סגור

סופרליג, סופרדרמה: ליגה חדשה באירופה תשנה את הכדורגל לתמיד

יום לפני שאופ"א, הליגות ורוב הקבוצות באירופה היו אמורות לאשר את הפורמט החדש של ליגת האלופות, הקבוצות הגדולות ביבשת הטילו פצצה - הקמת ליגה סופרליג שתחליף אותה. הן לא חוששות ללכת נגד המסורת כדי להרוויח יותר


יום לפני שאופ"א, הליגות ורוב הקבוצות באירופה היו אמורות לאשר את הפורמט החדש של ליגת האלופות, הקבוצות הגדולות ביבשת הטילו פצצה. כבר בצהריים הודלף שריאל מדריד, ברצלונה, ליברפול, מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי, ארסנל, צ'לסי, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד, אינטר, מילאן ויובנטוס יכריזו על הקמת סופרליג סגורה ומנותקת מאופ"א, שבעצם אמורה להחליף את ליגת האלופות של אופ"א.


דווח שפלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, יהיה הנשיא של הליגה החדשה וסגניו יהיו הבעלים של יובנטוס, אנדרה אניילי, הבעלים של מנצ'סטר יונייטד, ג'ואל גלייזר, הבעלים של ליברפול ג'ון W הנרי והבעלים של ארסנל, סטן קרונקי. הכל מאוד מפורט.

4 צפייה בגלריה
ליאו מסי ברצלונה
ליאו מסי ברצלונה
ליאו מסי, ברצלונה
(צילום: איי פי)

ואז, בחצות שעון אירופה, הכריזו: "12 מועדונים מובילים התאחדו היום כדי להודיע שהם הסכימו על הקמת טורניר אמצע שבוע, הסופרליג, שינוהל על ידי המועדונים המייסדים... אנחנו מצפים להתחיל את התחרות כמה שיותר מהר". קבוצות ה-ESL (כלומר European Super League) טוענות שבקרוב יצטרפו אליהן קבוצות נוספות. הוקם אתר. הכל מאוד רשמי.
רעידת אדמה בכדורגל
מדובר ברעידת אדמה של ממש בכדורגל האירופי שהובילה לתגובות חריפות ברחבי הענף. אופ"א והליגה הגדולות יצאו באיום משלהן רגעים אחרי שנפוצו הידיעות על ההכרזה על הסופרליג. "מועדונים שמעורבים במה שמכונה 'הסופרליג' יורחקו מהליגה המקומית והתחרויות המקומיות ומהתחרויות האירופאיות והבינלאומית" נמסר מאופ"א, שגם שוקלת לתבוע את הקבוצות ב-60 מיליארד יורו - לא ברור באיזו עילה. "השחקנים שלהן לא יקבלו את ההזדמנות לייצג את הנבחרות הלאומיות שלהם", טענו באופ"א ואף קראו ל"אוהבי כדורגל, אוהדים ופוליטיקאים להצטרף אלינו ולהילחם נגד פרויקט כזה. האינטרס האישי של מעט (מועדונים) הלך רחוק מדי. מספיק זה מספיק".
גם איגוד האוהדים האירופאי הביע התנגדות למהלך: "התחרות הזו נוצרה מאחורי גבנו על ידי בעלי קבוצות מיליארדרים שלא מתחשבים כלל וכלל בהיסטוריה של המשחק וממשיכים להתייחס לכדורגל כאל רכוש שלהם". אפילו ממשלות אירופאיות גינו את המהלך. בממשלה הבריטית טענו שהמהלך "יהרוס את פירמידת הכדורגל" וש"האוהדים צריכים להיות בלב כל ההחלטות בכדורגל".
יש לציין שאופ"א, הפרמיירליג ושאר הליגות הבכירות מעולם לא שמו את האוהדים בלב ההחלטות שלהן, שחלקן הסריחו מפוליטיקה ושחיתות מהרגע הראשון שנודע עליהן. הממשלה הבריטית איפשרה למיליארדים זרים לרכוש את המועדונים - מוסדות קהילתיים - מבלי לשאול את האוהדים דבר. כמו כן, הפרמיירליג היא תוצר של קבוצות שדחפו להקמת ליגה שנפרדת מרשויות הכדורגל המסורתיות. אז כן, יש טיפה יותר מדי צביעות בחלק מההצהרות נגד הסופרליג.

4 צפייה בגלריה
זינאדין זידאן פלורנטינו פרס מאמן ריאל מדריד נשיא ריאל מדריד
זינאדין זידאן פלורנטינו פרס מאמן ריאל מדריד נשיא ריאל מדריד
זינאדין זידאן ופלורנטינו פרס, ריאל מדריד
(צילום: איי אף פי)


למה כל זה קורה?
בשביל להבין את ההגיון בהכרזת הפיצול מאופ"א מצד הקבוצות הגדולות שיקימו בעצמן "סופרליג", צריך לחזור לרבעי גמר ליגת האלופות העונה. המפגשים בין ריאל מדריד לליברפול ובין מנצ'סטר סיטי לדורטמונד שוחקו במקביל. כך גם המשחקים בין באיירן מינכן ופריז סן ז'רמן וצ'לסי ופורטו. המשמעות היא שאת חלק מהמשחקים המעניינים ביותר בעונה האוהדים לא היו יכולים לראות בשידור ישיר לא מפוצל.
אופ"א ממש מנעה זאת על ידי שיבוץ המשחקים באותה השעה, במקום לקיים אותם בשני זמנים שונים - מה שהיה מאפשר ליותר אנשים לצפות בכל המשחקים. קשה לאמוד כמה אופ"א וקבוצות הכדורגל הגדולות מפסידות מהתנהלות כזו אבל זה כנראה שמדובר בהרבה מאוד כסף. זה פשוט לא הגיוני מבחינה עסקית לשים שני רבעי גמר זה מול זה.
ולאורך שנים זה לא ממש שינה לאופ"א, שניהלה את ליגת האלופות בדיוק כפי שעשתה זאת בתחילת שנות התשעים - במעיין נמנום שוויצרי שמרני שחושש מחדשנות או שינוי סטטוס קוו, תוך כדי סירוב לשנות או לחשוב מחדש על הפורמט כדי להפוכו למניב יותר עבור כל המשתתפים.
הקבוצות הגדולות תמיד רצו יותר שליטה על הניהול של ליגת האלופות וההכנסות. אך נראה שהפסדים קולקטיביים של כ-1.5 מיליארד יורו מהקורונה (אלו ההפסדים של 12 הקבוצות בעונת 2019/20 לפי הדו"חות שלהן) דחפו את הקבוצות למהלך הדרמטי, שיכניס לכיסיהן 3.5 מיליארד יורו באופן מיידי "כדי לכסות הפסדים מהקורונה". הכסף מגיע ממשקיעים ומבנק ג'יי.פי מורגן. הכדור עכשיו בידיים של אופ"א ועתה מחכים לראות אם היא תפעל כפי שהבטיחה ותמנע מ-12 הקבוצות להתחרות בליגות המקומיות. כמו כן, בסופרליג מתכננים להתחיל כבר באוגוסט הקרוב...
פחות כסף מפוטבול
למרות הכעס על כך שהמועדונים עושים צעד שמנתק אותם מהליגות שלהם, יש בכך הגיון עסקי.

4 צפייה בגלריה
משחק כדורגל יובנטוס על אינטר אצטדיון אליאנץ הריק
משחק כדורגל יובנטוס על אינטר אצטדיון אליאנץ הריק
משחק באצטדיון יובנטוס בזמן הקורונה
(צילום: איי פי)

ריאל מדריד, ברצלונה, ליברפול, מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי, ארסנל, צ'לסי, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד, אינטר, מילאן ויובנטוס הן קבוצות הספורט המוכרות בעולם. הן בעלות מותג בינלאומי חזק בהרבה משל רוב הקבוצות בארה"ב ומשחקות בענף הרבה יותר פופולרי מאשר כל ענף אמריקאי - ועדיין לא מצליחות למנף את הנכסים השיווקיים הללו לרווחים משמעותיים כמו אלו שיש ב-NFL, ליגת הפוטבול של ארה"ב, ה-NBA, ליגת הכדורסל של צפון אמריקה ואפילו ה-MLB, ליגת הבייסבול של צפון אמריקה.
יש לציין שפריז סן ז'רמן ובאיירן מינכן עדיין מסרבות להצטרף לליגה ושארגון המועדונים האירופאי (ECA) הוציא הודעה שמתנגדת למהלך של ה-12 (ושל נשיא הארגון, אניילי) עם קריאה לעבוד עם אופ"א. כל נציגי 12 הקבוצות פרשו מה-ECA ותקדים היורוליג מראה שבסופו של דבר הקבוצות הגדולות מצטרפות לקבוצות הגדולות האחרות.
איך תיראה הליגה?
התוכנית הודלפה כבר לפני מספר שבועות ומבוססת על הקמת ליגה של 15 קבוצות קבועות ו-5 שעולות מהליגות המקומיות. הליגה תחולק לשני בתים של 10 קבוצות כל אחד. ארבע הקבוצות הראשונות בכל בית עולות לרבע הגמר. הקבוצות הראשונות יכולות לקבל בעונה, מהליגה, עד 350 מיליון יורו כל אחת - וחמש האחרות יקבלו פחות, מאחר שלא יזכו לגישה לכ-50% מההכנסות, שמובטחות ל-15 הקבועות.
צפי ההכנסות לליגה כזו - מחסויות וזכויות שידור בעיקר - יעמוד על בין 3.7 מיליארד יורו ל-4 מיליארד יורו בשנה. אמזון, למשל, כבר הביעה עניין ברכישת זכויות השידור. כך גם חברת תקשורת הספורט DAZN.
המשחקים, תחילה, אמורים להתקיים בימי שלישי ורביעי, בדומה לליגת האלופות. התכנון הוא להעביר כמה שיותר מהם לסופי השבוע.
כל קבוצה, לפי התוכנית הפיננסיות, תקבל 180 מיליון יורו על השתתפות בשלב הבתים וכספים נוספים (עד 30 מיליון יורו) יגיעו לפי הישגים ונקודות. השאר יחולק בין הקבוצות הקבועות שלא יכולות "לרדת ליגה". קבוצה קבועה תקבל כ-350 מיליון יורו בשנה מהסופרליג. לשם השוואה, בליגת האלופות רק הזוכה מקבלת כ-120 מיליון יורו בעונה והכסף מחולק בצורה שוויונית יותר בין 32 קבוצות. ליגת האלופות מכניסה כ-3 מיליארד יורו בשנה מזכויות שידור והכנסות.
אופ"א עצבנה את הקבוצות במשך שנים
יש לציין שאופ"א כן ניסתה לרצות את המועדונים הגדולים עם הגדלה ועיצוב מחדש של הפורמט של ליגת האלופות, שאמור לקבל אישור השבוע (שככל הנראה 'נגנב' מפרופ' לאונרדו שארה וייתכן מאוד שיהיו לכך השלכות משפטיות) אבל מה זה יעזור אם ארגון הכדורגל האירופאי לא הצליח בעשורים האחרונים לייצר עם מותגי הספורט הכי חזקים בעולם את טורניר הספורט השנתי הכי חזק בעולם?
בנוסף, במשך שנים אופ"א עשתה מהלכים שפשוט הכעיסו את קבוצות הכדורגל הגדולות. מהגדלת מספר הפגרות הבינלאומיות עם טורניר משחקי ידידות מיותר בצורת "ליגת האומות" ועד פתיחת דלת ליגת האלופות לקבוצות קטנות ולא תחרותיות. בשנים האחרונות שלב הבתים של ליגת האלופות הפך כמעט כל משחק לצפוי ומשעמם - במיוחד אחרי הטמעת רגולציית הפייר פליי הפיננסי, שפתחה פערים בלתי ניתנים לסגירה בין הקבוצות העשירות לקבוצות מעמד הביניים. הרייטינג קרס ברוב אירופה למרות שהכדורגל נמצא על המרקעים יותר מאי פעם. כמו כן, נראה שאופ"א - הרגולטור והמארגנת של טורניר הספורט השנתי היוקרתי ביותר - עשתה הכל כדי לרצות את התאחדויות הכדורגל הקטנות ולא בכדי למקסם את פוטנציאל ההכנסות מהטורניר, ומספר המשחקים בין הגדולות היה מצומצם למדי. "זה כמו רפאל נדאל נגד רוג'ר פדרר פעם בעשר שנים" הסביר פרס.

4 צפייה בגלריה
מוסף שבועי 24.4.19 פוגבה (באמצע) וסולשייאר מאמן החדש של מנצ'סטר יונייטד
מוסף שבועי 24.4.19 פוגבה (באמצע) וסולשייאר מאמן החדש של מנצ'סטר יונייטד
מנצ'סטר יונייטד
(צילום: גטי)
קבוצות ה-ESL טוענות שהן מעוניינות להמשיך בדיונים עם אופ"א ופיפ"א על פתרונות אפשריים ומתייחסות לרמה של ליגת האלופות בהצהרתן. "בחודשים האחרונים ניהלנו דיאלוג שלנו עם המוסדות על עתיד התחרויות האירופאיות והפורמט שלהן. המועדונים בסופרליג חושבים שהפתרונות שהציעו המוסדות לא משפיעים על ההכרח היסודי של משחקים עם איכות גבוהה יותר, שיניבו יותר כסף לכל פירמידת הכדורגל".
פרס, הנשיא של ריאל מדריד, הוא האיש מאחורי הרעיון. הוא מדבר עליו כבר יותר משני עשורים ולאחרונה הצליח לגייס תמיכה מאנשי המועדונים המייסדים, שרבים מהם בבעלות אנשי עסקים, שמטרתם המוצהרת היתה להרוויח מכדורגל. כמו כן, ברור למדי שהבעלים האמריקאים פשוט לא הבינו ההיגיון הכלכלי מאחורי ההחלטות הפוליטיות של אופ"א. רובם בעלי קבוצות בארה"ב ושם לא יאפשרו אובדן גדול כל כך של הכנסות פוטנציאליות כפי שזה קורה בליגת האלופות על בסיס שנתי.
נראה שהאוהדים ברחבי אירופה זועמים על המהלך, שימנע מקבוצות רבות להתחרות מול הקבוצות הגדולות בעולם. אבל כמה מהם יסרבו לצפות בטורניר החדש? שאלה טובה שאין עליה תשובה.
האם בסופו של דבר אופ"א והמועדונים המייסדים יגיעו לאיזשהו סיכום וכל זה היה מהומה רבה על לא דבר? קשה לראות את זה קורה. מה שבטוח שאמש קרתה היסטוריה ושהמועדונים הגדולים לא חוששים ללכת נגד כל הכדורגל, מסורת הכדורגל ואוהדי הכדורגל בשביל להרוויח יותר מכדורגל.