סגור

בלעדי לכלכליסט
עתירה נגד גבעתיים: "הרגה את תמ"א 38"

בעלי דירות בעיר טוענים כי החלטת העירייה להקפיא למשך שנה הוצאת היתרים היא מדיניות רטרואקטיבית "בלתי סבירה". העירייה: "קיים מחסור בשטחי ציבור"

בעלי דירות בגבעתיים עתרו לבית המשפט המחוזי בדרישה לבטל את החלטת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שניתנה ב־15 במרץ להקפיא הוצאת היתרי בנייה לתמ"א 38 בעיר ל־12 חודשים או עד הפקדת תוכנית חדשה שתסדיר את הסוגיה. לטענת העותרים, החלטה זו מטילה "גזר דין מוות" על מימוש תמ"א 38 בגבעתיים. את העתירה הגישו משרד עוה”ד גיא פרבמן, רשף ושות’, שמייצג עשרות פרויקטים בעיר, ובעלי דירות בבורוכוב 41, שאף הם מיוצגים על ידי המשרד.


הוועדה המקומית קבעה כי בשל מחסור הולך ומחריף במבני ציבור ושירותים שכונתיים, תיאסר תוספת יחידות דיור מכוח תמ"א בחלקים רבים בעיר. על כן קבעה הוועדה כי תמ"א 38 לא תחול בתחומי העיר, למעט בשכונת גבעת רמב"ם ובתוכניות פינוי־בינוי נקודתיות שאושרו במוסדות התכנון. עוד ציינה הוועדה כי הפתרון למצוקה בשטחי ציבור יושג רק בתוכניות פינוי־בינוי, שבמסגרתן יוקצו שטחים לצורכי ציבור.
הוועדה המקומית קבעה כי ההחלטה לא תחול במתחמים שבהם כבר ניתנו על ידיה היתרי בנייה או על בניינים שהוגשו להם בקשות להיתרי בנייה שעמדו בתנאים, וכן לא תחול על בקשות להיתרים המבוססות על תיקי מידע שניתנו לפני 8 במרץ השנה. בנוגע לעותרים בבורוכוב 41, הם התקשרו עם יזם בהסכם תמ"א, והוגשה בקשה לתיק מידע ב־9 במרץ.

1 צפייה בגלריה
בניין העותרים בורוכוב 41 גבעתיים תמ"א 38
בניין העותרים בורוכוב 41 גבעתיים תמ"א 38
בניין העותרים בבורוכוב 41 גבעתיים. “עשרות פרויקטים יבוטלו”
(צילום: אוראל כהן)

בעתירה, שהוגשה על ידי עורכי הדין גיא פרבמן, אפרת רשף ודור אלדר, נטען כי ההחלטה "בלתי סבירה", קובעת מדיניות באופן רטרואקטיבי תוך כדי פגיעה בעקרונות הבסיסיים של המשפט המינהלי, חובת ההגינות, ההיגיון והפסיקה המחייבת: "המשיבה מבטלת בהליך קיצוני, בלי שהדיון פורסם מראש באופן המאפשר להגיש התנגדויות, הוראות ברורות ומפורטות שחלו עד אותה החלטה ביחס לתמריצי בנייה, זכויות בנייה, תמהיל יחידות דיור חדשות, חניות ושטחים משותפים... על אדני המדיניות התקפה קודמו הסכמים עם בעלי דירות בעיר ויישום הוראות תמ"א 38 בגבעתיים".
עוד טוענים העותרים כי מינהל התכנון והמועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטו כי תמ"א 38 תסתיים רשמית ב־1 באוקטובר 2022, ומכאן שהחלטת הוועדה המקומית להקפיא את התכנון בעיר למשך 12 חודשים היא בפועל הודעה על סיום התמ"א בעיר. הם מזכירים כי על פי החלטת המועצה הארצית, התמ"א תחול על בקשות להיתרי בנייה שיוגשו עד 1 באוקטובר 2022, ועל סמך החלטה זו פועלים בעלי דירות ויזמים לקדם פרויקטים תוך השקעת משאבים רבים.
העותרים מציינים כי סוגיית המחסור במבני ציבור היתה ידועה זה מכבר לעירייה, שלא פעלה להיערך למציאת פתרונות לבעיה. ב־2014 נתקבלו סקרים שהוזמנו על ידי העירייה באשר למבני ציבור וחינוך שהתבססו על תוספת צפויה של 16 אלף נפש לאוכלוסיית העיר עד 2023. הסקרים הצביעו על מחסור במבני ציבור ובכיתות על־יסודיות. "ממצאי הסקרים חייבו את העירייה לפעול כדי לספק לתושבים צרכים יסודיים הכוללים חינוך, מוסדות ציבור, שטחים ציבוריים פתוחים ותנועה סבירה", צוין בעתירה.
לטענת העותרים, החלטת הוועדה המקומית לוקה ב"חוסר סבירות קיצוני" ומשמעותה המעשית היא ביטול תמ"א 38 או ריקונה מתוכן. על כן מבקשים העותרים לבטלה, ולכל הפחות לבטל את ההוראה המחילה את ההחלטה רטרואקטיבית על כל תיקי המידע שיוצאו החל מ־8 במרץ. "ההחלה הרטרואקטיבית מביאה לכך שעשרות פרויקטים שלגביהם התקשרו יזמים ובעלי זכויות, על סמך הוודאות התכנונית הקיימת בעיר גבעתיים, לא יקודמו לביצוע, ולמעשה יבוטלו", טוענים העותרים.
העותרים מבקשים לבטל את החלטת הוועדה המקומית מ־15 במרץ, ולחלופין להורות כי תחול רק לאחר מתן פסק הדין בעתירה. כמו כן, ככל שההחלטה לא תבוטל, העותרים מבקשים מבית המשפט להורות לוועדה המקומית לנסח הוראות מעבר אשר יאפשרו מימוש פרויקטים שכבר מצויים בהליכי קידום.
מעיריית גבעתיים נמסר: "קצב התקדמות אישור בקשות התמ"א בגבעתיים תלוי באופן ישיר בקידום מקביל של תוכניות פינוי בינוי שמייצרות שטחים למבני חינוך וציבור. העתירה הנוכחית תואמת את הוראות תוכנית המתאר המתגבשת שקבעה עוד לפני 5 שנים שלאחר 5 שנים במידה ותהייה בעיית תשתיות ומבני חינוך התמ"א תוקפא. המהלך הלא פשוט הזה יבטיח שהעיר תמשיך להיות איכותית עבור כלל תושביה. בנייה למגורים לא יכולה להתקיים מבלי שנבטיח לצידה גם תשתיות איכותיות לתושבים. מעבר לכך העירייה תגיב לעתירה בבית המשפט".