$
ספורט עולמי

מה הדם שלכם עשה היום?

הפורמולה 1, בעזרת הבנקים הגדולים בעולם, מונפק לפי שווי של 10 מיליארד דולר. עוד מהלך שמרחיק את המירוץ מבסיס האוהדים הנאמן שלו ומקרב אותו למדינות טוטליטריות המארחות אותו בשנים האחרונות

ניצן פלד 11:0302.05.12

ביום ראשון שעבר התקיים בבחריין, על מסלול סחיר המפואר, המירוץ הרביעי של עונת 2012 בפורמולה 1, והביא לסיומו של אחד מסופי השבוע העגומים בתולדות הסבב.

לא, אף נהג לא מת. האמת היא שעל המסלול המצב לא יכול להיות הרבה יותר טוב - לכל אחד מארבעת המירוצים העונה היה מנצח אחר (דבר שקרה לאחרונה ב־2003), שמונה נהגים שונים כבר עמדו על הפודיום, הטבלאות צמודות, והכי חשוב - הכסף ממשיך לזרום.

 

אז מה כל כך נורא? ובכן, העובדה שבפורמולה 1 עושים הכל כדי שהכסף יזרום - גם על חשבון דם שזורם.

 

כבר מהרגע הראשון, באימוני יום שישי, סוף השבוע של גרנד פרי בחריין נפתח תחת אווירה מלחיצה במיוחד. הקבוצות ערכו את אימוניהן על המסלול בזמן שבנסיכות הקטנה מתחוללות מהומות פוליטיות שהסתיימו בהרוג אחד מבין המפגינים, שככל הנראה נורה על ידי כוחות השיטור המקומיים.

 

בעקבות האווירה האלימה והמאיימת, קבוצות פורס אינדיאה וסאובר נאלצו לפרוש מהמשך האימונים ואנשיהן לא סיימו את יום שישי על המסלול, אלא ספונים בחדרי המלון שלהם. עם זאת, לאורך סוף השבוע דווקא המסלול עצמו, עוד אחד מהמבנים המודרניים המפוארים שמשובצים בנסיכויות המפרץ, היה כנראה המקום הכי שקט ובטוח בכל בחריין.

 

 

הפורמולה 1 בבחריין. אז מה כל כך נורא? ובכן, העובדה שבפורמולה 1 עושים הכל כדי שהכסף יזרום - גם על חשבון דם שזורם. הפורמולה 1 בבחריין. אז מה כל כך נורא? ובכן, העובדה שבפורמולה 1 עושים הכל כדי שהכסף יזרום - גם על חשבון דם שזורם. צילום: אי פי אי

 

מירוץ מדכא

 

את ההפגנות מקיימים אנשי הזרם השיעי המהווים את הרוב בנסיכות - הנשלטת על ידי מיעוט של שייח'ים סונים. אין זו הפעם הראשונה שהמתח בין הצדדים לוכד בתוכו את הפורמולה 1 - העונה הקודמת היתה אמורה להיפתח במירוץ חגיגי בבחריין, אירוע שנדחה ובסופו של דבר בוטל בעקבות מהומות על רקע דומה.

 

אבל בעוד שאת ההפגנות בשנה שעברה היה אפשר לקשור לגל ההתקוממות בעולם הערבי, הרי שהפעם התזמון של ההפגנות בסמוך לקיום המירוץ כלל אינו מקרי.

 

המפגינים יצאו לרחובות דווקא עכשיו משתי סיבות עיקריות: ראשית, הם מודעים לסיקור התקשורתי העולמי הנרחב שהפורמולה 1 זוכה לו בכל מקום שאליו מגיע הקרקס הנודד הזה. שנית, ולא פחות חשוב, המפגינים רואים בעצם קיום המירוץ תמיכה מערבית בשלטון, שלטענת המפגינים מדכא את הרוב השיעי במדינה.

 

ואם לשפוט על פי השלטים שהונפו על ידי המפגינים, שלא הותירו מקום לספקות לגבי המסר, הרי שמרבית הביקורת הופנתה ישירות כלפי ברני אקלסטון, האיש העומד בראש מינהלת הפורמולה 1. אקלסטון, אדם בעל היסטוריה מפוקפקת כשזה מגיע לעניינים של דיקטטורות והיעדר סובלנות, הואשם בכך שהוא מעדיף לעשות עסקים עם עריצים וליהנות מהכסף ומתנאי האירוח המפוארים שהם מציעים, בזמן שאותם אנשים בדיוק אחראים לדיכויים של מאות אלפי בני אדם.

 

בשנתיים האחרונות פורסמו כאן כמה מאמרים המצביעים בדיוק על הנקודה הזו - שלפיה תחת ידיו המכוונות של אקלסטון, הפורמולה 1 עושה בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים עם מדינות שאינן דמוקרטיות במקרה הטוב, ועם דיקטטורות מושחתות במקרה הרע.

 

טענה מרכזית שהועלתה כאן במאמרים אלה היתה שהכיוון הזה שהפורמולה 1 לקחה עלול להתפוצץ לה בפנים. בשנה שעברה, כאמור, זה עלה לה בקיום מירוץ הפתיחה החגיגי, והשנה זה עלה לה בכמות עצומה של פרסום שלילי בעקבות אירועי בחריין ותמונות המפגין ההרוג.

 

 

פורמולה 1. ישנן סיבות רבות למעבר רוב הפעילות לאסיה פורמולה 1. ישנן סיבות רבות למעבר רוב הפעילות לאסיה צילום: איי אף פי

 

הכל בגלל סיגריה

 

אם אתם תוהים מה הביא את הפורמולה 1 לפתחם של שליטים אוטוקרטיים, הנה השתלשלות האירועים בקצרה: חברות טבק היו המפרסמות הגדולות בפורמולה 1, עד שבסוף שנות התשעים החלו לעבור בעולם המערבי יותר ויותר חוקים נגד פרסום מוצרי טבק. אקלסטון ואנשיו החלו להעביר מירוצים למדינות אחרות שאינן מערביות או דמוקרטיות (ושבהן צמחה הפורמולה 1 מלכתחילה). ואז, ב־2005, חברת האחזקות CVC רכשה 63.4% מהזכויות על הסבב בעזרת הלוואה שלקחה כנגד הנכס עצמו, ושתשלומיה מגיעים לכ־3 מיליארד דולר.

 

ב־2008 פרץ המשבר הכלכלי הגדול באירופה ובארה"ב, וכתוצאה מכך ההכנסות של הפורמולה 1 במדינות אלה הצטמצמו עוד יותר. כדי להגביר את ההכנסות בשנים אלה, תחת הצורך המרכזי לעמוד בהחזר ההלוואה, העבירה הנהלת הפורמולה 1 יותר ויותר מירוצים למדינות חדשות בסבב, שבתמורה להצטרפותן למשפחה היוקרתית הן משלמות דמי אירוח גדולים עשרות מונים מאלה שבעלי המסלולים הוותיקים באירופה ובארה"ב שילמו לאורך השנים.

 

התוצאה היא יותר מירוצים בשווקים המתפתחים, שמחפשים הכרה מערבית - לפעמים על חשבון האזרחים שלהם. ב־1998 רק מירוץ אחד מ־16 מירוצי העונה התקיים בה (יפן). השנה המספר עומד כבר על שבעה מתוך 20. הלכה למעשה, CVC, המחזיקה ב־63.4% מהפורמולה 1, ואיש הביצוע שלה אקלסטון, בנו את העתיד הכלכלי של הפורמולה 1 על אסיה והכלכלות הצומחות שלה, וזנחו את עברה ההיסטורי באירופה.

 

לא דלק. כסף

 

הסיכון כאן ברור: מעבר לעובדה שהפורמולה 1 הוא לא ספורט מסורתי באסיה (עניין שיש לו משמעויות לגבי דבקות הלקוח גם בזמנים פחות טובים לספורט), הרי שמקרי בחריין מדליקים נורות אזהרה. ראשית, ביטול המירוץ בשנה שעברה הביא להפסד של לפחות 100 מיליון דולר. שנית, המקרה הנוכחי, על הפרסום השלילי שהפורמולה 1 זכתה לו בשבוע החולף, מגיע בתזמון נוראי - CVC אמורה להנפיק ביוני לראשונה חלק ממניות הפורמולה 1 לציבור,בבורסה של סינגפור, לפי שווי שוק מפלצתי של 10 מיליארד דולר.

 

נראה שבינתיים הסיכונים האלה נשארים ברובם על הנייר. העונה שעברה, למרות ביטול המירוץ בבחריין, היתה מוצלחת מאוד. ובימים האחרונים כל החדשות סביב ההנפקה הצפויה היו טובות.

 

מהנפקה שהיתה אמורה לגייס תחילה כ־2 מיליארד דולר, שהיו סוגרים את החזרי ההלוואה של CVC ומשאירים אותה עם עודף של כמה מאות מיליונים, הדיווחים עכשיו מדברים על 2.5–3 מיליארד דולר בזכות הביקוש הגדול.

 

בבלומברג דיווחו בשבוע שעבר כי כדי לעמוד בביקוש צירפה CVC את הבנקים מורגן סטנלי ו־UBS להנפקה, שכבר מנוהלת על ידי גולדמן זאקס. הפורטפוליו הזה כולל עוד כמה חברות אחזקות, וכן את בנק סנטאנדר - כוח אש אימתני שאמור להבטיח שכל מה שיונפק יימכר לציבור, ובמחירים הנכונים.

 

אז אירופה כמארחת נדחקת הצידה. אקלסטון ממשיך לנהל את העסק. ו־CVC - שתחתיה נכנס העסק לחוב וברח מאירופה - הולכת לגרוף חתיכת רווח, ועדיין להישאר בעלת השליטה. המפגינים בבחריין חזרו לבתיהם, אחד פחות משיצאו לרחוב. דלק - אם תהיתם - הוא לא הכוח המניע בפורמולה 1.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x