משרדונה מופתי ועד ריזלינג משובח: 5 היקבים שמייצרים את היינות הלבנים הטובים בארץ
מי מייצר רק יינות לבנים, איפה אפשר ללגום יין אורגני על מרפסת עם נוף לים, ואילו יינות נחטפים מיד עם יציאתם לשוק – לקראת שבועות חיליק גורפינקל עושה סדר בתעשיית היינות הלבנים שהתפתחה כאן באופן מפתיע בשנים האחרונות
ישראל הקטנה הפכה כבר מזמן לסוג של מעצמת יין בזעיר אנפין, כזו שאין לה מה להתבייש בתוצרתה המשובחת שיכולה להתחרות בקלות עם יינות מהעולם החדש (ארצות הברית, אוסטרליה, דרום אמריקה, דרום אפריקה ועוד) ואפילו, לפעמים, לעמוד בכבוד גם מול יינות העולם הישן והקלאסי.
באופן מפתיע, באזור חם כמו שלנו, כזה שנמצא על גבול אזור גידול היין העולמי (מכאן ודרומה פשוט חם מדי לגפנים) רבים סבורים שהשוס הכי גדול של התעשייה המקומית - זו שגאוותה היתה במשך שנים בעיקר על יינותיה האדומים – הוא דווקא היינות הלבנים. זה מפתיע משום שאזורים חמים מתקשרים עם אפשרות ליצור דווקא יינות אדומים. גפן של ענבים אדומים מתמודדת, לכאורה, טוב יותר עם חום. והנה, בכל זאת, התוצאות הלבנות הן לא פחות טובות ולעיתים, כאמור, אפילו טובות יותר מהיינות האדומים. זה מתחיל, לטעמי, קודם כל ביינות מזן הסוביניון בלאן שהם פשוט נפלאים, עובר בשרדונה הפופולרי וממשיך, בשנים האחרונות, גם בזנים מפתיעים הרבה יותר, כמו למשל הריזלינג המשויך מסורתית רק לאזורים קרים הרבה יותר. והכי משמח, בשנים האחרונות אנחנו עדים לתחייה מפתיעה ומשמחת של זנים דרום צרפתיים, כמו גם לשובם של השנין בלאן והפרנץ' קולומבר שפעם מלכו כאן בתחום הלבן. הוסיפו לכך זני מאכל מקומיים–פלסטיניים שפתאום משמשים להכנת יין (דאבוקי, מראווי) ותקבלו סצנה לבנה שוקקת חיים במיוחד. הנה לפניכם כמה יקבים מקומיים מצטיינים במיוחד ביינות לבנים. חג שמח!
יקב ספרה
רק יין לבן
ראש וראשון למצטייני היין הלבן בישראל הוא יקב ספרה של בני הזוג סימה ודורון רב הון שהוא לא רק, הטוב שביצרני הלבן בארץ, אלא גם היקב המקומי היחיד שמייצר אך ורק יין לבן. בזמנו המהלך פורץ הדרך של ספרה נחשב חסר היתכנות כלכלית, שלא לומר מופרע לגמרי. והנה, כמעט עשור וחצי אחרי שנוסד, מוכיחים דורון היינן, וסימה שעל כל השאר, שזה לא רק אפשרי אלא גם משתלם ובעיקר, ובכן, מושלם. ביקב היפה שלהם בגבעת ישעיהו, שהפך לכפר היין הכי חשוב בישראל, הם מייצרים שני יינות סוביניון בלאן חומציים כדבעי (כמו כל היינות שלהם), שרדונה מופתי, ריזלינג מפתיע ושני בלנדים מיוחדים במינם שמשתנים משנה לשנה. בבציר האחרון הכניסו ל־First Page, הבלנד הפשוט יותר שלהם, את זני הסמיון, הרוסאן, השנין בלאן והוויוניה. ביין הדגל, הסיגניצ'ר, תמצאו שוב שנין בלאן, הפעם באחוזים גבוהים מאוד (80%) ולצידו קצת רוסאן וסוביניון בלאן. זו חובה נעימה להפציר בכם לבקר כאן בכל הזדמנות. סימה רב הון היא המארחת המושלמת וגם דורון משתדל להאיר פניו לאורחים. כשפותחים כאן בשישי ושבת עם גבינות וירקות, מדובר בבילוי מושלם.
יקב ספרה, מושב גבעת ישעיהו
ויתקין
חלוץ הזנים הלא שגרתיים
יקב ויתקין הוא חלוץ השימוש בזנים קצת פחות שגרתיים בישראל. היום זה נשמע כמעט טריוויאלי, אבל כשהקימו את היקב בני המשפחה, אסף פז, היינן ושותפה של אחותו שרונה פז-בלוגולובסקי ובעלה דורון בלוגולובסקי, איש לא האמין שאפשר להקים יקב בישראל בלי קברנה סוביניון ומרלו באדומים, או שרדונה וסוביניון בלאן בלבנים. וראו זה פלא, כמעט רבע מאה אחר כך, ממשיך היקב בקו הכאילו נוקשה שלו ובעצם כל כך הגיוני ומתאים למזג האוויר. וכך, לצד הקריניאן, הפטיט סירה והגרנאש האדומים, כולם זנים דרום צרפתיים שעשו כבר מזמן עלייה מוצלחת, תמצאו כאן לבנים מאוד לא שגרתיים. לא רק גוורצטרמינר וריזלינג נהדרים שהפכו כבר מזמן לשגורים בכוסות שלנו, אלא גם גרנאש בלאן – האח הלבן של הגרנאש האדום, שנין בלאן ואפילו קריניאן לבן. לא, אין עינב כזה, זה פשוט יין לבן המוכן מענבים אדומים שקליפותיהם אינן מושרות בתירוש וכך הוא נותר לבן. זו היצירה החדשה של פז, מלך הקריניאן המקומי, והוא גאה בה עד מאוד, ובצדק. כמו ביקב ספרה, גם כאן הביקור מומלץ ומלווה באוכל מושקע ורציני, בילוי מושלם לחובבי יין וגם מי שאינם.
יקב ויתקין, דרך גשר הצבים, כפר ויתקין
יקב וורטמן
יין אורגני בלב העיר
חי וורטמן הוא יוצר יינות יוצא דופן במיוחד. הוא יושב בחיפה (כן כן, ממש בתוך העיר, מעל הים. מרפסת האירוח שלו מציעה את אחד הנופים הכי יפים שאיזשהו יקב יכול להציע אצלנו) ומייצר יינות אורגניים מענבים מאזור הכרמל בלבד. רק שתי העובדות האלה לבדן היו יכולות להספיק אלא שהעובדה השלישית היא כמובן החשובה מכולן: מדובר ביינות נהדרים, לא רק יוצאי דופן בגישתם וטעמם. וכך, לצד אדומים מזני קריניאן, מלבק, פטי ורדו ואחרים, תמצאו אצל חי יינות לבנים אחרים מאוד כמו למשל יינות זנים מענבי סמיון, קולומבר, סוביניון בלאן וריזלינג (שמגיע בכלל מהיקב התאום של וורטמן בגרמניה, יקב סטנר), ובלנד לבן מיוחד כמו הלבנט הלבן (יש גם אדום) מזני הגרנאש הלבן והזן הנדיר קלארט. אל תחמיצו.
יקב וורטמן, נתיב אופקים 23, חיפה
יקב כרם שבו
רק יוצאים וכבר נגמרים
היינות של גבי סדן הפכו כבר מזמן לשם דבר אצל חובבי היין (הפוגשים אותם גם במיטב המסעדות). כולם נגמרים שנייה אחרי שיצאו לשוק. ועדיין, אם תצליחו לשים יד על חלק מהיינות של האיש שהחליף את הג'וב הבטוח והמפנק ביקב הרי גליל הגדול, בהרפתקה מופלאה (ומסתבר כאמור שגם מצליחה) המנוהלת מתוך מחסן בחצר של גראז' בג'יש (גוש חלב) – צפוי לכם עונג גדול.
סדן מייצר לא רק אדומים נהדרים (סירה, ברברה ובלנד נהדר בשם כרם שבו אדום) אלא גם לבנים מרגשים. יש לו לא שנין בלאן אחד אלא שניים, אחד רגיל ואחד העונה לשם שנינצ'יק; ולא סוביניון בלאן אחד אלא שוב, שניים, רגיל (זה שמגיע בדרך כלל בתוך היין המכונה שבו לבן) ואחד העונה לשם גרשון והוא אחד הסוביניון בלאן (ויש המון טובים) הכי מורכבים ויוצאי דופן שפגשתי, לא רק אצלנו. סדן לא ממש מארח ביקב שלו כך שתצטרכו להסתפק ביינות עצמם.
יקב כרם שבו, גוש חלב
יקב בר־מאור
מרתקים ומפתיעים
רמי בר־מאור היה פעם אדריכל. אני לא יודע אם זה אכן ניכר ביינותיו, אבל ללא ספק מדובר באינטלקטואל של ממש בתחום היין ובכלל. היינות שלו הם אחרים, שונים, קרי מזג אולי (קצת כמוהו) ובעיקר מרתקים ומפתיעים כל פעם מחדש. בר־מאור הוא סוג של ילד רע, אבל מנומס, בעולם היין שלנו. את כל יינותיו הוא יוצר מכרמים בבקעת הנדיב הסמוכה לבנימינה, בה שוכן היקב כבר משנת 2009. לצד אדומים נהדרים מענבי קברנה פרנק, סירה, קריניאן ואחרים, תמצאו גם כאן ריזלינג משובח (עושה רושם שריזלינג הפך ללהיט אצלנו, שום קשר אגב לאמרלד ריזלינג הנורא של פעם), שרדונה חומצי מאוד ולא מתחנף, סוביניון בלאן קשוח כמו שאני לפחות מאוד אוהב, פרנץ' קולומבר נפלא ובלנד לבן בשם הנדיב בלאן, הכולל ענבי שרדונה, סוביניון וקולומבר. לאחרונה התרצה בר־מאור והוא פותח את היקב הפונקציונלי שלו לאירוח במעין מרכז מבקרים פתוח בין עבודות הייצור ביקב (צריך להזמין מקום באתר היקב). תוכלו כמובן גם סתם לבוא לקנות, ביקב או בחנויות וכמובן לפגוש את היינות שלו במיטב מסעדות ארצנו.
יקב בר־מאור, האסיף 45, בנימינה




































