$
עולם

מופע האימים של פיטר שיף - מנהל ההשקעות שחזר לאלמוניות

הוא חזה את המשבר באופן מושלם, אז למה היום אף אחד לא מקשיב לו?

ג'סטין פוקס, 'טיים' 09:5527.05.09

פיטר שיף הוא אדם קולני - דציבל אחד או 12 מעל כולם, וקשה לגרום לו להפסיק לדבר. כששואלים את האיש שאלה פשוטה מקבלים בתגובה עשר דקות של נאום תוכחה. קרוב לוודאי שהנאום יכיל דעות ליברליות, שאפילו שיף מודה שהן קיצוניות למדי - תורשה מאב שמרצה עונש מאסר (בגיל 81!) בשל סירוב לשלם מס הכנסה.

 

למרות זאת שיף (46) הוא לא איזה בור דעתני. הוא בעל מודעות עצמית שהופכת אותו לקצת יותר נסבל ממה שתיארתי, והוא עשה עבודה טובה יותר כמעט מכולם כשחזה ב־2006 ובתחילת 2007 את מה שעמד לקרות לשווקים הפיננסיים בארצות הברית. לא מדובר בטעות סטטיסטית: שיף הופיע בשיא בועת האשראי וביקר את חוסר היציבות של הכלכלה הנשענת על חובות, דעה שכיום מקובלת על הרוב.

 

מופיע פחות בטלוויזיה

 

לאחר נפילת השווקים בשלהי השנה שעברה, שיף, העומד בראש חברת ההשקעות יורו פסיפיק קפיטל בקונטיקט, לא השתזף זמן רב באור הזרקורים. הוא אמנם ערך סיבוב ניצחון בקרב רשתות החדשות המקומיות, ומעריץ הכין לו סרטון באורך עשר דקות שמורכב מתחזיותיו ששודר ביוטיוב (ראו מסגרת) - כולל גיחוכים והכחשות מצדם של ארתור לפר ובן סטיין - שנצפה כבר יותר מ־1.3 מיליון פעמים ("מה שהופך את הסרטון הזה לכזה מוצלח הוא פחות אני ויותר כל השאר", מסביר שיף, "אנשים אוהבים לצחוק על אנשים אחרים").

 

אולם השנה הופעותיו הטלוויזיוניות של שיף הצטמצמו ב־75%–85%, לדברי אחיו הצעיר אנדרו שמנהל את יחסי הציבור שלו. כמעט כל מה שנכתב עליו באחרונה היה שלילי, כתוצאה מכך שבלוגר ציין כי המלצות ההשקעה של שיף ב־2008 הפסידו כסף. כיצד הצליח פסימיסט להפסיד כסף בשנה שעברה? שיף הופתע כאשר משקיעים בינלאומיים העדיפו דולרים ואג"ח אמריקאיות בתקופת ההיסטוריה בשווקים. אך הבהלה הזו לביטחון כבר התפוגגה, ולאורך תקופות ארוכות יותר, האסטרטגיה הוותיקה של שיף שהובילה לקוחות הרחק מאג"ח לעבר סחורות ומניות זרות התגלתה כמנצחת. היסטוריית ההשקעות שלו לא יכולה להיות הסיבה לאובדן התהילה התקשורתית.

 

הבעיה העיקרית של שיף היא שהוא לא שינה את הטון שלו - וזה לא טון שנעים לשמוע. הוא חושב ש"הכלכלה המזויפת" של ארה"ב עתידה לעבור זמנים קשים אף יותר. הוא מאמין שהאמצעים להתמודדות עם המשבר שמציעה וושינגטון פשוט דוחים את הבלתי נמנע, מחלישים את הדולר ומעמיסים על משלמי המסים העתידיים חובות עתק.

 

הספר עדיין מוכר

 

עדיין קיים ביקוש לקטילת השוק מסוג זה. ספרו של שיף מ־2007 "עמיד בפני קריסה: איך להרוויח מההתמוטטות הבאה" נמכר היטב באמזון, סרטוניו הרבים ביוטיוב מושכים צופים חדשים, והוא מקבל יותר בקשות לנאום משהוא יכול להיענות להן, בעיקר מחו"ל. החברה שלו עדיין מגייסת לקוחות חדשים. למרות זאת, מלבד כמה יוצאים מהכלל - לארי קודלו מארח אותו לעתים בתוכניתו ב־CNBC, כך גם ליז קלמן בפוקס, ואני כותב עליו טור - לא מזמינים אותו יותר לדיוני מיינסטרים על כלכלה ומדיניות כלכלית.

 

ברור, שיף הוא לא חלק מהמיינסטרים. בשנות השבעים החליט אביו אירווין שמס הכנסה מנוגד לחוקה, ומאז הוא מעביר את זמנו בין בתי משפט ובתי כלא. הוריו של שיף התגרשו כשהיה בן 5, והוא גדל אצל אמו. פיטר, משלם המסים, נמלא בהרהורי חרטה על כך שאינו ממשיך את דרכו של אביו.

 

איני מסכים עם רוב דעותיו הכלכליות של שיף, אך מחקרים אקדמיים אחרונים מראים כי הכללת דעות מגוונות ומודלים לגבי דרך פעולתו של העולם מסייעת לקבוצות לפתור בעיות. החברה שלנו נכשלה כישלון חרוץ בעשור הנוכחי בפתרון בעיית תמחור בתים ומשכנתאות. המצב היה טוב יותר לו אנשים הקדישו יותר תשומת לב לקולות סקפטיים כמו של שיף. "העובדה שהפעם הוא צדק לא אומרת שהוא יהיה צודק גם בפעם הבאה, אבל מישהו אחר כן יהיה", אומר סקוט פייג' מהמחלקה למדעי החברה באוניברסיטת מישיגן. "כל המודלים טועים, ולכן חשוב שיהיה מגוון של מודלים", מצדד פייג' בשיף. "אף פעם לא נשמע את הקולות הנכונים מהמיינסטרים. זה אפילו לא אפשרי". התחזיות הנוכחיות של שיף עשויות להתגלות כשגויות, אך זו אינה סיבה לא להקשיב להן.

 

  • בסרטון של פיטר שיף ביוטיוב, שהפך ללהיט, הוא נראה מתעמת עם כלכלנים ואנליסטים בשנים 2006–2007. בעוד הוא מזהיר ממשבר קרוב בענף הנדל"ן ובכלכלת ארצות הברית, כולם משוכנעים שהוא מדבר שטויות. קשה לומר מה יותר מעורר השתאות - עד כמה הוא צדק או עד כמה הן טעו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x