$
חדשות נדל

לקבוצות הרכישה נמאס לשלם על תוספות: הבטחות קפיטל גרופ עולות ביוקר

בקבוצת הרכישה שארגנה קפיטל גרופ ברמת גן טוענים כי נדרשו לשלם מאות אלפי שקלים נוספים לכל דירה, ובקבוצה בחדרה עוד מחכים להיתר הבנייה שמובטח בפרסומים. קפיטל גרופ: המצב בשוק הדיור השתנה

בשבוע שעבר קיבלו 84 חברי קבוצת הרכישה שארגנה קפיטל גרופ ברמת גן מייל מפתיע שבו נכתב כי החברה שמחה לבשר להם על חתימת הסכם עקרוני מול בנק מלווה ועל חתימת חוזה מול חברת הבנייה מליבו. הודעה זו הצביעה על התקדמות משמעותית בפרויקט מגדל הספורט בשכונת נווה יהושע שיצא לדרך כבר לפני שלוש שנים וחצי, ושעד היום לא החלו בו עבודות הבנייה.  

 

אך את ההודעה המשמחת ליווה דו"ח כלכלי, משמח הרבה פחות, ובו ריכוז העלויות בפרויקט. מהדו"ח שהוכן לבקשת קפיטל גרופ עולה כי הפרויקט התייקר בכ־40 מיליון שקל, וכדי להוציא אותו לפועל יידרש כל בעל דירה לשלם 400–500 אלף שקל בממוצע, בנוסף לסכום המשוער שעליו סוכם בכנס המכירות ביולי 2009. כך למשל, דירת 4 חדרים שמחירה הסופי ב־2009 היה כ־1.7 מיליון שקל, כולל מע"מ, מתומחרת כעת בכ־2.18 מיליון שקל. דירת 5 חדרים, שמחירה עמד על 1.64 מיליון שקל, מתומחרת כעת ב־2.06 מיליון שקל.

 

הקרקע של פרויקט מגדל הספורט ברמת גן הקרקע של פרויקט מגדל הספורט ברמת גן צילום: אוראל כהן

 

דרור (השם המלא שמור במערכת), חבר בקבוצת מגדל הספורט, טען בשיחה עם "כלכליסט" כי הצטרף אליה ב־2009. לדבריו, הובטח לו שמחיר דירת 5 חדרים יעמוד על 1.32 מיליון שקל, אך מהדו"ח האחרון שקיבל התגלה לו שהוא נדרש לשלם כ־1.74 מיליון שקל. יש להדגיש בקבוצות רכישה החוזה אינו כולל מחיר דירה ידוע מראש, אך ברוב המקרים המארגנים מודיעים בשיחות המכירה כמה תעלה הדירה ואף נוקבים כמעט תמיד במחיר מדויק מאד.

 

קפיטל גרופ אינה החברה הראשונה הדורשת מחברי הקבוצות שמתארגנות תחתיה תוספות למחירים שעליהם התחייבו כשגם חברים בקבוצות שארגנה חברת מגדלים שבבעלות חני הורוביץ וקרן בן דוד נדרשו להוסיף 100–200 אלף שקל לדירה. התוספת למחיר נובעת לעתים מבעיות שצצו מול בעלי הקרקע ולעתים מהתייקרות הדירות בשל שינויים בתוכניות. בשונה מפרויקט רגיל שבו היזם מתחייב למחיר הדירה מול הרוכש, חברי קבוצת הרכישה נחשבים ליזמי הפרויקט על פי החוק והם אלו הנושאים בהוצאות הנוספות.

 

"אתה קונה דירה בזול ואוכל אותה"

 

דרור כבר פנה לפני כחודש למועצה לצרכנות בתלונה על התנהלותה של קפיטל גרופ בקבוצת רכישה נוספת, שארגנה בשכונת עין הים בחדרה. לקבוצה זו הצטרף בנובמבר 2010. לדבריו, הוא אף גייס רוכש נוסף בעקבות פרסום של החברה כי הפרויקט בחדרה קיבל היתר בנייה, אך זה לא התקבל עד היום. "בפגישה הוצגו לנו מסמכים וצילומי כתבות בתקשורת שבהם מופיעה הבטחה של בעלי החברה על מחיר קבוע וסופי לדירה", כותב דרור במכתב שהעביר למועצה. "קיבלנו הבטחה שהדירה תעלה 1.204 מיליון שקל, שמתוכם אנו צריכים להעביר 30% הון עצמי וכל השאר ימומן במסגרת הלוואה מבנק מלווה".

 

דרור הוסיף וכתב במכתבו למועצה כי "עד היום, 25 בדצמבר 2012, אנחנו עומדים על קרקע שאין עליה היתר בנייה. חברת הבנייה דניה סיבוס מוסיפה לנו עלויות הצמודות למדד תשומות הבנייה מיום ההסכם שלה עם קפיטל גרופ. אין לנו עדיין בנק מלווה".

 

אך לדברי דרור, למרות כל התוספות עד היום לא התקבל היתר בנייה לפרויקט ומחיר הדירה שרכש בחדרה כבר עומד היום על כ־1.314 מיליון שקל. "מדובר במחיר עוד לפני שיצאנו לבנייה ואני מעריך שהוא עוד יעלה", אומר דרור. "החבר שהבאתי לקבוצה היה אמור לשלם 360 אלף שקל הון עצמי והיום הוא כבר שילם כמעט 700 אלף שקל. אתה קונה דירה בזול ואוכל אותה".

 

"ידענו שנשלם יותר, אבל לא ככה"

 

זוג צעיר שהצטרף לקבוצת הרכישה בחדרה סיפר כי תחילה רכשו דירה בפרויקט בקצת יותר ממיליון שקל, אבל מדי כמה חודשים נדרשו להוסיף כסף: "המחירים לפני שנתיים היו בעננים, כך שההצעה של קפיטל גרופ היתה אטרקטיבית אז, אבל אם הייתי קונה בפרויקט שממול מקבלן היום כבר היה לי בית. אנחנו גרים בדירה שכורה, שילמנו 400 אלף שקל ואנחנו תקועים איתם כמו בחתונה קתולית".

 

 

לדברי דייר נוסף שהצטרף לקבוצת מגדל הספורט ברמת גן, קפיטל גרופ יידעה אותו במעמד החתימה על חוזה השיתוף כי מחיר הדירה אינו סופי, אך נמסר לו כי לא תהיה חריגה של יותר מ־300 אלף שקל במחיר. "ידענו שזה הולך לעלות לנו יותר כי זו קבוצת רכישה ולקחנו את הסיכון אבל אף אחד לא חשב שזה יגיע לממדים האלה", אומר אותו חבר.

 

בנוגע לקבוצה ברמת גן מסר מנכ"ל קפיטל גרופ אלון הרצוג כי "העליה בתקציב בין הדו"ח הראשון לאחרון הנה כ־400 אלף שקל ליחידה בממוצע, ולא 500 אלף שקל כפי שנטען. העלייה בתקציב נובעת מכמה סיבות, וביניהן עלייה של כ־10% במדד תשומות הבנייה בתקופה האמורה, עלייה של 1% במע"מ על כל עלות היחידה ועלייה דרמטית באגרות הבנייה מצד הרשות המקומית. בנוסף, קפיטל הציעה לחברי הקבוצה והנציגות לבחור בקבלן שהגיש הצעת בנייה הנמוכה בכ־200 אלף שקל ליחידה, אולם נוכח הרווחיות הרבה בין עלות הדירות לשוויין בשוק, והרצון לבנות פרויקט יוקרתי בסטנדרט גבוה, חברי הקבוצה העדיפו לבחור בחברת אורתם מליבו, שהצעתה לניהול ובניית הפרויקט היתה גבוהה משמעותית מאחרות. קפיטל כלל לא נטלה חלק בכנס שבו החליטו הדיירים מרצונם החופשי על בחירה במליבו".

 

בנוגע לקבוצה בחדרה מסר הרצוג כי "הודגש לרוכשים ואף נכתב במפורש בעמוד הראשון של הסכם השיתוף כי טרם הוגשה בקשה להיתר וכי התכנון הנו ראשוני בלבד לפרויקט. התקבלה החלטת ועדה המאשרת הוצאת היתר בנייה באופן מיידי, אך את היתר הבנייה ניתן יהיה לקבל רק עם תשלום האגרות מתוך כספי הליווי הפיננסי, שהתקבל אך לאחרונה. קפיטל הגיעה להסכם ליווי עם בנק מזרחי טפחות, שהעלה על פי הוראות בנק ישראל את דרישות ההון העצמי מכלל נוטלי המשכנתאות. דווקא בזכות מעורבותה וקשריה של קפיטל גרופ, זכו חברי הקבוצה לקבל ליווי פיננסי לפרויקט בתנאים מועדפים שנדירים בימים אלו". לדברי הרצוג, קפיטל גרופ בונה ומנהלת מעל 300 יחידות דיור של קבוצות רכישה ברחבי הארץ.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x