$
ועידת חיסכון פנסיוני דצמבר 2010
ועידה חיסכון פנסיוני

אהרון פוגל בביקורת מרומזת : עצמאותם של בנקים מרכזיים מביאה אותם לביצוע תפקידי הממשלה

בנאומו בוועידה לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט" ומגדל התייחס יו"ר מגדל למעורבותו של נגיד בנק ישראל בשוק הנדל"ן ושוק המט"ח

רימונה פרקש ברוך 10:1209.12.10

אהרון פוגל, יו"ר מגדל, פתח את נאומו בוועידה לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט" ומגדל בביקורת מרומזת נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. פוגל ציין כי למדינת ישראל יש נגיד מעולה, אך במקביל הדגיש גם את מדיניות ההתערבות המתמשכת של בנק ישראל: "המדיניות היא נכונה וחשובה אבל היא צריכה להיות מלווה בצעדים אדמינסטריביים" שילוו. פוגל התייחס גם לשוק הנדל"ן וטיפולו של בנק ישראל בשוק המשכנתאות: "לעצמאותם של בנקים מרכזיים בעולם יש יסוד אנטי-דמוקרטי והיא מביאה אותם לבצע גם תפקידים של ממשלות".

 

"אני מודה שטעיתי. כנראה יקח לשער החליפין הרבה יותר זמן לעלות, לפחות 4-5 שנים. למרות המאמצים של הנגיד לשמור מפני ייסוף גבוה יותר אבל אין לו את היכולת לעשות ואסור שיעשה", אמר פוגל.

 


 

"הדת הכלכלית המוגזמת יצרה תוואי של גירעון יורד. זהו תוואי טיפשי ולא נכון. אין סיבה להוריד גירעון עכשיו אם קיימות השקעות גדולות בתשתיות ובחינוך והשתתפות במסגרת של סיכון. מדיניות השקעות של חיסכון ארוך הטווח צריכה להיות יותר בחו"ל, צריך הרבה יותר תשתיות ונדל"ן נוכח הריבית הנמוכה שצפויה וגם למצוא מנהלים ברמה גבוהה. היום במצב של ריבית נמוכה ותוחלת חיים שהולכת וגדלה, נוצר מצב חדש שהפנסיה שאנחנו חושבים שנקבל תהיה הרבה יותר נמוכה ממה שאנחנו חושבים".

 

לדברי פוגל, "אצלנו במשך שנים מבנה השכר - ככל שאתה יכול לגרום נזק גבוהה יותר שכרך גדול יותר. אין לנו אסטרטגיה של צמיחה. יש נתונים טובים. אבל הנתונים המתפרסמים מאוד בעייתיים וזה לא אומר כלום על העתיד".

 

"חיסכון פנסיוני זה העתיד. דברים שטחיים נובעים ממודלים וזה לא בהכרח אומר משהו על העתיד. כמו שהאויב הכי גדול בחינוך זה שהחלטנו לעלות במיקום שלנו, ככה זה מתבצע בהרבה תחומי חיים. כשרוצים להעריך חברה יש מאזן או פעולה מסויימת. מסתכלים קדימה. ערך היום נמדד לפי מה שיהיה בעתיד. בואו נעזוב את הפרמטרים ונתייחס ליסודות. נתחיל בזה שממשלות ישראל הן ללא אסטרטגיה של שלום וחייבים להיות מוכנים לכל מיני תסריטים".

 

"בסין הייתה מגבלה על הילודה אבל מי ישלם פנסיה כשהאוכלוסיה יורדת, מוזילים מטבע כדי לדאוג שאולי מזה יבואו תשלומי פנסיה. מה שאנחנו עשינו ב-95' עדיין לא עשו בעולם. בארה"ב יש גרעונות ענק שחלקים רבים מהם מוחבאים במאזנים של החברות, אבל שם לפחות יש תנאים בסיסיים שמאפשרים צמיחה".

 

"הדרך היחידה לשפר את המצב תהיה באמצעות מדיניות ניהול סיכונים טובה. בשל הצפי לפנסיה נמוכה מתבקשים כמה דברים: הממשלה חייבת לנקוט בצעדים היום וצריכה להעלות את הפרשות המעבידים והעובדים ולחזור לרעיון שהיה פעם להצמיד את גיל הפרישה לתוחלת החיים".

 

"גם המודל הצ'ליאני נוצר מתוך דאגה לתדמית ולא לאדם הפורש, נוצר מצב שמסכן את הפנסיה שלו - זה נראה טוב אבל עושה רע".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x