$
חדשות נדל

מכה לאחים דיין: ביהמ"ש אפשר לרמ"י לתכנון ולשווק מתחם פינוי-בינוי בגבעת שמואל

ביהמ"ש המחוזי ביטל צו מניעה בן 18 שנה שאסר על רמ"י לתכנן ולשווק קרקע שמיועדת להתחדשות עירונית בשכונת גיורא. מגדלי הזוהר (שהפכה לא.ב. התחדשות עירונית) דרשה לאורך השנים מרמ"י לאפשר לה לתכנן ולקדם באופן בלעדי את הפרויקט אבל הפסידה במאבק

אמיתי גזית 18:3328.02.18

חברת א.ב. התחדשות עירונית (לשעבר חברת מגדלי הזוהר), שבשליטת האחים דיין, ספגה אתמול (ג') מכה כואבת בעקבות החלטה של בית המשפט המחוזי מרכז לבטל צו מניעה שהוצע לפני 18 שנה ואסר עד היום על רשות מקרקעי ישראל לתכנן ולשווק קרקע שמיועדת לתוכנית פינוי-בינוי בשכונת גיורא בגבעת שמואל.

 

 

 

מגדלי הזוהר דרשה לאורך השנים מרמ"י לאפשר לה לתכנן ולקדם באופן בלעדי פרויקט לבניית 1,600 דירות במקום 540 שיהרסו. מגדלי הזוהר התבססה על מכרז שבו זכתה והסכם שנחתם עימה ב-1998, כאשר בעלי החברה היו דודי אפל ועו"ד דרור חוטר ישי.

 

ההסכם בוטל לאחר שנחשף כי אפל שיחד את מנהל מחוז תל אביב ברמ"י כדי להשיג תנאים משופרים. בעקבות ביטול ההסכם, פנתה מגדלי הזוהר בשנת 2000 לבית המשפט ודרשה ואף קיבלה את אותו צו מניעה לפיו אסור לרמ"י לבצע כל פעולה על הקרקע עד שיתברר האם ההסכם תקף.

 

החלטת שופטת בית המשפט המחוזי מרכז, חנה קיציס, שמה קץ לטענות החברה לבלעדיות, תאפשר לרמ"י ולעיריית גבעת שמואל להכין בעצמן תוכנית בניין עיר, וכן תאפשר לכל חברה יזמית לחתום על הסכמים לפינוי-בינוי עם תושבי השכונה.

 

העירייה, שיוצגה ע"י עוה"ד ענת בירן וטל אור, טענה כי צו המניעה ההיסטורי מונע ממנה לפתח את השכונה ומנציח את מצוקת התושבים. השופטת קיציס קיבלה טענה זו כאשר קבעה כי "הנזק מהותרת הצו על קנו הינו הנזק כתוצאה מעיכוב הליכי התכנון. תושבי השכונה סובלים שנים אורכות ממצב פיזי ירוד, תשתיות רעועות ומצוקת דיור קשה".

 

 

שכונת גיורא בגבעת שמואל שכונת גיורא בגבעת שמואל צילום: עמית שעל

 

"פיצול המתחם ל-2 תוכניות יסנדל אותנו"

 

השטח המדובר מורכב משני מתחמים, האחד בו בנויים הבניינים שמיועדים להריסה, והאחר קרקע פנויה שאמורה להיכנס לגבולות התוכנית החדשה כדי לאפשר ליזמים לבנות כ-1600 דירות שיספקו על פי הערכות את הרווח הדרוש. מגדלי הזוהר, שבינתיים שינתה כאמור את שמה לא.ב התחדשות עירונית, טענה כי העירייה מקדמת שתי תוכניות נפרדות - האחת למתחם הבנוי, והאחרת לשטח הפנוי.

 

על פי טענת החברה, פיצול המתחם ל-2 תוכניות נועד לסנדל אותה ולמנוע ממנה לממש את הבטחותיה לדיירים. השופטת קיציס קבעה בפסק הדין כי צו המניעה בטל אך חייבה את גבעת שמואל להכין תוכנית אחת למתחם כולו.

 

עו"ד טל בננסון, שמייצג את משפחת דיין, טוען כי מבחינתם זהו הישג משמעותי. לדבריו, ממילא מגדלי הזוהר החתימה את רוב הדיירים (כ-300) על הסכם פינוי-בינוי ולכן זכויותיה מובטחות, כעת כאשר ברור כי הקרקע הפנויה היא חלק מהתוכנית תוכל לממש את הפרויקט.

 

מדודי אפל למשפחת דיין

 

לפני 30 שנה כאשר חברת מגדלי הזוהר הייתה בבעלות דודי אפל, היא זכתה במכרז לתכנון שכונה חדשה במתחם במסגרת פרויקט של פינוי-בינוי, תמורת 4 מיליון שקל ששלימה לרמ"י. כעבור זמן קצר רשות מקרקעי ישראל ביטלה את ההסכם עם מגדלי הזוהר לאחר שהתברר כי הוא היה נגוע בשחיתות, פרשה זו הייתה אחת מתוך כמה שהובילו בסופו של דבר להרשעתו וכליאתו של אפל. ב-2011 נקלעה מגדלי הזוהר להקפאת הליכים, ונמכרה לפני שנה וחצי בהליך כינוס נכסים לחברת הרברט סמואל על הים שבבעלות בני משפחת דיין בתמורה ל-80 מיליון שקל. פרויקט הפינוי בינוי בגבעת שמואל היה הנכס העיקרי בסל שקנתה משפחת דיין.

 

בשלב זה עדיין מתנהלת תביעה אחרת של החברה בה היא דורשת מרמ"י לקיים עימה את אותו הסכם היסטורי, לתכנון השכונה וביצוע פרויקט פינוי בינוי. על כך אמרה קיציס כי "בחלוף 20 שנה ממועד המכרז ניתן לקבוע כי הסכם הפיתוח הגיע אל קיצו ולא ניתן להעניק לו היום חיות מחודשת. בעניין זה נראה כי סיכויי התביעה נמוכים ואפילו קלושים".

 

אם תביעת דיין תידחה תיוותר בידיהם האופציה לתבוע פיצוי, ראשית בעברו תשלום בסך 4 מליון שקל שמגדלי הזוהר שילמה לרמ"י ב-1998 בעקבות זכייתה במכרז, וכן בטענה לאובדן רווחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x