$
חדשות נדל

איך מתכוון האוצר להאיץ את תוכנית מחיר למשתכן?

אתמול נסגר בעפולה המכרז הראשון בשיטת מחיר למשתכן. העובדה שעד כה שווקו בשיטה 7,600 דירות בלבד והעיכובים מצד השמאי הממשלתי והקבלנים, לא מונעים מהאוצר לבנות על שיווק מסיבי עד סוף השנה

אמיתי גזית 06:5820.10.15

העיכובים בסגירת מכרזי "מחיר למשתכן", והעובדה כי עד עתה פורסמו מכרזים לבניית 7,600 דירות בלבד, לא פוגעת בביטחון של אנשי משרד הבינוי, רשות מקרקעי ישראל ומשרד האוצר כי עד סוף השנה יהיו מכרזים לבניית כ־20 אלף דירות. מדובר במהפכה המחייבת הסתגלות, שכן משנת 1994 ועד עתה פורסמו מכרזים לבניית עשרת אלפים יחידות דיור בשיטה בלבד, ממוצע של כ־500 בשנה. כעת בבת אחת נדרשת המערכת להתאים עצמה לנפח פעילות שונה לגמרי.

 

מחיר למשתכן היא תוכנית הדגל של שר האוצר להוזלת מחירי הדיור למשפחות ויחידים שלא רשומה על שמם דירה. על פי השיטה המדינה מעניקה הנחה במחיר הקרקע ועלויות הפיתוח, והקבלנים מתחרים על הצעת המחיר הזולה ביותר לדירה. הקבלן שהצעתו זולה ביותר זוכה. בחודשים האחרונים פורסמו כ־20 מכרזים בשיטה זו, ובהם בסך הכל פוטנציאל לבניית 7,600 יחידות. המכרזים מנוהלים על ידי רמ"י או משרד הבינוי.

 

שינויים תכופים במכרזים

 

משרד הבינוי מקיים בדרך כלל כנס מתעניינים שבו הוא מאפשר לקבלנים ויזמים להציג שאלות. לאחרונה נערך כנס כזה במתחם כורדני בקרית מוצקין, שבו מתוכננות להיבנות 1,000 דירות. קבלנים שנכחו באירוע טוענים כי הרוחות סערו, והטענה העיקרית הייתה כי אם המדינה לא תבטיח את מכירת הדירות הם יתקשו לקבל מימון מהבנקים. התוכנית כאמור אינה מאפשרת למכור את הדירות בשוק החופשי אלא רק לזכאי משרד הבינוי, עובדה שמצמצמת את קהל היעד. בנוסף, התוכנית מקצה 10% מהדירות לבני המקום, וגם בכך מגבילה את קהל היעד לדירות.

 

בעקבות הערות הקבלנים הוחלט לערוך כמה שינויים במכרז: אם תוך שנה לא יימכרו כל הדירות יתאפשר למכור אותן גם למשפרי דיור, כלומר כאלה שברשותם דירה אחרת. כמו כן, שיעור הדירות לבני המקום הוכפל ויעמוד על 20%. זאת ועוד, אם הרשות המקומית תאשר הגדלה של כמות הדירות שאפשר לבנות מתוקף התוכנית, שיעור הדירות לבני המקום יעלה ל־30%. על כל פנים חוברת המכרז עודכנה וכדי לאפשר ליזמים לעיין בא מחדש הוחלט לדחות את מועד סגירת המכרז ל־26 באוקטובר. השינויים הללו יקבל תוקף בישיבת מועצת מקרקעי ישראל שתיערך ב־27 באוקטובר ויחולו על כל המכרזים בשיטת מחיר למשתכן. תהיה זו הפעם הרביעית שמאמצת המועצה שינויים יסודיים בשיטה, וגם עובדה זו מקשה על העוסקים במלאכה לעמוד בלוחות הזמנים הלחוצים. היא גם מעוררת לא מעט תרעומת שכן יש שטוענים כי ניתן היה לחזות את טענות היזמים מראש ולהיערך לכך בהתאם. סיבה נוספת לעיכובים הצפויים בסגירת המכרזים היא משך הזמן שלוקח להפיק את חוברות המכרז.

 

22 הצעות

 

בדרך כלל, כשבועיים לאחר פרסום ההודעה על קיומו של מכרז מעלה משרד הבינוי או רמ"י חוברת המפרטת את התנאים בו. מכרזי מחיר למשתכן כוללים מחיר מקיסמום, שהצעות הגבוהות ממנו נפסלות, וזאת כדי להבטיח הנחה של כ־20% ממחירי הדירות באזור. כדי לקבוע מהו מחיר המקסימום, נדרש השמאי הממשלתי לעבודה מאומצת הגוזלת זמן ומכאן מגיעים עיקר העיכובים.

 

בתוך כך, אתמול נסגר בעפולה המכרז הראשון בשיטת מחיר למשתכן. תוצאותיו עוד לא פורסמו נכון לסגירת העיתון ל"כלכליסט" נודע כי למכרז הראשון הוגשו 22 מעטפות עם הצעות. מדובר במתחם שבו 24 מגרשים ולכל חברה מותר להציע מחיר ביותר ממגרש אחד, כך שבעיני הממשלה הביקוש משביע רצון. מחיר המקסימום במכרז זה היה כ-6,880 שקלים למ"ר, כלומר שלכל היותר דירה בגודל 100 מ"ר תימכר ב־680 אלף שקל.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x