סגור

היקף המשכנתאות בנובמבר עלה ב-3% לעומת אוקטובר, אך רחוק מהשיא השנה

הבנקים חילקו פחות מ-11 מיליארד שקל במשכנתאות בחודש שעבר, ירידה של 6% מהסכום שחולק בחודשי השיא יוני-אוגוסט, וכפול מבתקופה המקבילה אשתקד. לפי הערכות, הרגיעה מחודש ספטמבר מסמנת הגעה לגבול הביקושים

שוק המשכנתאות בדרך לרגיעה? היקף המשכנתאות שחולקו על ידי הבנקים בחודש נובמבר מסתכם בפחות מ-11 מיליארד שקל. סכום שנמוך ב-6% מזה שחולק בממוצע בחודשי השיא של השנה, יוני, יולי, אוגוסט.
אמנם מדובר על ירידה מהשיא, אך עדיין, הסכום שחולק בנובמבר גבוה ב-50% מזה שחולק בחודש נובמבר המקביל ב-2020 וגבוה ב-3% מזה שחולק בחודש אוקטובר השנה שעמד על 10.7 מיליארד שקל.
לפי הערכות של בכירים בענף המשכנתאות, היקף המשכנתאות היה אמור לחצות השנה לראשונה את היקף ה-12 מיליארד שקל. אם כי הרגיעה היחסית שמאפיינת את הענף מאז חודש ספטמבר מצביעה על כך שגם לביקוש בענף המשכנתאות, לכל היותר במצב הנוכחי של הענף, יש גבול.

1 צפייה בגלריה
פרויקט מגורים בבנייה. "הוצאת היתר למיזם סטנדרטי הופך לעניין של למעלה משנתיים"
פרויקט מגורים בבנייה. "הוצאת היתר למיזם סטנדרטי הופך לעניין של למעלה משנתיים"
פרויקט מגורים בבנייה
(ליטל גואלמן)

נתוני המשכנתאות שפורסמו על ידי בנק ישראל מצביעים בנוסף על המשך ההיחלשות הרכיב בריבית קבועה בתמהיל המשכנתא. לפי הנתונים הרכיב הקבוע בתמהיל ההשקעות בחודש נובמבר מהווה 40% מהיקף המשכנתאות. זאת לעומת שיעור של 43-44% שאפיין אותו בתחילת השנה.
בתחילת השנה, הסיר בנק ישראל את המגבלות שהטיל בשנת 2011 על תמהיל המשכנתא, ומאז מאפשר לקחת הלוואה שעד שני שליש ממנה בריבית משתנה, ובכלל זה ברכיב ריבית הפריים שטרם הוגבל עד לשליש מההלוואה. הנתונים של חודש נובמבר מצביעים על כך שנוטלי המשכנתא מעדיפים להסתמך על הריבית הנמוכה היום במשק, ואינם חוששים מפני התפרצות אינפלציונית שתגדיל להם את הרכיב הצמוד למדד המחירים.