$
חינוך פיננסי

בלעדי ל"כלכליסט": 25 תיכונים ילמדו חינוך פיננסי החל בינואר הקרוב

7,000 תלמידי כיתה י' ברחבי הארץ ישתתפו בפיילוט של משרד החינוך שיחל כבר בסמסטר הבא בעקבות הכללת הנושא במבחני פיז"ה. היעד: יישום התוכנית בכל הארץ עד 2013

תומר אביטל 15:0822.11.10

אחרי שנים של דיונים פנימיים משרד החינוך מנהיג רפורמה כוללת בחינוך הפיננסי בבתי הספר: במקום מספר איזוטרי של תיכונים שבהם הונהגו עד היום לימודי כלכלה במגמות ייחודיות בלבד, יחל המשרד בינואר הקרוב בפיילוט - בעלות של 2 מיליון שקל - שמטרתו להרחיב בהדרגה את לימודי החינוך הפיננסי לכלל התלמידים בישראל. בשלב ראשון יושק פיילוט בהיקף של 30 שעות לימוד סמסטריאליות בקרב 7,000 תלמידי כיתות י' ב־25 תיכונים ברחבי הארץ. עם זאת, במשרד החינוך מקווים להרחיב את המקצוע לכלל מערכת החינוך כבר בעוד שנתיים.

ראש המועצה הלאומית לכלכלה ויוזם התוכנית, יוג'ין קנדל ראש המועצה הלאומית לכלכלה ויוזם התוכנית, יוג'ין קנדל צילום: סיון פרג'

 

 

לימוד המקצוע החדש החל כיוזמה של ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל. שורה של גופים - ובהם רשות ניירות ערך, אגף שוק ההון באוצר, בנק ישראל ואפילו צה"ל - החלה לגלגל את הרעיון, אבל מה שהאיץ את קידומו היה הודעה מפתיעה שהתקבלה במשרד החינוך, ולפיה מבחן פיז"ה הבינלאומי, הנערך על ידי ארגון ה־OECD ומשווה אחת לשלוש שנים בין הישגי תלמידי כיתות י' במדינות שונות, צפוי לכלול ב־2012 מקצוע חדש שכותרתו - אוריינות פיננסית.

 

שר החינוך גדעון סער שקיבל את ההודעה החליט להתערב בנושא והיוזמה החלה לתפוס תאוצה. הוא מינה את המפקחת על מדעי החברה במשרד דניאלה פרידמן, המדריכה הארצית לכלכלה גלי ברגמן, והמומחית לכלכלת חינוך ד"ר נילי מארק להוביל את התוכנית – ולנסות להכין אותה לקראת שנת הלימודים הקרובה. ואמנם, התוכנית גובשה במהירות הבזק - מיוני ועד יום חמישי האחרון.

 

כלכלה בסיפורים

 

לימוד החינוך הפיננסי אמור להיות מהנה: דרך סיפורים ייחשפו התלמידים לעולם הכלכלה. כך למשל, התלמיד יגלה שזכה כביכול בסכום כסף מסוים ויידרש למנות את היתרונות והחסרונות של דרכי ההשקעה השונות: מהבורסה ועד אפיקים סולידיים. עוד תעסוק התוכנית בלימוד צרכנות נבונה, כלכלת משפחה, שערי חליפין וריבית, ניהול תיק השקעות, אפיקי השקעה וחיסכון ועוד.

 

על פי התוכנית, שתי מדריכות מטעם משרד החינוך יעניקו למורים שישתתפו בפיילוט ליווי מקצועי. במשרד מדגישים כי המטרה היא ללוות את בני הנוער בעתיד, גם לאחר שייצאו משער בית הספר - ולקיים שיעורים בנושא גם בצבא ובהכשרות של המשטרה. במועצה הלאומית לכלכלה בוחנים דרכים לתמרץ חברות גדולות להעביר שיעורים בנושא לעובדים.

 

מאשדוד ועד עכו

 

בשבוע שעבר אושרה רשימת בתי הספר שישתתפו בפרויקט. ואולם, לאור לוח הזמנים הצפוף, רוב בתי הספר המשתתפים טרם קיבלו על כך הודעה. בין בתי הספר שנבחרו לפיילוט - וקיבלו הודעה - ניתן למנות את הראשונים בהרצליה, מקיף ו' באשדוד, אליאנס בתל אביב ובחיפה, גימנסיה הרצליה בתל אביב, אולפנה גילה בבית שמש, גימנסיה גן נחום בראשון לציון ותיכון גינזבורג ביבנה.

 

"הרעיון של חינוך פיננסי הוא להקנות לאנשים כלים שיסייעו להם להימנע מטעויות בסיסיות", אומר ראובן חביב, סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה ומיוזמי התוכנית. "המטרה היא לא ללמד את הילדים את כל התורה, אלא לתת להם כלים להבין מה הם לא מבינים, ולמי צריך לפנות כדי להתנהל נכון". "כל יום אנחנו קוראים על נושאים כמו המשבר באירלנד וועדת ששינסקי, שרלבנטיים אפילו לילדים", מוסיפה פרידמן. "מהסיבה הזאת בנינו את התוכנית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x