$
חדשות נדל

הממשלה נכשלה באספקת עובדי בניין

למרות העלייה בשיווק קרקעות ירד השנה בחדות היקף התחלות הבנייה והתארך מאוד משך הבנייה

מוטי כידור 08:0711.10.12
בשבוע שעבר התפרסמו נתוני הלמ"ס על התחלות וגמר בנייה במחצית הראשונה של שנת 2012. ייתכן שהציבור הרחב הופתע מהנתונים. במחצית הראשונה של 2012 היתה ירידה חדה של 16% בהתחלות הבנייה של דירות מגורים בישראל בהשוואה למחצית הראשונה של 2011 וירידה של כ־14% בהשוואה למחצית השנייה של 2011. כיצד יש ירידה בהתחלות הבנייה כאשר שר השיכון פועל תדיר להגדלת השיווקים של קרקעות?

 

במקביל, התפרסם כי 83 אלף דירות נמצאות בבנייה פעילה - המספר הגבוה יותר מיוני 1999.

 

אנו לא הופתענו מהתוצאות כי זה כמה חודשים אנו מתריעים כי גם אם שר השיכון ישווק קרקע המתאימה לבנייתן של עשרות אלפי יחידות דיור, ללא עובדים מקצועיים וללא אשראי הקבלנים לא יוכלו לממש את הבנייה.

 

החלטה שהשתבשה

 

גם ממשלת ישראל נדרשה לעניין, והבינה כי ללא עובדים מקצועיים הקבלנים יתקשו לעמוד במשימה שהמדינה הטילה עליהם - בניית עשרות אלפי יחידות דיור בשנה. ביולי 2011 החליטה הממשלה להשלים את מכסת העובדים הזרים בישראל לכ־8,000, מתוך הבנה כי ללא עובדים מקצועיים לא ניתן יהיה להאיץ את הבנייה.

 

אך הממשלה לא רצתה להמשיך ולייבא עובדים זרים מסין בשיטה הקיימת, כדי למנוע גביית עמלות גבוהות מהעובדים ולמנוע סחר בבני אדם. אנו, בהתאחדות בוני הארץ, חושבים שמדובר בהחלטה ערכית, ולכן ההתאחדות נתנה לכך את הסכמתה. הוחלט על יבוא עובדים מבולגריה במסגרת הסכם בין המדינות, באחריות הממשלה.

 

חלפה כמעט שנה ולפני כשלושה חודשים הגיעו לארץ 48 עובדים בולגרים, ואחריהם 50 עובדים נוספים. מבחינתנו זה היה לעג לרש ועדות לכך שהשיטה החדשה מסובכת ומורכבת. גרוע מכך, מאז שקיבלה הממשלה את ההחלטה להביא עובדים לענף, יצאו ממדינת ישראל יותר מ־2,000 עובדים שמועד שהייתם הסתיים כחוק.

 

פועלי בניין פועלי בניין צילום: צביקה טישלר

 

נציגים לבולגריה

 

כדי לפשט את התהליך שמתנהל כיום, שלחה התאחדות בוני הארץ נציגים לבולגריה שיסייעו בפרסום הדרישה לעובדים, איתורם ומיונם. לפני החגים הסתיים השלב הראשון במאמץ זה, נבחנו כ־700 מועמדים ומתוכם אושרו מקצועית על ידי מנהלי עבודה מוסמכים ובתוכנית סדורה כ־600 עובדים, הממתינים להבאתם על ידי רשות האוכלוסין ופיזורם ברחבי הארץ.

יש שיאמרו שאין זה התפקיד הטבעי של ההתאחדות, אבל לפי החלטת הנשיאות, פעולה זו הכרחית כדי לדחוף את העניין ולדאוג שיגיעו לישראל עובדים מקצועיים שיזרזו את התחלות הבנייה.

 

פועל בולגרי מרוויח היום בבולגריה כ־15 יורו ביום. בישראל שכר המינימום בענף שחל גם על עובדים זרים מתחיל ב־5,000 שקל בחודש, ולכן העובדים הבולגרים רוצים לבוא ולעבוד כאן ויש כאן הזדמנות לשיתוף פעולה פורה.

 

לא הזמן לניסיונות

 

לאחרונה שמענו הצעות לשלב את המסתננים והפליטים בענף הבנייה. מדובר בהצעה שעלולה לגרום נזק לענף ולעובדים.

זה לא הזמן לעשות ניסיונות - יש להביא עובדים מקצועיים בלבד ומהר ככל שניתן. אנשים קונים דירות במיטב כספם, והמשמעות של העסקת עובדים לא מקצועיים היא ירידה באיכות הבנייה, לצד עלייה במספר תאונות העבודה שגם כך הוא גבוה. מכאן נובעת דרישתנו ליבוא עובדים מקצועיים במקביל להכשרה שאנו עושים לעובדים ישראלים.

 

נוסף על כך, ההתאחדות עסקה בהגדלת מכסת העובדים הפלסטינים. בימים הקרובים יחל שיבוץ 5,000 עובדים פלסטינים נוספים בענף הבניין. לאותה מכסה הוגשו יותר מ־21 אלף בקשות של קבלנים, מספר המצביע על המחסור האמיתי והחמור בענף.

 

אני מקווה שבעקבות המאמצים שההתאחדות משקיעה, נראה סוף סוף מעבר מדיבורים לעשייה.

 

הכותב הנו מנכ"ל התאחדות בוני הארץ

בטל שלח
    לכל התגובות
    x