$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

נחתם הסכם שמשחרר את הפקק לבניית שכונה חדשה בלוד

תוכנית ענק לבניית 11 אלף דירות על אדמת מושב ניר צבי יוצאת לדרך - לאחר שביום חמישי נחתם הסכם בין המושב, המועצה האזורית עמק לוד ועיריית לוד

אמיתי גזית 06:4717.09.17

תוכנית ענק לבניית 11 אלף דירות על אדמת מושב ניר צבי יוצאת לדרך. הסכם שנחתם ביום חמישי בין המושב והמועצה האזורית עמק לוד לבין עיריית לוד פרץ את הדרך לקידום התוכנית, שבמסגרתה ייבנו 11 אלף דירות בשכונה חדשה שתוקם על אדמות המושב וכן ימומש הסכם הגג שנחתם בין המדינה לעיריית לוד.

 

 

המועצה האזורית תקבל 42‑44 מיליון שקל בתמורה להסכמתה להעברת השטח שישמש להקמת השכונה. כמו כן תוכנית הבנייה תתוקן ותתווסף לה תוכנית לבניית 180 דירות בלב ניר צבי, שייועדו לבנים ממשיכים.

 

במאי השנה חתמה המדינה על הסכם גג עם עיריית לוד, שבמסגרתו מתוכננת בנייה של 17 אלף דירות והשקעה של כמעט 7 מיליארד שקל בעיר לוד.

 

תוכנית הבנייה בעלת ההיקף הגדול ביותר בהסכם היא התוכנית לבניית אותה שכונת ענק על שטח של 1,690 דונם, השייך כיום למושב ניר צבי שבמועצה האזורית עמק לוד. השטח משמש את המושב לחקלאות. את התוכנית הזו ותוכניות אחרות במסגרת ההסכם מובילה החברה הממשלתית דירה להשכיר, שגם ניהלה את המגעים להסכם הגג עם לוד. על ההסכם חתומים גם משרד האוצר, משרד הבינוי ורשות מקרקעי ישראל.

ראש עיריית לוד יאיר רביבו ראש עיריית לוד יאיר רביבו צילום: ענר גרין

 

 

בתחילת המגעים בין הצדדים התנגדו המועצה האזורית והמושב לגריעת שטח כה גדולה והעברתו ללוד. בין היתר, נטען כי הקרקע משמשת לחקלאות וחיונית לפרנסת אנשי המושב.

 

הכרעה במחלוקת על גבולות מוניציפליים, כמו במקרה זה, מועברת לוועדת גבולות במשרד הפנים. עד השנה נהוג היה להקים ועדת גבולות אד הוק שתבחן עניין ספציפי. לאחר שאותה ועדה היתה מגישה את מסקנותיה לשר הפנים, היא היתה מתפרקת. בשנה האחרונה משרד הפנים ערך רפורמה בשיטה והקים שורה של ועדות גבולות אזוריות קבועות שתפקידן לדון באופן שוטף במחלוקות מעין אלה.

 

ועדת הגבולות של מחוז מרכז הוקמה לפני כשלושה חודשים. הוועדה אחראית לטיפול במקרה של ניר צבי, לצד 15 מחלוקות נוספות וכבדות משקל, כמו שיוך מוניציפלי של נתב"ג וחלוקת הכנסות מהשדה ושינוי גבולות גבעת שמואל, רמת גן ופתח תקווה. בעיריית לוד חששו כי התהליך עלול להתעכב בגלל ריבוי המחלוקות, שכן עד שוועדת הגבולות לא תכריע לא ניתן לקדם את תוכנית הבנייה ומיליארדי השקלים שהובטחו לעיר במסגרת הסכם הגג יוזרמו אליה רק אחרי שיווק השכונה החדשה לקבלנים. היה גם חשש מאי־ודאות באשר למסקנות הוועדה וכן לגבי נכונותו של שר הפנים אריה דרעי לאמץ אותן, שכן הוא אינו מחויב לכך.

 

 

מושב ניר צבי מושב ניר צבי צילום: אתר Lowshot

 

 

לאור הסיכון הגלום במחלוקת עם המועצה האזורית, קידמו מנכ"ל החברה הכלכלית לוד בן מויסט וראש העירייה יאיר רביבו את ההסכם עם עמק לוד וניר צבי.

 

העירייה ודירה ולהשכיר הסכימו לתקן את תוכנית הבנייה כך שתכלול גם את אותה הרחבה עבור בנים ממשיכים בלב המושב. בנוסף הסכימה העירייה למנגנון להעברת תקציב פיתוח למועצה האזורית לפי מפתח של 4 מיליון שקל לכל 1,000 דירות שישווקו על השטח שנלקח ממנה. בשטח מתוכננות כ־11 אלף דירות, כך שהמועצה צפוי לקבל כ־44 מיליון שקל.

 

הכסף למועצה האזורית יגיע מתוך חלף היטל השבחה שתשלם רשות מקרקעי ישראל לעירייה לאחר אישור תוכניות הבנייה ושיווק הקרקע. כעת מנהלת העירייה מו"מ עם משרד האוצר על מנת שיישא בחלק מהנטל הכספי. בכל מקרה, לפי חישובי העירייה, במקרה הגרוע ביותר מבחינתה התשלומים לעמק לוד יגרעו 11% מההכנסות הצפויות מחלף היטל ההשבחה.

 

ראש עיריית לוד רביבו אמר: "ההסכם מצעיד את לוד לעבר שיקומה והפיכתה לעיר מובילה בישראל ומוכיח שבהקרבה והבנה הדדית יכולות גם העיר לוד וגם המועצה האזורית עמק לוד להשיג הרבה יותר".

 

ראש מועצת עמק לוד דוד יפרח הוסיף: "המועצה תהנה מהגדלת הכנסותיה כחלק מתוכנית הפיתוח שלה היא שותפה והכוללת הקמת אזור תעסוקה ומסחר עם העיר לוד".

 

מנכ"ל דירה להשכיר עוזי לוי: "ההסכם החדש סולל את הדרך ליציאה לתכנון וביצוע הפרויקט באופן מיטבי, המתחשב בכלל הנוגעים בדבר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x