סגור

בלעדי לכלכליסט
השכנים ברוטשילד הלכו לישון עם משרדים וקמו עם דירת מסיבות

הפעילות הקדחתנית והרועשת בדירות להשכרה קצרת טווח בבניין משותף בתל אביב ממררת את חיי השכנים, והם הלינו על כך לבעלת הדירות, חברת הביטוח מנורה. היא מצדה הגיבה במכתב איום: “תפסיקו להטריד אותי עם תלונות”

גרירת הרגליים בהסדרת ענף ההשכרה קצרת הטווח מעמיקה את המריבות בין דירות ה־Airbnb ובין הדיירים השכנים. דיירי בניין כזה ברחוב רוטשילד בתל אביב ניסו למחות על התופעה הזו בדירות השכנות, אולם בעלת הדירות, חברת הביטוח מנורה מבטחים, בחרה להגיב במתקפה משלה.
מדובר בבניין בן ארבע קומות מעל קומה מסחרית, שאגף אחד שלו כולל ארבע דירות בבעלות אנשים פרטיים ואגף שני כולל קומה מסחרית וארבע דירות המצויות כולן בבעלות חברת הביטוח מנורה. בדירות של מנורה פעלו במשך כמה שנים משרדי סטארט־אפ קטנים, שלא גרמו להפרעה בבניין. לאחר עזיבת הסטארט־אפיסטים מנורה השכירה את הדירות לחברת ייזום ופיתוח. על פי עדויות הדיירים, שתיים מהדירות פוצלו וחולקו והן עומדות להשכרה לטווח קצר כמספר יחידות דיור, והדירה בקומה העליונה מושכרת כדירת אירועים ומייצרת מטרד של ממש.

2 צפייה בגלריה
שדרות רוטשילד תל אביב
שדרות רוטשילד תל אביב
שדרות רוטשילד בתל אביב
(צילום: עמית שעל)

“אל תפנו אליי”
דיירי הבניין פנו בכתב לחברת מנורה ויידעו אותה במתרחש בדירות. "הנכסים כפי שאת יודעת פוצלו בניגוד לחוק, כך ששלושה משרדים הפכו לשלוש יחידות אירוח או בקיצור כל הצד שלכם הפך לאכסניה זולה שמארחת אנשים מפוקפקים", כתבה אחת הדיירות למנהלת הנכסים במנורה נירה איטר, בפברואר האחרון. "מדי שבוע נערכות כאן מסיבות שמופסקות, אך לא תמיד, רק אחרי שאנחנו מערבים משטרה. רכבת של אנשים 24 שעות ביממה, שעוברת בחדר המדרגות. אנחנו מכיסנו קנינו ותלינו שלטים שמבקשים לשמור על השקט, אבל הם לא ממש עוזרים. אני לא רוצה לחשוב מה יקרה כאן בעונת התיירות". מנורה השיבה לדיירת שהנכס הושכר, ועל כן "כל בעיה צריכה להיות מופנית לשוכר ולא אליי".
במקביל פנו הדיירים למחלקת הפיקוח על הבנייה בעיריית תל אביב והודיעו על פיצול הדירות שבוצע בניגוד לדין. המחלקה שלחה למקום פקחים, ובתשובה לאחד הדיירים השיב בקיץ האחרון המהנדס חיים זילברמן, מנהל אזור מרכז במחלקת הפיקוח על הבנייה: "ערכנו ביקורת במקום ואיתרנו את עבודות החלוקה. ממצאי הביקורת הועברו לייעוץ המשפטי ועם קבלת הנחיות נפעל בהתאם". בסוף דצמבר 2020 שלח זילברמן הודעה מקוממת לדיירים, ולפיה התקבלה חוות הדעת של היועץ המשפטי של העירייה שלפיה לא ניתן להגיש תביעות במקום, "כי בתיק הבניין אין היתרי בנייה לבניין".
הדיירים טוענים כי החיים בבניין, באחד הרחובות היוקרתיים בתל אביב, הפכו בלתי נסבלים, בעיקר בסופי שבוע ובלילות, כשבדירת האירועים מתקיימות מסיבות, ובדירות האירוח מתחלפים דיירים בתדירות גבוהה. "חדר המדרגות של הבניין הפך לטיילת, מעבירים בו מזוודות, אבל גם קייטרינג וציוד הגברה למוזיקה", מתארים הדיירים. "אורחים שמגיעים לדירות האלה דופקים על הדלתות שלנו בשעות הלילה, צועקים ומקללים. אחת הדיירות בבניין בהיריון ולא מצליחה לישון. המצב החמיר במיוחד בסגרים ולאורך התקופה שהברים והמסעדות היו סגורים. אנשים באו לדירה בבניין וערכו מסיבות רועשות".
2 צפייה בגלריה
ארי קלמן מנכ"ל מנורה
ארי קלמן מנכ"ל מנורה
ארי קלמן מנכ"ל מנורה
(צילום: גיא אסיאג)
אחת הדיירות בבניין שיגרה למנורה הודעה נוספת בה היא מתארת את מצוקתה: "אמא שלי חולת סרטן, שנמצאת בהשגחתנו במהלך סוף השבוע, לא יכלה לישון אתמול כל הלילה בגלל מסיבה בדירת האירועים. הילד שלי בן 7, במשך סופי השבוע האחרונים ישן אצל הסבתא השנייה בגלל הרעש. התרענו בפנייך מספר פעמים על ההתנהלות הלא חוקית שמתנהלת תחת חסותך וממררת את חיי הדיירים בבניין. את מעדיפה באופן תמוה להסיר אחריות ולהתעלם ממה שנעשה כאן. את בעלת הנכס, ולכן את אחראית".
בתגובה שלחה מנורה מכתב איום לאותה דיירת, באמצעות עו"ד גלית קלנטרוף קליין: "מרשתי היא בעלת מספר נכסים בבניין, וכפי שידוע לך חלק מנכסיה הושכרו על ידה לחברת ייזום ופיתוח. בחודשים האחרונים הנך פונה לנציגת מרשתי, הגברת נירה איטר, באופן חוזר ונשנה בשל תלונות כאלה ואחרות שיש לך בקשר עם הנכסים המושכרים, תוך שהפניות מבוצעות בכל ימות השבוע לרבות בסופי שבוע, ובשעות שאינן מקובלות לכל הדעות. יובהר חד־משמעית כי פניותייך הרבות עולות כדי הטרדה ופגיעה בפרטיות. הנך נדרשת להפסיק לפנות לנציגיה של מרשתי לאלתר. פניות רלוונטיות ככל שישנן ניתן להעביר באמצעות הדואר האלקטרוני. ככל שלא יופסקו הפניות, תנקוט מרשתי אמצעים העומדים לרשותה על פי כל דין".
“צריך רגולציה”
ממנורה נמסר: “החברה משכירה מספר נכסים בבניין, והאחריות לשימוש על המושכר חלה על השוכרים על פי דין. בהתייחס לפנייה הספציפית, החברה בודקת את הנושא ותעביר את הפנייה להתייחסותו של השוכר. ככל שמתבצעת התנהלות לא חוקית על ידי מי מהשוכרים, בוודאי שהדבר אינו מקובל על החברה וככל שכך והיא תפעל בנושא בהתאם לדין”.
מהעירייה נמסר: “חלוקת דירות ללא היתר בנייה היא עבירה על החוק. כשהדבר נעשה מטעמים של בצע כסף, זה חמור אף יותר. פתרון הבעיה של דירות מגורים המושכרות לתקופות זמן קצרות אמור לבוא דרך רגולציה של המדינה. במקרה המדובר בוצעה ביקורת והטיפול ייעשה בהתאם לחוק והמצב בשטח. לגבי דירות המשמשות לאירועים חד־פעמיים וגורמות למטרדי רעש, זו תופעה חדשה המתגברת ברחבי העיר ואכיפתה באחריות המשטרה”.