$
שוק ההון

השורה התחתונה

הכלכלה לאחר תום משבר הקורונה: ההזדמנויות טמונות בהרגלים החדשים

לאחר שמשבר הקורונה יחלוף, הכלכלה תשתנה. כדאי להשקיע בתחומים שצפויים לצמוח בעקבות שינויי הדפוסים וההרגלים, כמו קניות אונליין, רובוטיקה, למידה ועבודה מרחוק ופתרונות תקשורת מבוססי ענן

ארז ברית ויוליה ויימן 07:5521.05.20

בעיצומה של מגפה גלובלית, כאשר הצעדים לבלימת התפשטותה גוררים עוצר כלכלי כמעט מוחלט, קשה לראות מעבר לטווח הקצר, שבו הכלכלות ישקעו במיתון, החובות יגדלו, פשיטות הרגל יזנקו והאבטלה תרקיע לשמים. למרות זאת, במוקדם או במאוחר, המשבר יחלוף — וכדאי לנסות ולחזות כיצד תיראה הכלכלה ביום שאחרי. כל זעזוע כלכלי מותיר מורשת, וכמוהו, גם נגיף הקורונה ישאיר חותם על התנהגות בני האדם. בתוך שבועות ספורים תושבי חלק ניכר ממדינות העולם התרגלו למושג "ריחוק חברתי", על כל המשתמע ממנו, ביטלו נסיעות, בילויים ומפגשים חברתיים, הצטיידו במצרכים חיוניים והחלו לעבוד מהבית. הרגלים שנרכשים מתוך רגש עמוק, כמו אהבה או פחד, הם הקשים ביותר לשינוי. לכן, יש להניח כי השרידים של הרגלי משבר הקורונה יישארו עמנו שנים רבות.

 

בנוסף, מגפת הקורונה והסגר העולמי שבא בעקבותיה מאלצים את החברות היצרניות לחשוב מחדש על טיבן ועמידותן של שרשראות הערך הגלובליות. חולשות הגלובליזציה נחשפו כבר במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. המשבר החדש הופך את קו המחשבה הזה לברור יותר.

 

עוצמת הגמישות, בלי הרבה תחרות

 

כיום צרכנים ויצרנים רבים מתגעגעים לתקופה שלפני הגלובליזציה. הדבר אינו אומר שלאחר הקורונה כל מדינה תייצר את כל המוצרים שהיא צורכת בכוחות עצמה, אך סביר להניח כי המדינות יעודדו ייצור מקומי של מזון, תרופות ומכשור רפואי וביטחוני ככל הנראה, מי שירוויח מהשינוי יהיו חברות ההייטק והביוטכנולוגיה, אך לא רק: אולי נראה גם התפתחות של התעשייה המקומית, יצירת מקומות עבודה ונתיבי השקעה חדשים.

 

תקופות מיתון עמוק מביאות עמן הרס כלכלי רב, אך לעתים גם מסייעות להתאוששות, בכך שהן "מנקות את האורוות" הכלכליות. חברות ששרדו רק בזכות אשראי זול, חברות ממונפות יתר על המידה, או עם מודל עסקי כושל — מפנות את מקומן ואת נתח השוק לישויות מסחריות בעלות גמישות עסקית ופיננסית.

 

החברות שישרדו יהיו חזקות יותר, על רקע תחרות פחותה ויכולת להסתגל לשינויים. זה יאפשר להן לנצל הזדמנויות שיעלו בעקבות השינויים בדפוסי העבודה, הצריכה והאינטראקציה הבין־אישית. בנוסף, הריביות האפסיות שבאות בעקבות המשבר הכלכלי, מתורגמות למימון זול מאוד — לחברות איכותיות וחזקות ממילא — ומגדילות את הסיכויים לזינוק במיזוגים ורכישות. מנגד, יש סיכוי שהטראומה מהמשבר תגרום לסקטור העסקי סלידה מסוימת מסיכון. אם זה יקרה, נראה גם פחות מינוף וגם עלייה איטית יותר ברווחי החברות.

 

החברות המסחריות יצטרכו להתרגל גם לשינויים בדפוסי הצריכה. הקורונה היוותה זרז למעבר לאונליין שופינג, שכבר לא ייעלם. באותה העת, נראה שהמשבר הכלכלי הקשה ימחק את הצריכה הבלתי מרוסנת.

 

 

 

 

 

עידן הטכנולוגיה מגיע לעבודה וללימודים

 

משבר הקורונה הביא לכך שמגמות העבודה מרחוק והלימודים המקוונים כובשות את העולם. בתעשיות מוטות כוח עבודה, תואץ המגמה של המעבר לפסי ייצור רובוטיים, מה שיצמצם את מקומות העבודה הלא מיומנים, אך ייטיב עם האיכות, הפריון והרווחים.

 

בגלקסיית הצווארון הלבן, חברות מאפשרות זה תקופה עבודה מרחוק לחלק מהמועסקים. היום אנו עדים להסתגלות לאופן עבודה זה בכלל מגזרי המשק, כולל השמרניים שבהם. ברגע שתיבנה מדיניות יעילה של עבודה מהבית, ההרגל הזה צפוי להישאר איתנו, גם אם לא באופן מלא כמו היום. אתחול מחדש למושגי העבודה השונים ייטיב עם המעסיקים, עם העובדים, עם איכות הסביבה וכד'. ייתכן שהרבה מאוד עצמאים וחברות קטנות יגלו שהם כלל לא זקוקים למשרד פיזי.

 

השינוי ייכנס לתחומים נוספים, כגון רפואה מרחוק, לימודים מרחוק, פגישות עסקים, ייעוץ מקוון על ידי מומחים בתחומים שונים, ועוד. לאחר שמגפת הקורונה תחלוף, אנשים ישאלו "האם יש סיבה מספיק טובה לא לעשות זאת במקוון?".

 

משקיעים המעוניינים בחשיפה למרוויחים העתידיים מהשינויים בעולם, יכולים לעשות זאת דרך מניות ספציפיות, או קרנות נאמנות/קרנות סל, המשקיעות בפלח שוק או נישה מסוימים. ברשימת המניות הספציפיות אי אפשר שלא להזכיר את הקניון הווירטואלי הגדול בעולם, אמזון, שמתחילת השנה עלתה ב־33.6% לעומת ירידה של 7.3% של מדד 500 S&P. עוד יותר בולטת ספקית התוכנה והאפליקציה לוועידות ופגישות מקוונות, זום, שמנייתה זינקה מתחילת השנה ב־153.2% לעומת עלייה מזערית של 4.8% במדד נאסד"ק. המתחרה החלקית של זום היא RingCentral, המציעה פתרונות תקשורת מבוססות ענן, שמתחילת השנה הניבה תשואה של 57.8%.

 

 

 

משלוחים של אמזון פריים. הסחר המקוון יצמח עוד יותר משלוחים של אמזון פריים. הסחר המקוון יצמח עוד יותר צילום: youtube

 

חשיפה לשם העתיד

 

עם זאת, המניות שעלו בניגוד לכיוון השוק הפכו ליקרות יותר; ייתכן שעדיף להסתכל על אלה שירדו ויש בסיס להנחה כי יעלו לאחר המשבר. כך, אין ספק כי אחד המצרכים המבוקשים ביותר בעולם שלאחר הקורונה, יהיה מוליכים למחצה, המשמשים לייצור צ'יפים וטרנזיסטורים, שבלעדיהם אי אפשר לייצר שום מכשיר אלקטרוני, כולל טלפונים ומחשבים. לדוגמה, קרנות הסל (ETF) על חברות המוליכים למחצה VanEck Vectors Semiconductor (‑0.2%) ו־iShares Semiconductor (‑0.04%).

 

כמו כן, כדאי לשים לב לחברות שיקדמו מכשירים רפואיים מתקדמים, ביוטכנולוגיה, או רובוטיקה רפואית. קרנות הסל iShares US Medical Devices (‑0.4% מתחילת השנה), iShares Nasdaq Biotechnology (10.5%) ו־ROBO Global Healthcare Technology & Innovation (‑1.6%) יכולות להפוך להשקעה כדאית.

 

המניות וקרנות הסל הללו עלולות להמשיך בתנודתיות עזה בתקופה הקרובה, יחד עם כלל השווקים, אך משקיע המאמין בעתיד טוב וטכנולוגי יותר, ישקול להשקיע בהן לטווח ארוך.

 

השורה התחתונה

הכלכלה העולמית ביום שאחרי הקורונה תיראה אחרת וכדאי לחפש חברות ותחומים שעומדים לצאת מחוזקים

 

ארז ברית הוא מייסד ומנכ״ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית בכירה לשווקים גלובליים בבית ההשקעות טנדם קפיטל

x