$
חדשות נדל

המשטרה מפנה תושבים בכוח בשכונת גבעת עמל

לאחר מאבק ממושך של תושבי השכונה נגד פינויים הגיעו הבוקר כמאה שוטרים כדי לפנות 6 משפחות; על השטח אמור להיבנות פרויקט מגדלים של חברת אלעד מגורים בבעלות יצחק תשובה

דותן לוי 12:0127.03.14

בתום מאבק ממושך לפיצוי תושבי גבעת עמל ב' בתל אביב הגיעו הבוקר (ה') כמאה שוטרים לשכונה הממוקמת ממול למגדלי YOO על מנת לפנות 6 משפחות מקרב תושבי השכונה. בהמשך צפויים פינויים נוספים במקום עד שבסיכומו של דבר ניתן יהיה להקים במקום את הפרויקט של חברת אלעד מגורים בבעלות יצחק תשובה המחזיקה בבעלות על הקרקע.  

במהלך הפינוי הנוכחי צפויות להתפנות 6 משפחות מבלי שקיבלו פיצוי או דיור חלופי. מעבר לכוחות המשטרה ממלאים את השכונה גם פעילים חברתיים אשר הפגינו אתמול והבוקר בנסיון למנוע את המהלך.

 

מדובר בתושבים ששישבו בשכונה בסוף שנות ה-40 ביוזמת המדינה על שטחי הכפר ג'מוסין. בתחילת שנות ה-60 נמכרו הקרקעות על ידי מנהל מקרקעי ישראל ליזם פרטי, תוך כדי שהמדינה דרשה מהיזם בהסכם המכר כי ידאג ל"דיור אקוויוולנטי" לדיירים שהמדינה הושיבה בשטחי ם אלה. במשך השנים הקרקע נמכרה ועברה מיזם ליזם וגם מעמדם של התושבים התערער ובית המשפט הגדיר אותם כפולשים למרות כשלי המדינה במכירת הקרקע והפקרת התושבים.

 

לאחר עיסוק רב בנושא בועדת הפנים של הכנסת הגישו חברי הועדה: חברי הכנסת דב חנין, איילת שקד, זבולון כלפה ומירי רגב, הצעת החוק שמטרתה להבטיח את זכויות המפונים לדיור חלופי. הצעת החוק קובעת כי תושב שנשלח על ידי המדינה לפני שנת 1961 או תושב בגיר שנולד במתחם השכונה ומחזיק בה נכס יהיה זכאי לדיור חלופי. לפני כחודשיים פונתה משפחה נוספת מהשכונה – משפחת ציון אשר כללה 5 בתי אב בתמורה ל-1.75 מיליון שקל. עיקר הטענות הן נגד המדינה אך גם נגד יצחק תשובה אשר החליט לפעול בצו בתי המשפט במקום להעניק דיור חלופי לתושבים.

 

גבעת עמל בת"א (ארכיון) גבעת עמל בת"א (ארכיון) צילום: מיכאל קרמר

 

הפינוי מתבצע ברקע להודעת שר השיכון על הקמת ועדת בדיקה להתנהלות מנהל מקרקעי ישראל בקרקעות גבעת עמל ובניגוד לדרישות ועדת הפנים של הכנסת להימנע מפינוי בכוח בטרם הגעה להסכם עם תושבי השכונה. חברי הכנסת דב ואיילת שקד, שמונו ע"י ועדת הפנים של הכנסת לטיפול בנושא, תוקפים היום את פינוי המשפחות וקוראים לשר השיכון ולראש עיריית תל אביב להתערב.

 

שמעון, תושב השכונה אמר בעקבות הפינוי: "שלחו אותנו לפה והמדינה הפקירה אותנו. מכרו את הקרקע בגרושים והקונה התחייב לבנות דירות לתושבים. עכשיו שר השיכון הודיע על הקמת ועדת חקירה שתיבחן מדוע המינהל הפקיר את התושבים. הוועדה ת אמורה להביא מסקנות ופתרונות תוך שלושה חודשים. למשפחות שתשובה רוצה לזרוק מהבית בחוסר אין את הזמן הזה. צריך להציל אותן ועכשיו".

 

ח"כ דב חנין ח"כ דב חנין צילום: עמית שעל

 

ח"כ דב חנין, יו"ר שדולת הדיור בכנסת אשר הגיע לשטח אמר: "ממש באותו שהוא סוגר עסקת מילארדים למכירת הגז שלנו, יצחק תשובה מפנה 6 משפחות מבתיהן לרחוב. דרישות התושבים שנשלחו ע"י המדינה להתגורר במתחם בשנות ה-50, הן בסיסיות והוגנות. הגשנו הצעת חוק שתבטיח כי המפונים יזכו לדיור חלופי. אבל למי שרואה מולו דולרים ולא אנשים אין כנראה רצון להגיע להסדר מכבד והוגן שימנע השלכת משפחות שלמות לרחוב. למדינה יש אחריות כלפי האנשים האלה ואני מצפה ממשרד השיכון ומעיריית ת"א להתערב ולהגן על הזכות הבסיסית של אנשי גבעת עמל לקורת גג".

 

ח"כ איילת שקד: "נראה לי לא מוסרי ולא מתקבל על הדעת שבאותו יום שיצחק תשובה חותם הסכם על 2.6 מיליארד דולר עם האוסטרלים , הוא מפנה בכח תושבים שגרים בבתיהם כבר 65 שנה. מן ראוי להגיע להסכם פשרה עם התושבים בשכונה, שיאפשר להם לקנות דירה חלופית ועדיין ישאיר בידי היזם רווחים נאים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x