$
חדשות נדל

משרד המשפטים נגד קריטריון השירות הצבאי בפטור ממע"מ: "זה בוטה מדי"

במשרד טוענים שהמתכונת הנוכחית של הקריטריונים לפטור ממע"מ ברכישת דירה ראשונה יוצרים אפליה ומבקשים לרכך אותם. בניסיון למנוע תרגילים מצד קבלנים החליט השמאי הממשלתי לכלול מרפסות ומחסנים בחישוב מחיר הדירות שעליהן תחול ההטבה

משה גורלי ועינת פז־פרנקל 08:1604.05.14

הקריטריונים לזכאות לקבלת הטבת ה־0% מע"מ ברכישת דירה ראשונה שיזם שר האוצר וראש קבינט הדיור יאיר לפיד הולכים ומתחדדים, אך בד בבד ממשיכים לעורר ביקורת. במרץ קבע קבינט הדיור כי צוות בין־משרדי של משרדי האוצר והמשפטים יפיץ עד 10 במאי את תזכיר חוק 0% מע"מ. עם זאת, בצוות טרם הושגה הסכמה באשר לקריטריונים לקבלת ההטבה.

 

אחד הקריטריונים השנויים במחלוקת שהועלו בקבינט הדיור לזכאות להטבה הוא השלמת שירות צבאי או שירות לאומי של לפחות אחד מבני הזוג. "ההצעה במתכונתה הנוכחית בוטה מדי", אומר בכיר במשרד המשפטים, שמנסה לרכך את האפליה לטובת משרתי הצבא בדיונים הנערכים בינו לבין משרד האוצר לקראת גיבוש נוסח ההצעה הסופית. עם זאת, בינתיים מסרבים במשרד המשפטים להגדיר את ההטבה כבלתי חוקתית ומצביעים רק על אי־הגינות שניכרת ביישום עקרונותיה.

 

הסכמה לא נראית באופק

 

הבעייתיות לפי משרד המשפטים מתגלמת בכך שההטבה ניתנת באופן שווה למי ששירת בצה"ל בלי קשר לאופי ומשך שירותו, ובאפליה בין שני חיילים שאחד מהם מחליט לרכוש דירה בעוד השני מחליט שלא, ולמעשה רק אחד מהם זוכה לתגמול עבור שירותו.

 

עם זאת, עיקר הבעיה היא מול החרדים והערבים שאינם משרתים. הנימוק להטבה במקרה זה הוא שאלה שאינם משרתים יכולים "לנצל" את שלוש השנים הפנויות כדי לעבוד ולהרוויח סכום שווה ערך לאותה הטבה, בעוד שממי שמשרת נמנעות הזדמנות ואפשרות דומות. תשובת משרד המשפטים לעניין זה היא כפולה: כל עוד החרדים והערבים אינם מחויבים בשירות צבאי, ההטבה למשרתים היא בגדר אפליה.

 

ומה עם שירות אזרחי או שירות לאומי? במקרה כזה טוענים אנשי משרד המשפטים שאם מחר יתייצבו כל חייבי הגיוס החרדים והערבים לשירות אזרחי, לא תהיה בידי המשק והחברה יכולת לספק להם יותר מ־10% תעסוקה. כלומר, 90% מהמבקשים לשרת יסורבו ואז תישלל מהם ההטבה. "ההטבה", אומר בכיר במשרד המשפטים, "צריכה לחול על כל מי שגילה רצון כן ואמיתי לשרת. במתכונתה הנוכחית היא בוטה מדי".

 

כרגע, כאמור, מתמקדים המאמצים של משרד המשפטים בריכוך ההצעה. השאלה היא מה יקרה אם משרד האוצר ומשרד המשפטים לא יגיעו להסכמה, ובמשרד המשפטים יגדירו את התוצאה הסופית כ"בלתי חוקתית". במקרה כזה, אם האוצר יתעקש בכל זאת, הוא עלול להפסיד בעתירה לבג"ץ.

 

בינתיים באוצר מודים בכך שהם מודעים לבעייתיות שהקריטריון הזה עלול ליצור, בייחוד עבור אלה שההזדמנות להתנדב לצבא או לשירות לאומי כבר אינה רלבנטית עבורם, אך דבקים בגישה מתוך האג'נדה האישית של השר לפיד שלפיה יש להיטיב עם המשרתים. "הפתרון הנכון", מסכם הבכיר במשרד המשפטים, "הוא לשלם לחיילים משכורת הוגנת עבור שירותם, לפי תקופת השירות ולפי מידת ההשקעה והסיכון בו. אלא שלכך האוצר לא מוכן, ובפתרונות העקיפים יש אינספור בעיות".

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: דוד הכהן

 

לצד הקריטריונים לקביעת הזוגות שיהיו זכאים להטבה עומדים גם הקריטריונים לקביעת הדירות שעל רכישתן תחול ההטבה. לפי התוכנית של משרד האוצר, מדובר יהיה בדירות חדשות שמחירן אינו עולה על רף מקסימלי שייקבע על ידי השמאי הממשלתי לכל אזור במדינה, בהתבסס על המחיר הממוצע למ"ר באותו אזור.

 

קבינט הדיור קבע כי הרף הארצי המקסימלי יעמוד על 1.6 מיליון שקל — כלומר ההטבה לא תחול על דירות שמחירן גבוה ממחיר זה, גם אם מחירי הדירות הממוצעים באזור מסוים גבוהים מכך. עם זאת, באזורים שבהם מחיר הדירות הממוצע נמוך גם רף מחיר הדירה המזכה את רוכשיה בהטבה יהיה נמוך יותר.

 

"על מנת להתאים את הרף העליון לכל אזור ולצמצם את העיוותים העשויים להיגרם מקביעת רף ארצי אחיד, הוחלט כי השמאי הממשלתי הראשי יקבע ערך למ"ר בנוי", כתב השמאי הממשלתי הראשי טל אלדרוטי.

 

מנסים למנוע את הקומבינה

 

על מנת לגבש את המחיר הממוצע למ"ר יבדוק השמאי הממשלתי הראשי דירות בשטחים שבין 60 מ"ר ל־140 מ"ר (3–5 חדרים), במחירים הנעים בין 500 אלף שקל ל־3.5 מיליון שקל, שנמכרו בשנים 2012–2013. הערך השקלי למ"ר יכלול גם את תוספות הבנייה: מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, מחסן בשטח של כ־5 מ"ר וחניה למכונית אחת. "המטרה היא למנוע את הקומבינה", אמר בסוף השבוע גורם שהשתתף בדיונים הבין־משרדיים על התוכנית. "המטרה היא שהקבלנים לא ייצמדו למחיר התקרה של 1.6 מיליון שקל ואז יבקשו תוספת מחיר על תוספות הבנייה".

 

הגורם הוסיף כי אם המחיר הממוצע למ"ר בתל אביב יעמוד על כ־20 אלף שקל למ"ר, הוא יאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירה חדשה בשטח של עד 80 מ"ר (כולל מרפסת, מחסן וחניה) ב־1.6 מיליון שקל באזורים המאפשרים זאת, שכן ישנם אזורים בתל אביב שבהם המחיר למ"ר כפול מכך ואף יותר. כלומר, שטח הדירה נטו שיוכלו לקנות רוכשי דירות חדשות בתל אביב ינוע סביב 60 מ"ר (3 חדרים).

 

במשרד השמאי הממשלתי עובדים בימים אלה על גיבוש המחירון העירוני המדויק, והוא צפוי להתפרסם בחודשים הקרובים. נוסח סופי למתווה עבודת השמאות עצמה יופץ ככל הנראה למשרדי הממשלה הרלבנטיים בימים הקרובים.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x