה בראש סדר היום שלהם", וון אמר. רה"מ אמר את הדברים בכנס על מצב שוק העבודה בבייג'ינג, כך על פי האתר הרשמי של הממשלה. בפגישה אחרת עם אנשי לשכת המסחר האמריקאית, וון הזהיר כי קיימים "יותר גורמים של חוסר יציבות וחוסר ודאות בכלכלה העולמית" מאשר בעבר, כך דווח בסוכנות הידיעות הרשמית שינחואה.

 

בסוף השבוע פורסמו נתוני הצמיחה של סין ברבעון השני. הצמיחה עמדה על 7.6%, הנמוכה מאז 2009, על רקע האטה חדה ביצוא לאירופה, עלייה במחירי חומרי הגלם שמקשה על מפעלים מקומיים בסין והתאוששות אטית מהצפוי בארה"ב. יותר ויותר כלכלנים מביעים חשש לחוסר אמינות של נתוני התמ"ג הרשמיים ומעריכים ששיעור הצמיחה האמיתי נמוך בהרבה, כאשר כמה כלכלנים העריכו אותו ב־4% בלבד.

 

ראש הממשלה וון ג'יה־באו. מקדם מדיניות תעסוקה פרואקטיבית ראש הממשלה וון ג'יה־באו. מקדם מדיניות תעסוקה פרואקטיבית צילום: בלומברג

 

על רקע כל אלה, הנהגת סין מתחילה לחשוש מתרחיש מאיים במיוחד: מיליוני מובטלים, בעיקר בקרב הפועלים והשכבות החלשות, שלא יצליחו למצוא עבודה באקלים הכלכלי הנוכחי, ועלולים להיות גורם שיערער את יציבות המשטר — הדאגה העיקרית של בייג'ינג.

 

פדרציית התעשייה בהונג קונג פרסמה השבוע דו"ח שעל פיו כ־2,000 מפעלים בבעלות הונג קונגית בסין עומדים בפני איום סגירה בשל ההאטה ביצוא ובשל שולי רווח מצטמצמים עקב עלויות ייצור גבוהות. המפעלים נמצאים בדלתא של נהר הפנינה, בקרבת הונג קונג, שעם הדלתא של היאנגצה, באזור שנגחאי, משמשות כקטרי הצמיחה של סין. לשני האזורים האלה מתנקזים מיליוני עובדים מאזורי הכפר המרוששים בתקווה להשתחל בעבודה קשה אל המעמד הבינוני של סין, תקווה שעל פי וון נמצאת כרגע תחת איום רציני.

 

סימנים נקודתיים להאטה משמעותית אף יותר מכפי שמצביעים הנתונים הרשמיים הולכים ומתרבים. כך למשל, אייר צ'יינה, חברת התעופה הלאומית, דיווחה השבוע כי היא מצפה לירידה של 50% ברווחי המחצית הראשונה של השנה, בשל ביקוש נמוך ועלויות דלק גבוהות. ההשקעות הזרות במדינה ירדו ב־6.7% ביוני לעומת התקופה המקבילה אשתקד. שיעור האבטלה הרשמי בסין עומד על 4.1% ולא השתנה בשנתיים האחרונות, אולם אין נתונים זמינים על מהגרי עבודה ועובדים בלתי רשומים שמהווים אחוז גדול מכוח העבודה. וון הבטיח בכנס התעסוקה כי יושם דגש על סיוע לעסקים קטנים ובינוניים ולקליטתם של בוגרי אוניברסיטאות לעבודה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x