$
חדשות נדל

מחיר הריכוזיות של כחלון

בשלוש השנים האחרונות, שר האוצר מתערב כמעט בכל היבט אפשרי של שוק הדיור, בניסיון להוריד מחירים. הקבלנים מפסידים כסף, המשקיעים בורחים לחו"ל ומשפרי הדיור תקועים - והתוצאה, בינתיים, היא ירידה של 2.5% בלבד במחירים

דותן לוי 11:0314.08.18
השבוע התפרסמו נתונים נוספים המצביעים על האטה בשוק הדיור. לפי הלמ"ס, ביוני האחרון נרשמה ירידה של 23% במכירת דירות חדשות בהשוואה ליוני 2017. לפי משרד האוצר, באותו חודש נרשמה ירידה של 33% בהיקף המשקיעים בנדל"ן לעומת יוני 2017.

 

הנתונים הללו הם תמצית התוצאה של התערבות הממשלה בשוק הדיור - ההתערבות המשמעותית ביותר מאז תנופת הבנייה של שנות ה־90 שאותה הוביל אריק שרון.

 

 

 

 

 

אלא שבניגוד לאותם ימים, שבהם הממשלה עודדה קבלנים לבנות בשוק החופשי ובתנאים מצוינים מבחינתם, ההתערבות הנוכחית פועלת בכיוון הפוך: היא מחייבת את מי שבונה במחיר למשתכן ליישר קו עם נתח רווחים נמוך יותר, מורידה את הצורך בשיווק ובכך גורמת לעליית מחירי הקרקעות בשוק החופשי, פשוט כי בעלי הקרקעות הבינו שהם יכולים.

 

התוצאה היא האטה: עצירת רכישות, פחות התחלות בנייה, בריחת משקיעים לחו"ל, אובדן עצום של מקורות הכנסה למשק והעמדת לא מעט קבלנים בסכנה.

ממשלות מתערבות בשוק הדיור. זה לא דבר נדיר. אלא שבדרך כלל מי שמוביל את המדיניות מתמקד בנקודה בעייתית או שתיים. במקרה של שר האוצר משה כחלון, מדובר בלפיתת ענק שחובקת את השוק מכל הכיוונים: בבלימת המשקיעים, בעצירת שיווקי קרקעות לשוק החופשי, במתן מענה רק לזוגות צעירים במסגרת מחיר למשתכן תוך כדי התעלמות מוחלטת ממשפרי דיור ואפילו בשליטה בכל הנתונים שמתפרסמים על שוק הדיור.

 

 

 

שר האוצר משה כחלון. תוקף את השוק מכל הכיוונים שר האוצר משה כחלון. תוקף את השוק מכל הכיוונים צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

במקרה של הקבלנים, כחלון פשוט סגר להם את הברז. הוא הוריד אותם אל הברכיים כי הבין שהם חייבים להמשיך לבנות - וכשאין אלטרנטיבות הם יבנו בתנאים שלו. הם אכן התמסרו, אבל רק בלית ברירה. חלקם ניגשו למכרזי מחיר למשתכן, כולל חברות שהצהירו שלא יעשו זאת, אבל במקביל פנו לתחומים אחרים כמו התחדשות עירונית. בינתיים, קיבלנו האטה בהתחלות הבנייה.

 

באופן מוזר, כשהנתונים על הירידה בהתחלות הבנייה החלו לזלוג החוצה, אנשי האוצר הציגו אותם בגאווה. אלא שכיום כבר ברור כי למגמה הזו יש השלכות שליליות רבות, כמו זינוק בהיקף הקבלנים שנמצאים בבעיות פירעון. ואלה רק הנזקים הישירים. באופן עקיף, תעשייה שלמה עשויה לשלם את המחיר.

 

באשר למשקיעים - הנתח שלהם בשוק הדיור ירד מכ־30% בשנות השיא לפני כעשור, לפחות מ־14% כיום. בדיוק כמו שעשה עם הקבלנים, כחלון הלך נגד המשקיעים, במקום לנסות לרתום אותם לטובתו ולתת להם תמריצים, למשל כדי שישכירו את הדירות לזוגות צעירים. התוצאה היא לא רק ירידה ברכישות, אלא אובדן עצום של הכנסות למדינה, שזורמות כעת מחוץ לגבולות ישראל.

 

פלח נוסף שנפגע הם משפרי הדיור, שהיצע הדירות שהם יכולים לרכוש מצטמצם בהדרגה. גם כאן מדובר בתרחיש מתגלגל שהוביל לחוסר אמון של משפרי דיור ביכולת למכור את דירתם.

 

קשה שלא להתאכזב מהתוצאות של מהלכי שלוש השנים האחרונות, במיוחד לנוכח מחירי הדירות. אלה, לפי בנק ישראל, ירדו רק בכ־2.5% - שיעור נמוך מדי לאור ההשלכות הדרמטיות של ההתערבות של כחלון בענף הנדל"ן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x