$
נדל

בלעדי לכלכליסט

עיריית ירושלים: הפטור מהיטל השבחה בפינוי בינוי יבוטל ב-2023

הפטור הנרחב מהיטל השבחה שניתן בתקופת ראש העירייה ניר ברקת במטרה לעודד פינוי בינוי בבירה, יינתן רק לפרויקטים שיקבלו היתרי בנייה עד 2023

שלומית צור 10:2415.11.20

ההיתכנות הכלכלית למימוש פרויקטים של פינוי בינוי בירושלים צפויה לרדת בעוד שנתיים. זאת, לאחר שמועצת העיר אישרה באחרונה את שינוי התבחינים לקבלת פטור מהיטל השבחה בפרויקטים של פינוי בינוי, וקבעה כי הפטור הקיים יינתן לפרויקטים שהיתר הבנייה שלהם יונפק עד ינואר 2023. בעירייה מסבירים כי מטרת השינוי היא לזרז הוצאת היתרי הבנייה לפרויקטים אלה. מתן הפטור לפרויקטים שיקבלו היתרי בנייה אחרי ינואר 2023, יישקל מחדש.

 

בשנת 2014 החליטה עיריית ירושלים, באישור ועדת הכספים העירונית, להעניק פטור מהיטל השבחה לפרויקטים של פינוי בינוי במתחמים מוכרזים על ידי הממשלה, שיתממשו בטווח כולל של 9 שנים (6 שנים לאישור תוכנית בניין עיר, ועוד 3 שנים להוצאת היתר בנייה). ראש העיר אז, ניר ברקת, הודיע כי מטרת הפטור היא לעודד הוצאה לפועל של פרויקטים של פינוי בינוי. פרויקטים שעמדו בקריטריונים קיבלו את המלצת העירייה לקבלת הפטור שאושר על ידי שרי הפנים והאוצר.

 

המהלך עודד קידום של תוכניות פינוי בינוי בעיר, ובפרט בשכונת קרית יובל בה יצאו חלק מהפרויקטים אל הפועל. על פי נתוני העירייה, טרם ההחלטה קודמו בעיר 10 פרויקטים לפינוי בינוי הכוללים 3,000 יחידות דיור, וכיום מקודמים בה מעל 80 פרויקטים הכוללים כ-28 אלף יחידות דיור, 8,000 מתוכן מצויות כבר בשלב התוכניות המאושרות.

 

 

פינוי בינוי בירושלים פינוי בינוי בירושלים צילום: דן שושני יח"צ

 

במסמך שהובא לאישור מועצת העיר ב-9 בנובמבר, צוין כי "לאור הניסיון המצטבר בשנים האחרונות, עולה כי ישנו קושי משמעותי במעבר משלב התכנון לשלב הבנייה בפועל, וזאת לאור מגוון סיבות הקשורות בהתנהלות מול דיירים, תביעות דייר סרבן, הליכי גישור, שינויים בבעלות בדירות, התנהלות מול יורשים וכו'. פרק הזמן של הוצאת היתר בנייה תוך 3 שנים מקבלת תוקף לתוכנית אינו מספיק בחלק מהפרויקטים. לכן, על מנת להאיץ את קצב מימוש הפרויקטים, החליטה העירייה כי תוקף התמריץ הכלכלי למתן פטור מהיטל השבחה לא יוחרג מעבר לינואר 2023".

 

מהחלטה זו מעריכים בעירייה, צפויות ליהנות כ-14 תוכניות נוספות לפינוי בינוי ובהן 6,871 יחידות דיור המצויות בשלבי תכנון סופיים, בהנחה ש-30% מהן יספיקו להוציא היתר בנייה עד למועד שנקבע.

 

עם זאת, בעירייה מבהירים כי על תוכניות שלא יעמדו בלוחות זמנים אלו, יחול המצב החוקי הרגיל - והן לא יוכלו להסתמך על קבלת המלצת העירייה לפטור מהיטל השבחה. יזמים אלה יגישו את הבקשה לפטור מהיטל השבחה, שתיבחן לגופה באותו המועד, ותידרש גם לאישור שרי הפנים והשיכון.

 

ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "עיריית ירושלים רואה את תהליכי ההתחדשות העירונית ככלי מרכזי להגדלת היצע הדירות בעיר ושינוי התבחינים לקבלת פטור המיטיב עם היזמים ומהווה זרז לביצוע הפרויקטים".

 

יזמים הפועלים בתחום הפינוי בינוי בירושלים טוענים כי מדובר בהחלטה שתקפיא קידום של פרויקטים בטווח ארוך. זבולון רוטנברג, סמנכ"ל פיתוח עסקי אסדן ישראל וחבר בפורום יזמי התחדשות עירונית בירושלים אומר כי: "בהחלטה זאת עיריית ירושלים למעשה בוחרת להקפיא את מרבית הפרויקטים של פינוי בינוי אשר כבר יצאו לדרך בשנים האחרונות בעיר. מדובר בעשרות אלפי דיירים אשר נמצאים בתהליך מזה שנים וכעת עומדים מול שוקת שבורה. שינוי מדיניות ללא הסדרת תקופת מעבר אפקטיבית, איננה הוגנת לא לדיירים ולא ליזמים מפני שאין היא מתחשבת מספיק בלוחות הזמנים. התנאים החדשים יובילו למצב שכל פרויקט שיצא לדרך בחמש השנים האחרונות ובהתאם למדיניות העירייה יחזור אם בכלל לנקודת האפס שלו, עם תמורה פחותה יותר לדיירים וצפיפות בינוי גדולה יותר".

 

x