$
ספורט עולמי

קבלת המצב - כלי חשוב להתמודדות עם החזרה למגרשים

בליברפול ובברייטון עשו מאמצים גדולים כדי לגרום לשחקנים שלהן לקבל את המצב החדש

אוריאל דסקל 11:2729.05.20

לפני כשבוע פורסם שמספר ההתאבדויות ביפן נפל באפריל ב-20% - הנפילה הגדולה ביותר בחמש השנים האחרונות במספר התאבדויות במדינה, שההתאבדות אינה זרה לתרבותה ('חרקירי' ויחס מתאבדים למאה אלף תושבים מהגבוהים בעולם). כמו כן, ביפן ציפו שהקורונה תוביל לעלייה ניכרת בפניות לקווי סיוע - וזה לא קרה. רוב קווי הסיוע נותרו ללא עבודה. ירידה של כ-40% בפניות.  

אז מה קרה? גורמי לחץ כגון נסיעות ארוכות לעבודה נעלמו מהחיים של רבים; בתי ספר נסגרו, מה ששיחרר צעירים רבים מהלחץ המפורסם של החינוך היפני וגם... היפנים בילו הרבה זמן עם המשפחה שלהם - יותר מאי פעם. "בבית, עם המשפחות שלהם, הרבה מרגישים בטוחים יותר", אמר יוקיו סאייטו, מי שהיה אחראי על קווי הסיוע הממשלתיים ביפן.

 

מאמן ליברפול יורגן קלופ מאמן ליברפול יורגן קלופ צילום: רויטרס

 

סאייטו גם השווה את תקופת הקורונה לרעידת האדמה ב-2011 שהובילה לצונאמי והאסון בכור בפוקושימה. גם אז חלה ירידה משמעותית במספר התאבדויות בזכות העובדה שהיפנים קיבלו את הסיטואציה כפי שהיא, התכנסו עם משפחה וחברים ותמכו זה בזה.

 

עם זאת, קיים חשש כבד ביפן שהמשבר הכלכלי יוביל לעלייה תלולה בהתאבדויות. ב-1997 - השנה שאחרי המשבר הפיננסי הגדול של השווקים באסיה - היתה עלייה של 35% במספר ההתאבדויות. ואולם, היפנים - כך נראה לפי המספרים - קיבלו את הסיטואציה החדשה כפי שהיא וזה סייע להם להתמודד איתה.

 

התמודדות עם בעיות נפשיות ומנטליות היא חלק משמעותי עם התמודדות של האנושות כולה עם הקורונה. בניגוד למצב ביפן, ההסגרים, חוסר הוודאות הכלכלי והמצב הבריאותי הכללי העלו את החשיפה ללחץ ובעיות נפשיות ברחבי העולם. בסקר שערך המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) כ-28% מהנשאלים דיווחו על כך שהם סובלים ממחלה נפשית כלשהי ב-2020 - פי 8 יותר מאשר - 2018. זה משתלב עם נתונים אחרים מארה"ב שמראים עלייה של 35% בהתאבדויות מאז שנת 2000 וחשש רציני שהקורונה תוביל לעלייה נוספת.

 

הקורונה נוטה לחשוף בעיות ונקודות תורפה וזה נכון גם לחולשות של כלכלות, מדינות ועמים מסויימים. אבל נראה שבעוד שביפן הקורונה הצליחה לשחרר לחצים, לצמצם לחצים קיימים ביום-יום ולגרום ליפנים להעריך יותר את הזמן עם המשפחה - בחלק ממדינות המערב, מתקשים לקבל את המצב ולמצוא את החיובי בסיטואציה החדשה, מה שמעלה את רמת הלחץ.

 

וזה משהו שגם כדורגלנים וספורטאים יצטרכו להתמודד איתו עם היציאה מהסגרי הקורונה. זה עשוי להכריע אליפויות.

 

לי ריצ'רדסון - הפסיכולוג של ליברפול - דיבר בראיון עם "הסאנדיי טיימס" - על התפקיד העיקרי שלו כאחראי על הצד המנטלי והנפשי של שחקניו של ליברפול. "היו לי כמה וכמה שיחות עם שחקנים במהלך ההסגר" אמר ריצ'רדסון. "הנושאים העיקריים שדיברנו עליהם היו 'קבלה ושליטה'".

 

השחקנים היו תקופה ארוכה בחוסר שליטה על הקריירה שלהם וגם בחוסר וודאות. זה היה יכול להשפיע עוד יותר על שחקני ליברפול שקרובים עד כדי כאב להשגת אליפות היסטורית ונאלצו לחכות להכתרה שעבדו עלייה כל כך קשה. לכן ריצ'רדסון נאלץ לדבר עם רבים מהם לגבי "לחיות את הרגע כמה שיותר. ליהנות כמה שיותר מהזמן עם המשפחות, להתייחס אל ההפסקה כפגרה הכרחית... ולגרום להם לקבל את התחושה המוזרה הזו. לקבל תנודות במצב הרוח ולדעת שהם יכולים לדבר כשהם צריכים לדבר".

 

לפי ריצ'רדסון: "מילת המפתח היא קבלה. זה קשה עבור כולם בליברפול אבל צריך לחזור לערכים של המועדון והמנג'ר, יורגן קלופ, הוביל את הטון הזה: כולם מבינים שיש דברים חשובים יותר מכדורגל. שאנשים מתים. אז כן, לזכות בתואר זה חשוב - וכולם משוכנעים שזה יקרה השנה - אבל חייבים לקבל את הדחייה. אין שליטה בקשר לזה. אנחנו איפה שאנחנו. זה המסר".

 

בליברפול, אגב, עשו מאמצים כדי לשמר על מתח כלשהו במהלך הפגרה.

 

שחקנים התאמנו ביחד ב-ZOOM וגם שמרו על קשר יום-יומי. המאמן יורגן קלופ ניהל עם כל שחקן שיחות אישיות מדי כמה ימים. בברייטון מהפרמיירליג גם עבדו עם פסיכולוגים שייעצו לגבי האימונים בזמני הסגר. הקבוצה השתמשה בחודשים האחרונים באימון אופניים דרך אפליקצייה ייעודית באופניים. כך שחקני ברייטון אתגרו אחד את השני במשימות על אופני אימון. קבוצות ספורט אחרות משתמשות באפליקציית Strava שדרכה אפשר להשוות ביצועי ריצה.

 

בברייטון גם ניהלו גם מעקב פסיכולוגי יומי אחרי שחקני הקבוצה. הפסיכולוגים והמאמן גראהם פוטר פשוט מקיימים שיחות יומיות עם כל שחקן.

 

יהיה מעניין לראות אם העבודה הפסיכולוגית הרבה שעשו בבברייטון תסייע לשחקנים לחזור חדים מהפגרה ישר למאבקי התחתית המאיימים.

 

מה שבטוח זה שחלק מההתמודדות עם הקורונה והיציאה מהסגר הקורונה, היא, כאמור, מנטלית ונפשית. היכולת לקבל את הסיטואציה החדשה והמוזרה הזו היא קריטית ליציאה ושיקום מנטלי מהמגפה. זה נכון לכדורגל ובכלל.
x