$
שאלון 2030

שאלון 2030

"ביטקוין זה הימור במקרה הטוב; גוש היורו - יישאר מאוחד"

האם סין תהפוך למעצמה הכלכלית הגדולה בעולם, מה תעשה מהפיכת הבלוקצ'יין ומדוע הרכב אוטונומי הוא חלום שכנראה לא יתגשם בעשור הבא. פרויקט "שאלון 2030" - החלק השני עם אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות

נועם לנדמן 12:1518.12.19

כיצד תיראה הכלכלה העולמית והמקומית ב-2030? בכתבה השנייה בסדרת הכתבות של כלכליסט לסיכום העשר - 'שאלון 2030' משתתף היום (ד') אורי גרינפלד, סמנכ"ל וכלכלן ראשי של פסגות. מה דעתו על עתיד הרכב האוטונומי, ואלו ענפים יפרחו במשק העולמי ובישראל?

 

האם אירופה תישאר מאוחדת? אילו מדינות יפרשו אם בכלל?

אירועי העשור האחרון מלמדים שהצורך של מדינות גוש היורו באיחוד גדול יותר מתמיד. מצד אחד, הגרמנים מבינים שהם לא יכולים להמשיך להטיף מוסר לשאר המדינות בגוש מבלי להתחשב בצרכיהן, ומצד שני, המדינות החלשות יותר מוצאות עצמן במקום בו הן חייבות את הסיוע של המדינות החזקות. עשור מהיום, לא רק שגוש היורו עדיין קיים, אלא שיהיה מאוחד מתמיד ויתנהלו בו תהליכים והוא יהפוך להיות לא רק איחוד מוניטארי, אלא גם איחוד פיסקאלי עם אחריות רחבה לפרלמנט האירופי.

דגלי מדינות האיחוד האירופאי דגלי מדינות האיחוד האירופאי צילום: בלומברג

 

האם הדולר יאבד את כוחו כמוביל עולמי בהשוואה לביטקוין? ו/או בהשוואה למטבע קריפטוגרפי אחר?

הביטקוין ושאר המטבעות הקריפטוגרפים הם לא מטבעות בכלל, אלא הימור ספקולטיבי במקרה הטוב וגימיק טכנולוגי במקרה הפחות טוב. היתרון העיקרי שיש למדינות הוא היכולת להדפיס כסף ואף מדינה לא תוותר ברצון על האפשרות הזו. לכן, אף "מטבע" קריפטו לא יהפוך לכזה שיכול לתפוס את המקום של הדולר, היורו הין או השקל. מהפכת הבלוקצ'יין תוותר כזו שמאפשרת לפתח כלים מתקדמים יותר בשווקים הפיננסיים המסורתיים.

 

 

האם עדיין יהיה מזומן ב-2030?

כן. אמנם כל מדינה הייתה רוצה לוותר על השימוש במזומן על מנת למנוע העלמות מיסים, אך לבני האדם יש רצונות משלהם. שירותים רבים שנצרכים מדי יום הם כאלו שלא מעט צרכנים יעדיפו להשאיר מחוץ להישג ידם של השלטונות ולכן השימוש במזומן לא ייעלם. ייתכן בהחלט שאת השטרות והמטבעות יחליפו אפליקציות להעברת כסף שמנותקות מהמערכת הפיננסית ה"רגילה", אבל למרות שמדובר בתהליך דיגיטלי, עדיין מדובר במזומן לכל דבר.

 

 

מאני מזומני מאני מזומני צילום: שאטרסטוק

 

אלו ענפים יפרחו במשק? אלו ידעכו?

אין ספק שענף הטכנולוגיה ימשיך להיות הענף שמתפתח במהירות הגבוהה ביותר, כשהמשק הישראלי מוכיח פעם אחר פעם שהוא מצליח להוביל את התעשייה הטכנולוגית גם ברמת תתי הענפים הרלוונטיים ביותר, כפי שקרה בשנים האחרונות עם תעשית הסייבר. תחום ההנדסה הגנטית תופס תאוצה בעולם וגם בו ישתלבו כנראה לא מעט חברות ישראליות עם יכולות גבוהות ומובילות.

 

אורי גרינפלד, סמנכ"ל וכלכלן ראשי של פסגות אורי גרינפלד, סמנכ"ל וכלכלן ראשי של פסגות צילום: נמרוד גליקמן

 

 תעשיית הרכב - איך נגיע לעבודה?

רכב אוטונומי הוא חלום שכנראה לא יתגשם בעשור הבא, שכן הוא דורש השקעות ענק בתשתיות והסכמות בינ"ל על החוקים והנורמות המתאימים למערכת אוטונומית. עם זאת, בהחלט יתכן שנתחיל לראות שימוש בטכנולוגיות סמי-אוטונומיות, כלומר רכבים שעדיין נשלטים על ידי הנהגים, אך כאלה שגם ניתן לעבור בהם לנהיגה אוטונומית באזורים מסוימים שתוכננו לכך מראש, כמו מספר נתיבים ייעודיים בכבישים מהירים וכו' .

  

האם סין תהפוך לכלכלה הגדולה בעולם? האם תהפוך לדמוקרטיה?

שיעורי הצמיחה הצפויים בסין ובארה"ב הם כאלו שההפיכה של סין לכלכלה הגדולה בעולם היא בלתי נמנעת. עם זאת, בהסתכלות על רמת התוצר לנפש, סין עוד רחוקה מלהיות בליגה של העולם המערבי וזה מה שבאמת חשוב. סין הופכת ונהיית פחות ופחות דמוקרטית בשנים האחרונות וקשה להאמין שמגמה זו תשתנה, בעיקר לאור האתגרים העומדים בפניה כמו בועת האשראי, התסיסה בהונג קונג ומלחמת הסחר.

 

 

שנגחאי שנגחאי

 

אתמול בפרויקט - בית ההשקעות IBI

 

מחר בכתבה הבאה בסדרה - תמיר פישמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x